eur:
393.82
usd:
365.06
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Harry herceg, III. Károly brit király másodszülött fia Spare (Tartalék) című emlékiratának kötetei egy londoni könyvesboltban 2023. január 10-én, miután éjféltől megkezdték a könyv árusítását.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Harry herceg szellemírója is megszólalt a Tartalék megjelenése után

Nem csitul az érdeklődés és ömlenek a vélemények Harry, Sussex hercegének memoárja nyomán. Egyesek szerint köznevetség tárgyává tette az angol uralkodóházat. Mások együttéreznek vele és feleségével. Szellemírója pedig védelmébe vette a könyvben talált pontatlan emlékeket.

A kezdeti lanyha érdeklődés után – az online vásárlások jóvoltából is – rekordot döntött a „Tartalék” című memoár. Harry herceg könyvéből az első nap közel másfél millió kelt el.

Úgy tűnik, ezért, és nem a vélt lanyha érdeklődés miatt engedhette meg magának sok brit kereskedő, hogy egyből felére engedje az árát – miközben egy könyvesbolt azt a pikírt húzást követte el, hogy a kirakatban a Harry-könyvek közé tette a „Hogyan tegyük tönkre a családunkat” című kötetet.

A Tartalék immár a brit könyveladás-történet leggyorsabban fogyó, nem szépirodalmi műve.

A The Guardian című lap – melynek olvasói általában nem kifejezetten királypártiak – megkérdezte az olvasókat, mit gondolnak a könyvről.

„Royalistának neveltek, elfogadtam a szerepüket és csodáltam a néhai királynőt” – mondta a 60 éves Jane. De most együttérzek Harryvel, elfogultnak és gyomorforgatónak tartom, ahogy a sajtó őt és a feleségét, Meghant kezelte. Úgy vélem, hogy a brit monarchia nem érti az embereket és az egyenlőtlenség képviselője”.

A 34 éves, oxfordi Rachelnek is némiképp változott a véleménye: „korábban negatívan gondolkodtam a királyi családról, nem akartam, hogy monarchia legyünk. A mostani publicitás előtt együttéreztem Harryvel és Meghannal, de szerintem ugyanolyan előjogokra tart igényt, mint a többi Windsor. Lekezelő, ahogy Afrikáról beszél, nem akarom, hogy az adófizetők állják a testőrsége számláját, amíg Amerikában él – mondta Rachel, bírálataiból kihagyva Meghant és azokat csak Harrynek címezte. Majd arról beszélt, hogy az egymással szembenálló két nőt, Meghant és Camillát igazságtalanul ábrázolják mint „outsidereket”, akik szétrobbantják a családot. A monarchia véleménye szerint nevetség tárgya, nem tudja, hogyan segít jó képet festeni Nagy-Britanniáról.

Habib Syed 22 éves diák szerint először fordult elő, hogy Harry bátyja, a trónörökös Vilmos hercegnek folt esett a jó hírén, viszont Vilmos véleményét nem ismerhette meg. Harry és Meghan azt állítják, nem akarják a média figyelmét, de épp ezzel irányították magukra, évekre, ami árthat a mentális egészségüknek – mondta.

A hithű monarchista 51 éves David szerint Károly király és a család „a sajtóhisztéria ellenére” jobban jön ki a könyvből, mint a média alapján gondolná az ember. David megkérdőjelezte, hogy mennyire komoly a „konfliktus” Harry és Vilmos között, és szerinte a könyv az öcs andekdotagyűjteménye. És,

ami fontos: a bevételt jótékonysági szervezetek kapják.

A politikai paletta túloldalán a sokat idézett Telegraph feladatának tartja, hogy szembeszálljon Harrynek a királyi családdal szembeni vádjaival. Emlékeztet rá, hogy a könyv tele van dátumokkal, helyszínekkel, beszélgetésekkel és a Harryt és Meghant támadó médiumokkal kapcsolatos hibákkal és pontatlanságokkal.

Harry maga vallja be, hogy nem mindig tökéletes a memóriája, szellemírója pedig egy tőle vett idézettel kelt a védelmére: „az én emlékezetem, az enyém, azt csinál, amit csinál, és legalább annyi igazság van benne, mint az úgynevezett objektív tényekben”.

Harry egyik pontatlan állítása például az, hogy VI. Henrik leszármazottja – akinek egyetlen fia azonban 17 évesen halt meg egy csatában, úgy, hogy nem volt utódja.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×