eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
orosz útlevelek
Nyitókép: pixabay

Újabb uniós vita: büntessék-e az orosz turistákat is?

Az ukrajnai háború elleni tiltakozásul, az EU nehezítené a vízum kiadását az orosz turistáknak. Ezt korábban már Zelenszkij ukrán elnök és néhány EU-tagállam is sürgette.

Az uniós külügyminiszterek ezen a héten jóváhagyják az EU Moszkvával kötött vízumkönnyítési megállapodásának felfüggesztését. A cél közös álláspontot találni az orosz turizmus korlátozására, mert egyes keleti tagállamok azzal fenyegetőznek, hogy egyoldalúan lezárják határaikat az orosz utazók előtt.

Finnország, a balti államok, Lengyelország és Csehország közös fellépést követelt annak megakadályozására, hogy az oroszok turistavízummal utazhassanak az EU-ba. Németország azonban ellenzi a kollektív büntetés ötletét, ahogy az Egyesült Államok sem hajlandó hasonló lépésre. Az utazás jelentős megnehezítése lehet az a kompromisszum, amivel az orosz átlagpolgárok számára is érthetővé tehetik az ukrajnai agresszió árát.

A Cseh Köztársaság és Lengyelország nem sokkal a februári invázió után leállította a vízumkiadást az orosz turisták számára. Mások azonban továbbra is kiadják az úti okmányokat, így a vízummal rendelkező oroszok bárhová utazhatnak a szabad határátlépést biztosító schengeni övezeten belül.

A miniszterek első lépésként politikai támogatást kívánnak elérni ahhoz, hogy felfüggesszék az Oroszországgal korábban kötött, vízumkönnyítési megállapodást – mondta a Financial Timesnak három, a kedden kezdődő prágai ülésen részt vevő tisztviselő.

"Nem helyénvaló, hogy orosz turisták sétálgassanak városainkban, kikötőinkben – mondta az egyik magas rangú uniós tisztviselő. – Jelzést kell küldenünk az orosz lakosságnak, hogy ez a háború nincs rendben, nem elfogadható."

A 2007-es megállapodásnak a kormánytisztviselők és üzletemberek szabad mozgására vonatkozó részeit már február végén felfüggesztették. Egy szélesebb körű felfüggesztés megszüntetné az oroszok számára az összes uniós vízum igénylésekor biztosított kedvezményes elbánást, mivel több dokumentumot követelne meg, drágábbá tenné és jelentősen megnövelné a várakozási időt. Eddig sok orosz úgy került meg egy másik nehezítést, a közvetlen orosz–európai légi járatok felfüggesztését, hogy Helsinkibe utazott autóval a finn szárazföldi határ átlépésével, vagy Törökországon keresztül repült az unióba. Emellett az észt kormányfő szerint az unióba utazó oroszok 30 százaléka országán keresztül halad át.

Az EU-n belül azonban nincs konszenzus az olyan további intézkedésekről, amelyeket Brüsszel hozhatna és amelyek vagy csökkentenék az oroszok számára kiállítandó uniós vízumok számát, vagy teljesen leállítanák azok kiadását és amelyekkel a fehérorosz állampolgárokat is büntetnék.

Németország óva intett a teljes tilalomtól. Josep Borrell, az EU vezető diplomatája kijelentette, hogy ellenzi az összes orosz de facto „kitiltását”, mondván, hogy a blokknak "szelektívebbnek kell lennie".

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter, aki szeretné jelentősen korlátozni az EU-ba belépő oroszok számát, közölte: "Ha nem sikerül közös megoldást találni, nem zárjuk ki, hogy regionális megállapodás szülessen azon országok között, amelyeket leginkább érint az európai vendéglátással visszaélő orosz turisták hatalmas áramlása."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×