eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Játékbolt tüzét oltják tűzoltók, miután ukrán rakétatámadás érte az Oroszországhoz csatolt kelet-ukrajnai Donyeck belvárosát 2022. december 11-én. Orosz források szerint az utóbbi öt nap ukrán tüzérségi támadásai tizenegy embert megöltek, huszonötöt megsebesítettek.
Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Miért olyan fontos Melitopol az oroszoknak és az ukránoknak?

Az ukrán erők a hét végén masszív csapást mértek a Krím kapujaként emlegetett Melitopol városra. Ezen a csomóponton keresztezik egymást a várost az EU-val és Oroszországgal összekötő autópályák és vasutak. Az ukránok szerint több száz orosz katonát öltek meg.

Melitopol, mely görög eredetű nevét a mézről kapta, az ukrajnai háború kezdete óta nem éppen édes hely. A város azon a földsávon található, ami az Ukrajna elleni támadás során került orosz kézre és ami összeköti a kelet-ukrajnai szakadár, majd Oroszország által annektált „köztársaságokat” a szintén annektált Krímmel.

Közlekedési csomópont mivolta miatt olyan, stratégiailag fontos hely, hogy visszafoglalása gyakorlatilag használhatatlanná tenné az oroszok számára a Krímig nyúló korridort. Az Krím kapujának nevezett városban metszi egymást ugyanis a Bécstől – Ungváron és Kijeven át – az orosz Rosztovig nyúló E58-as, valamint a norvégiai Kirkenesből induló – Szentpéterváron, Moszkván és Kijeven át – Jaltáig haladó E105-ös európai közlekedési út. A félsziget 2014-es elcsatolása előtt itt haladt át a Krímbe tartó vonatforgalom 80 százaléka.

Az ukrán hadvezetés most közölte, hogy precíziós HIMARS rakétákat bevetve, hatalmas pusztítást végeztek egy olyan volt üdülőtelepen, amit az oroszok katonai bázissá alakítottak át.

Állításuk szerint kétszáz orosz katona halhatott és sebesülhetett meg.

A város emigrációba kényszerült, Kijevhez hű polgármestere, Ivan Fjodorov szerint megteltek a helyi kórházak és az oroszok már a Krímbe viszik a sebesülteket.

Az ukránok szerint az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) elemzői központját érte többek között csapás. Az Unian ukrán hírügynökség szerint az oroszokkal szövetséges észak-oszét harcosok motorizált egységét is megsemmisítették. A volt üdülőtelepen a Moszkvában „szövetséges erőknek” nevezett fegyveresek között ott voltak Ramzan Kadirov csecsen vezető emberei, az úgynevezett kadirovcik.

További ukrán állítás szerint a luhanszki körzetben eltalálták az orosz Wagner-csoport (félkatonai, zsoldos) egyik szállását; az épület részben összeomlott.

A melitopoli támadást tényét orosz illetékesek is megerősítették, bár ők sokkal kevesebb áldozatról számoltak be. Jevgenyij Balitszkij, az elcsatolt Zaporizsjei régió oroszok által kinevezett főnöke – itt található Melitopol – két halottat és 10 sebesültet említett.

Melitopol sorsa jelezheti azt is, tényleg megpróbálja-e visszafoglalni Ukrajna a Krímet. Néhány hete meglepően tárgyilagos és érzelemmentes, spekulatív cikk jelent meg egy orosz katonai lapban, amiben szóba került a város potenciális feladása a kulisszák mögötti alkudozásban. A szerzők szerint a Krím és a Donbász orosz maradna és úgy látnák el őket, mint a háború előtt. Viszont az oroszokat érzelmileg sok minden köti a városhoz: Nagy Katalin cárnő alapította, a II. világháborúban pedig hatalmas áldozatok árán törték át az ottani többszörös német védvonalakat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×