eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Mentőalakulatok tagjai túlélők után kutatnak egy összedőlt épület romjai között a délkelet-törökországi Adanában 2023. február 7-én. A két nappal korábban bekövetkezett 7,8-as erősségű földrengésnek és az utórengéseknek a legfrissebb adatok szerint több mint 20 ezer halálos áldozata és 75 ezer sérültje volt Törökország délkeleti és Szíria északi részében.
Nyitókép: MTI/AP/Huszein Malla

Földrengés Törökországban: ők a bűnösök vagy csak az első bűnbakok?

Új első számú közellensége van a törököknek: az egykor befolyásos vállalkozók. Már több mint 100 építőipari vezetőt tartóztattak le, csúnya ügyek körvonalazódnak, de nem csak a vállalkozók lehetnek ludasok.

Az ő körözési képeiket látni mindenhol, és egyre gyakrabban horogra is akadnak. A múlt hétfői gyilkos földrengések és házomlások után a török médiában elkezdtek megjelenni a tudósítások arról, hogy külföldre próbálnak menekülni a hanyagsággal vagy csalással vádolt építési vállalkozók.

Antakyában a Rönensans Torony összeomlása vált ennek a gyakorlatnak a jelképévé. Ingatlanparadicsomként reklámozták, helyette a világ egyik legdrágább sírja lett.

A 12 emeletes luxusépületben 249 drága lakás volt. Mindegyikben minimum két hálószoba.

A komplexumhoz tartoztak még edzőtermek, egy uszoda, és a lakosok nyugalmát, kényelmét portások szolgálták – most közel ezer lakó fekszik a törmelék alatt.

A spanyol El País angol nyelvű oldala megemlíti, hogy köztük volt Sevtap Karaabdülgolu tanárnő, aki, egy barátja szerint „épp a földrengésektől tartva, nagyon tudatosan ezt a házat választotta”.

Ebben a városban dolgoztak magyar mentők, miközben a helyiek megjegyezték, hogy másfél napig tartott, amíg a hazaiak megérkeztek.

Miközben nyugati kommentátorok azon spekulálnak, hogy Erdogan elnök belebukhat a katasztrófára adott válaszba, a hatóságok gyorsan léptek, amikor arról volt szó, hogy felelősöket kell találni. Egy sor – az építési és ingatlanfejlesztési ágazatban dolgozó embert tartóztattak le. A török igazságügyminisztérium 114 elfogatóparancsot adott ki és 134 személy ellen indított nyomozást vasárnapig.

Pénteken az isztambuli reptéren fogták el a Rönesans egyik építőjét – ügyvédje azt mondta: bűnbakot akar belőle csinálni a kormány, hogy elterelje a figyelmet a saját hibáról. Vasárnap további két építőipari cégvezetőt állítottak le az isztambuli reptéren – ők Adiyaman városban húztak fel több épületet – és próbáltak most elhúzni Georgiába, jelentések szerint 17 ezer dollár készpénzzel a csomagjukban. Egyikük, Yavuz Karakus azt mondta: „tiszta a lelkiismeretem. 44 házat építettem, 4 omlott össze. Mindent szabályszerűen csináltam”.

A Dünya üzleti lap szerint a Rönesanst és hasonló házakat elméletileg „földrengésbiztos”, mozgó alapokra építették 2012- ben, a már érvényben lévő törvények szerint. Ezért választotta otthonául sok tanár, mérnök és futballista is. Frissítés: Például Christian Atsu, a Chelsea volt játékosa, aki a Hatayspor török klubban játszott, és akit tíz nappal a földrengés után sem találtak. Erről ügynöke beszélt a CNN-nek február 15-én, szerdán. Korábban olyan hírek láttak napvilágot, hogy Atsut sikerült kimenteni a törmelék alól, kórházban ápolták és jól volt. Ezeket a híreket cáfolta az ügynöke, aki azt mondta, hogy továbbra is keresik a ghánai játékost.

Hatay tartományban azonban sok később (2019) épült ház omlott össze. A BBC-nek nyilatkozó Pelin Pinar Giritloglu, a Török Építőmérnökök és Várostervezők Szervezetének elnök azt mondta a BBC-nek, hogy 75 ezer ház kapott úgynevezett „amnesztiát” – azaz, bírságot fizettek és engedték fejlesztőiknek az épület befejezését, annak ellenére, hogy az nem felelt meg a földrengésvédelmi előírásoknak. Az El País megjegyezte: annak ellenére, hogy ezt az illetékes minisztérium is elismerte, továbbra is adnak ilyen amnesztiákat – különösen a választási időszakok előtt – és

Törökországban épp májusban lesznek választások.

Közben a Rönesans két építője, a Coskun-fivérek eltűntek – de nem a törmelék alatt. Weboldaluk megszűnt, telefonjaik némák. Egyesek szerint Montenegróban lehetnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×