INFORÁDIÓ
2022. november 26. szombat
Virág

rakéta

ukrajna

lengyelország

szlovákia

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök zárt ajtós kormányülésre érkezik Varsóban 2022. november 15-én, miután két ember életét vesztette az ukrán határhoz közeli Przewodów faluban azt követően, hogy sajtóhírek szerint két orosz rakéta csapódott egy gabonasilóba. Piotr Müller lengyel kormányszóvivő a Nemzetbiztonsági és Védelmi Bizottság rendkívüli ülése után bejelentette, a robbanás kapcsán Varsó növeli egyes katonai alakulatok és a rendvédelmi erők készültségét. Az orosz védelmi minisztérium szerint provokációnak minősülnek azok a lengyel médiajelentések, amelyek szerint orosz rakéták csapódtak volna be lengyel területen. A NATO figyelemmel kíséri a fejleményeket és egyeztet a szövetséges tagországokkal.

Nyugtalanítónak nevezte a szlovák államfő a lengyelországi híreket

Eduard Heger szlovák kormányfő a támogatásáról biztosította Lengyelországot a kedd esti rakétaincidens után, és leszögezte, hogy Szlovákia kész megbízható szövetségesként viselkedni.

Jaroslav Naď védelmi miniszter felszólította a szlovák lakosságot, hogy őrizze meg a nyugalmát. A tárcavezető egyelőre nem feltételezi, hogy a NATO életbe léptetné az ötös cikkelyt, ami a kollektív védelem jogáról szól. Zuzana Čaputová államfő pedig abban bízik, hogy a szövetségesek reakciója megfontolt, észszerű és arányos lesz.

„A védelmi készültség növelése keretében Lengyelország a szövetségeseivel együttműködve megerősíti légterének megfigyelését” – közölte Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerdára virradóan, a Lengyelországot ért rakétatámadást követően. Egyúttal arra kérte az ország lakosságát, hogy őrizze meg nyugalmát. Lengyelországban két ember életét vesztette kedden, amikor rakétatámadás történt egy gabonaszárítóban az ukrán határ közelében fekvő Przewodów településen.

„Eduard Heger szlovák kormányfő a támogatásáról biztosította Lengyelországot és leszögezte, hogy Szlovákia kész megbízható szövetségesként viselkedni” – tolmácsolta a miniszterelnök üzenetétét Ľubica Janíková, szóvivő. A kormányfő közölte továbbá, hogy Pozsony nyugtalansággal követi a lengyelországi eseményeket. „Kapcsolatba léptem Mateusz Morawieci lengyel kormányfővel, szintén állandó kapcsolatban vagyok Jaroslav Naď védelmi miniszterrel. Szlovákia teljes mértékben támogatja Lengyelországot. Készek vagyunk megbízható szövetségesként viselkedni” – jelentette ki Eduard Heger.

Jaroslav Naď védelmi miniszter felszólította a lakosságot, hogy őrizze meg a nyugalmát. „Szoros kapcsolatban állunk Szlovákia legfőbb közjogi méltóságaival, a külügyminiszterrel és a hírszerzéssel. A lengyel fél reakciója alapján döntünk majd a további biztonsági intézkedésekről. Lengyelországnak természetesen reagálnia kell arra, hogy állampolgárai vesztették életüket. Másrészt mindenki tudatosítja, hogy mennyire kényes szituáció állt elő. Állandó kontaktusban vagyunk a szövetségeseinkkel és minden megteszünk a lakosság védelméért” – szögezte le Jaroslav Naď.

A szlovák védelmi miniszter egyelőre nem feltételezi, hogy a NATO életbe léptetné az ötös cikkelyt, ami a kollektív védelem jogáról szól. „Feltételezzük, hogy Lengyelország a négyes cikkely alapján tárgyalásra hívja a szövetségeseket, de azt nem, hogy az ötös cikkely életbe léptetését kérné. Logikus lépés, hogy indítványozza a NATO keleti szárnya védelmének további erősítését” – jelentette ki Naď. A védelmi miniszter bejelentette, hogy megerősítik a szlovák határ és a légtér védelmét, emellett hangsúlyozta Szlovákia NATO-tagságának fontosságát. A lengyelországi történésekről azonnal tájékoztatta az ország legfőbb közjogi méltóságait és Rastislav Káčer külügyminisztert, aki hasonló szellemben nyilatkozott, és hozzátette, hogy nincs ok a pánikra és a felesleges aggodalomkeltésre.

Zuzana Čaputová államfő viszont azt mondta,

nyugtalanítóak a lengyelországi rakétabecsapódásról szóló hírek és természetesen aggodalmat keltenek.

„Bízom benne, hogy a szövetségeseink reakciója megfontolt, észszerű és arányos lesz” – tette hozzá a szlovák köztársasági elnök.

(Nyitóképünkön Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök zárt ajtós kormányülésre érkezik Varsóban 2022. november 15-én.)

Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Leszek Szymasnki
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018