eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Glasgow, 2016. május 5.Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, a Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője (b) és férje, Peter Murrell, az SPN pártigazgatója egy glasgow-i szavazóhelyiség előtt a skót parlamenti választások napján, 2016. május 5-én. Ezen a napon Skócia mellett Walesben és Észak-Írországban is regionális parlamenti, Angliában pedig önkormányzati választásokat tartanak, illetve Londonban megválasztják az új polgármestert. (MTI/EPA/Robert Perry)
Nyitókép: (MTI/EPA/Robert Perry)

Dagad a botrány a Skót Nemzeti Párt körül

Skóciában egymást érik az elméletek a héten történt letartóztatás miatt. Egyesek szerint a rendőrségnek szóltak, hogy ne siessen.

„Összeesküvés-elmélet!” – így válaszolt a Skót Nemzeti Párt új vezére, Humza Yousaf azokra a pártjából elhangzott vádakra, hogy a rendőrök kivárták a nagy érzelmeket kavaró vezetőválasztás végét, mielőtt lecsaptak volna az előző vezér, Nicola Sturgeon férjére.

A Skót Nemzeti Párt körüli hírek azért fontosak, mert a brit országrészt kormányzó erő ki akarja léptetni Skóciát az Egyesült Királyságból, de a belviták miatt most valószínűleg elveszti a lendületét.

Skócia eddigi első minisztere, Nicola Sturgeon férjét szerda reggel tartóztatták le. Peter Murrell a háttérből – pártigazgatóként - kulcsszerepet jásztott felesége karrierjében és a függetlenségért kampányoló pártnak történő pénzgyűjtésben. A rendőrök a pártpénzek ügyében 2021-ben indult nyomozás részeként csaptak le rá.

Murrell 667 ezer font (több, mint 285 millió forint) adományt gyűjtött össze egy „tömegkampányban” egy újabb függetlenségi népszavazás finanszírozására. Ám hét személy panaszt emelt a pénzek kezelése miatt, miután 2019-ben már csak 272 ezer font volt a számlán. Az is napvilágra került, hogy Sturgeon férje 100 ezer fontot adott kölcsön a pártnak tavaly. A házaspár azt állította, hogy minden pennyt elkönyveltek. Mégis, számukra megalázó módon a rendőrök szerdán megjelentek otthonuknál, körbeszalagozták azt és még egy helyszínelő sátrat is felállítottak a bejárat előtt. Csütörtökre viszont vádemelés nélkül kiengedték Murrellt bár ez nem jelenti az ügy végét.

Mindeközben a párttagság egy része azért háborodott fel, mert szerintük más lett volna a vezetőválasztás kimenetele, ha tudják, hogy letartóztatják Sturgeon férjét. Az SNP új vezére – első ízben muszlimként – Humza Yousaf lett. Viszont a rivális, Kate Forbes hívei szerint az ő jelöltjük győzött volna, és lett volna így Skócia vezetője, ha – állításuk szerint – nem szólnak a rendőröknek, hogy várjanak a letartóztatással. Azt is állítják: a párttagságot „bepalizták”, hogy szavazzon Yousafra. Feltették azt a kérdést is, hogy Sturgeon – aki azt elmúlt években megkerülhetetlen tényező lett a brit politikában – valójában a férje elleni vizsgálat miatt mondott-e le teljesen váratlanul.

Yousaf volt a párthierarchia preferált vezetőjelöltje, míg ellenfele, Forbes stratégiaváltást akart. Ő volt az, aki brit politikusként elég merészen közölte: vallásossága miatt nem támogatja a melegházasság intézményét – de nem fog szembeszegülni a többséggel, ha erre szavaz.

Londonban, a kormányzó Konzervatív Pártban viszont bizonyosan örömmel és kárörömmel szemlélik a brexit-ellenes és a brit államból való kiválást akaró skót nacionalisták belviszályát és hasonlóképp örülhet a Skóciában egykor domináns Munkáspárt is, amely újjá akarja építeni ottani bázisát.

Címképünkön Nicola Sturgeon és férje Peter Murrell

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×