eur:
389.72
usd:
362.01
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Sellwell/Getty Images

Finnország lett a tehetős oroszok kapuja Európa felé

Az Európába készülő oroszok tranzitországává vált Finnország: Helsinki repterének parkolója teli van orosz rendszámú Porschékkal, Bentley-kkel és egyéb drága járművekkel.

Az ukrán háború kezdetén zárta le az Európai Unió légterét az orosz gépek előtt: ennek eredményeképp aki az országból az EU-ba utazna, vagy autóval kell, hogy átlépje a határt, vagy nagy kitérővel, nem nyugati légitársaságokat igénybe véve utazhat oda.

Július óta ugyanakkor egyre több orosz szeretne utazni: a koronavírussal kapcsolatos megszorítások ideje lejárt az országban, az orosz turisták európai megjelenése ellen azonban egyre többen emelik fel szavukat – szerepel a The Guardian cikkében.

Nagyon sok az orosz turista a finn reptéren

Helsinki repterének parkolójában több tucat, ha nem több száz orosz rendszámú autó parkol mindeközben, köztük a legújabb Mercedesek és Porschék.

"Zavar a dolog. Jobban esne, ha csak azután jönnének, hogy megoldódott az ukrán krízis" – fogalmazott egy finn utazó, Jussi Hirvonen.

Pekka Haavisto finn külügyminiszter is tisztában van azzal, hogy hazája

tranzitországgá vált az Európába induló oroszok körében.

"Helsinki repterét igen sok orosz turista használja mostanában" – fogalmazott.

Hiába adnak ki kevesebb vízumot

A múlt héten jelentették be a finnek, hogy a jelenleg kiadott mennyiség tíz százalékára csökkentik szeptember elsejétől az orosz állampolgároknak kiadott vízumok számát. Más uniós országok által kiadott vízummal ugyanakkor még mindig beléphetnek az oroszok az északi államba a schengeni övezet működésének természete miatt.

"Más országok által kiadott schengeni vízumokkal lépnek be, aztán tovább utaznak helsinki repteréről" – vázolta a helyzetet Haavisto.

A finn határőrség augusztusban végzett felmérése szerint a finn-orosz határra érkező oroszok kétharmada ilyen, másik uniós ország által kiállított vízummal lép be Finnország területére.

"Magyarország, Spanyolország, Olaszország, Ausztria, Görögország és Spanyolország általában kiad vízumot oroszoknak, és minden évben a legtöbb vízumot kiadó országok között vannak" – mondta Mert Şaşıoğlu, a határőrség tisztviselője. Több északi állam ugyanakkor már nem ad ki vízumot orosz állampolgároknak.

A legjobb egy uniós megoldás lenne

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter már regionális megoldási lehetőségről beszélt arra az esetre, ha nem sikerül a teljes uniót egybefogó szankciókat kivívni az orosz turistákkal szemben.

"Elsősorban európai megoldást keresünk, mert

az a fenntartható és jogilag korrekt.

Ha ez nem sikerül, akkor viszont nem zárunk ki helyi megoldásokat a balti államokkal együttműködésben" – mondta.

Haavisto szerint nem áll módjukban lezárni határaikat egy nemzet tagjai előtt, ezért csak uniós szintű megoldás létezhet. Az északi ország fel kívánja vetni a kérdést az uniós külügyminiszterek következő, augusztus 30-i csehországi ülésén.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×