eur:
392.26
usd:
366.78
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
A Republikánus Párt kongresszusi képviselőjelölti státuszára pályázó Liz Cheney beszédet mond támogatói előtt a wyomingi Jacksonban 2022. augusztus 16-án, amikor republikánus párti előválasztást tartottak a tagállamban. Cheney elvesztette az előválasztást a Donald Trump korábbi amerikai elnök támogatását élvező Harriet Hagemannel szemben, aki a párt wyomingi jelöltjeként indulhat a november 8-i félidős kongresszusi választáson.
Nyitókép: MTI/AP/Jae C. Hong

Hiába kapott nagy pofont, hajthatatlan Donald Trump legfőbb republikánus bírálója

Miután elvesztette államában a republikánus párti előválasztást, mégis elnökjelölt akar lenni Liz Cheney, az egykori alelnök lánya. Cheney a demokraták hőse lett azzal, hogy republikánusként a szintén az indulást lebegtető Donald Trump egyik legnagyobb bírálójává vált.

Hatalmas pofont kapott saját államában, Wyomingban Liz Cheney, Donald Trump republikánus belső ellenzékének legprominensebb képviselője. Az előválasztás tétje az volt, hogy eldöntsék: ki legyen a republikánus kongresszusi jelölt és szálljon harcba az állam egyetlen mandátumáért az őszi időközi választásokon.

A párttagok nem szavaztak bizalmat képviselőjüknek, Cheneynek, amit ő dacosan azzal intézett el, hogy az erősítőből bejátszatta a tömegnek Tom Petty I won’t back down, azaz Nem lépek vissza című számát. Egy rövid beszédben pedig elismerte:

„Bár most a Trump-hívők nyertek, a Republikánus Párt »lelkéért vívott csata« nem ért véget.”

Cheney emlékeztetett arra, hogy a néhai Abraham Lincoln elnök is kongresszusi választásokat veszített, mielőtt végül elnyerte volna az elnökséget.

A képviselő, aki a tavaly januári kongresszusi ostromot és benne Trump szerepét vizsgáló bizottság alelnöke, figyelmeztetett, hogy az exelnök és támogatói „fenyegetést jelentenek a demokráciára, ezért pártállástól függetlenül arra sürgette az amerikaiakat, hogy fogjanak össze”.

Trump floridai otthonában az elmúlt napokban tartott példátlan razziát az FBI; hírek szerint olyan nemzetbiztonsági jelentőségű papírok után kutattak, amiket a volt elnök állítólag magával vitt a Fehér Házból az után, hogy átadta hivatalát. Trump boszorkányüldözésnek minősítette az esetet, mely során még felesége szekrényét is átkutatták, és feltörtek egy széfet. A volt amerikai elnök később azzal vádolta meg a floridai birtokán razziázó ügynököket, hogy hamis bizonyítékokat kreálhattak.

Kommentátorok megjegyzik, hogy a jobbára Trumpot támogató Republikánus Párton belül egyedül Cheney az, aki konkrét alternatívát kínál, és úgy értékelik a beszédét, hogy elnöki ambíciói vannak.

Az Egyesült Államokban az elnökjelöltségi kampányolás része az, hogy az aspiráns létrehoz egy úgynevezett „politikai akcióbizottságot”, avagy PAC-et, amit Liz Cheney meg is tett szerdán. A szervezet szóvivője közölte, a „következő hetekben olyan szervezetet indítanak be, ami informálni fogja az amerikai népet a köztársaságuk elleni folyamatos fenyegetésről”. Bár hivatalos bejelentés nem volt,

Cheney egy tévéinterjúban azt mondta, „gondolkodik a jelöltségen”.

Kommentátorok szerint nincs sok esélye republikánusként újabb képviselőségre. Viszont függetlenként is indulhat, amivel azt érné el, hogy begyűjtené a mérsékelt választók voksait, de ezzel Joe Biden demokratáit hozná előnybe.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×