eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
London, 2023. november 6.A Just Stop Oil környezetvédő csoport által közreadott képen a szervezet két klímaaktivistája Diego Velázquez spanyol mester Vénusz a tükörrel című festménye előtt, miután kis kalapáccsal ütötték a képet védő üveget a londoni Nemzeti Galériában 2023. november 6-án.
Nyitókép: MTI/AP/Just Stop Oil

Klímavédő aktivisták kalapáccsal püfölték az egyik Velázquez-festményt Londonban

Az ellen tiltakoztak így, hogy a brit kormány újabb olajkitermelési engedélyek kiadását tervezi az Északi-tengeren.

A Just Stop Oil nevű környezetvédő csoport két aktivistája kalapácsokkal összetörte a londoni Nemzeti Galériában Diego Velázquez egyik festményének védőüvegét. Ezzel a rongálással az ellen tiltakoztak, hogy a brit kormány újabb olajipari engedélyekre vonatkozó terveket dolgozott ki – írja az Euronews.

A két aktivista az 1647 és 1651 között készült Rokeby Vénuszt rongálta meg. A műalkotást eltávolítják a kiállításról, hogy megvizsgálhassák a restaurátorok.

Az egyik elkövető azzal indokolta az akciót, hogy „a nők sem szavazással szerezték meg a szavazati jogot, a tettek ideje jött el, nem a szavaké”. Több aktivista is ellepte London utcáit, a kormány ellen tiltakoztak, miután a kabinet újabb olajkitermelési engedélyek kiadását tervezi az Északi-tengeren. A hivatalos kormányzati indoklás szerint ezzel akarják csökkenteni az „ellenséges külföldi rezsimektől való függőséget”.

A londoni rendőrség őrizetbe vett 40 aktivistát, akik a kormányzati negyedben, Whitehallban meneteltek és egy rövid ideig akadályozták a forgalmat.

A Rokeby Vénuszt legutóbb 1914-ben rongálták meg, amikor Mary Richardson szüfrazsett több csapást is mért egy húsbárddal a festményre.

Az Infostart nyáron beszámolt arról is, hogy a Just Stop Oil aktivistái megzavarták a világ egyik legjelentősebb komolyzenei fesztiváljának, a BBC Promsnak a megnyitóját, majd fennakadást okoztak a Channel 4 televízió egyik műsorának felvételén is. Ugyanennek a csoportnak két női tagja 2022 őszén a londoni Nemzeti Galériában paradicsomlevest zúdított Vincent van Gogh Napraforgók című festményére, majd tenyerüket a falhoz ragasztották, és egyikük azt kiabálta, hogy „mi ér többet? A művészet vagy az élet? Jobban aggasztja magukat egy festmény védelme, mint az emberéleté vagy bolygónké?”

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×