eur:
390.11
usd:
365.49
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Hoppon maradhatnak a magyar pártok Szlovákiában

Zátonyra futott a magyar-magyar együttműködés Szlovákiában. A parlamenten kívüli Magyar Fórum nem folytatja a választási együttműködésről szóló tárgyalást a szintén parlamenten kívüli Szövetséggel. Nem sikerült ugyanis egyezségre jutniuk a közös jelöltlista kérdésében. A Magyar Fórum vezetője szerint mélyülnek az ideológiai különbségek a pártok között.

Nehéz alaphelyzetből indult a két szlovákiai magyar párt közti közeledés, hiszen amikor 2021 októberében a Magyar Közösség Pártja, a Híd és az Összefogás egyesítéséből megalakult a Szövetség párt, akkor a Magyar Fórumot nem vették be a soraikba. A másfél éve még szinte mérhetetlen politikai tömörülés azóta viszont lendületet vett, és egyes közvéleménykutatások szerint már meghaladta a Szövetség 2 százalék körüli támogatottságát. A legfrissebb felmérések szerint önállóan egyik párt sem éri el a parlamenti bejutáshoz szükséges ötszázalékos küszöböt, így hát ismét az a veszély fenyeget, hogy a szeptemberi előrehozott választáson nem jut magyar párt a pozsonyi törvényhozásba. A két párt közti összefogás erre adott volna esélyt, de a tárgyalások megrekedtek, és mindkét fél a másikat hibáztatja.

A Magyar Fórum négy helyet kért a közös jelöltlista első 15 helyén. Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke elmondta, a Szövetség csak egyet ajánlott fel a 15-ből a pártjának, amit a két párt felmérésekben elért eredményeire hivatkozva nem tart korrekt ajánlatnak. Emellett új, fiatal jelölteket is szerettek volna indítani. Ugyanakkor szerinte a Szövetség nyilatkozatai kezdenek radikálisak lenni.

"A Magyar Fórum és a Szövetség közötti ideológiai különbségek olyan alapvető kérdésekben is mélyülnek, mint az európai orientáció"

– mondta a sajtótájékoztatón Simon Zsolt. A Magyar Fórum ezért nem tárgyal tovább a Szövetséggel. „A saját utunkat járjuk, és intenzívebb tárgyalásokat folytatunk más politikai erőkkel az együttműködésről. Alternatívát akarunk kínálni a magyar érzelmű, de a szlovák választóknak is” – mondta Simon Zsolt.

A Szövetség szerint a Magyar Fórumnak irreális feltételei voltak az együttműködést illetően. Mózes Szabolcs, a Szövetség alelnöke azt hangsúlyozta, a Magyar Fórummal megállapodtak a tartalmi kérdésekben és a párt irányvonaláról, és egyetértettek abban, hogy Szövetség-Magyar Fórumra módosítsák a párt nevét, de Mózes Szabolcs szerint ez sem volt elég.

"Irracionális követelésekkel jöttek, és idő előtt véget vetettek a tárgyalásoknak.

Azt javasoltuk, ha kell, tárgyaljunk minden nap egészen húsvétig, ha szükséges, akkor utána is, de ezt nyilvánosan visszautasították” – jelentette ki, hozzátéve, Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke a szlovák pártokkal való tárgyalást részesíti előnyben a szélesebb magyar indulás lehetőségével szemben.

Sólymos László, a Szövetség Országos Tanácsának elnöke bejelentette, hogy a Szövetség bár szeretett volna megegyezni a Magyar Fórummal, végül mégis önállóan indul az előrehozott parlamenti választáson. Megjegyezte, sajnálja, hogy a Magyar Fórum nem engedett a követeléseiből, egyúttal meglepőnek tartja Simon Zsolt kijelentését a párt radikalizálódásáról, mert korábban nem volt ilyen kifogása.

Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×