eur:
394.6
usd:
371.02
bux:
66548.24
2024. április 16. kedd Csongor
Donald Trump volt amerikai elnök az America First Policy Intézet America First Agenda Summit című rendezvényén Washingtonban 2022. július 26-án. Trump most először szerepelt a nyilvánosság előtt az amerikai fővárosban azóta, hogy távozott hivatalából.
Nyitókép: MTI/EPA/Shawn Thew

Donald Trump szerint az FBI bizonyítékokat hamisíthatott

A volt amerikai elnök azzal vádolta meg a floridai birtokán razziázó FBI-ügynököket, hogy hamis bizonyítékokat kreáltak. Utána pedig élt alkotmányos jogával és megtagadta, hogy maga ellen valljon.

"Az FBI és a szövetségi kormány más képviselői nem engedtek senkit, beleértve az ügyvédeimet sem, hogy a Mar-a-Lagóban tartott razzia során átkutatott és más módon átnézett helyek közelébe menjenek. Mindenkit megkértek, hagyja el a helyiségeket, mert azt akarták, hogy senki ne lássa, mit csinálnak, mit vesznek el vagy tesznek oda. Obamát és Clintont soha nem "zaklatták így” – jegyezte meg Trump az általa létrehozott Truth Social közösségi platformon.

Trump vádjait ismételte a Fox & Friends című műsorban Rand Paul szenátor azt mondta: "Az emberek annyira bizalmatlanok a kormánnyal szemben, hogy eljutottunk arra a pontra, amikor már nem tudhatjuk, vajon a Mar-a-Lagóból elvitt dobozokba nem tesznek-e olyan dolgokat, amikkel csapdába csalják Trumpot. Honnan tudjuk, hogy nem tesznek ilyet?"

Viszont a politikai skála Amerikában „liberálisnak” nevezett másik végén az ilyen felvetéseket „jobboldali összeesküvés-elméletekként” írják le.

Az üzleti ügyeiben folytatott nyomozás újabb fordulataként Donald Trump élt az amerikai alkotmány adta jogával és megtagadta, hogy eskü alatt maga ellen valljon. Azt mondta: „politikai indíttatású boszorkányüldözés áldozata, és nincs más választása, mint hogy hallgasson”. Ezzel szembement egy korábbi megjegyzésével, amellyel arra utalt: egy ilyen lépés már önmagában bizonyíték a bűnösségre és ilyet csak maffiózók tesznek.

Egyes jogi szakértők szerint a polgári perekben az esküdtek a vádlott számára hátrányos módon szokták figyelembe venni, ha a hallgatást választja és nem hajlandó maga ellen vallani.

Az exelnököt két nappal a példátlan floridai házkutatás után citálták bíróság elé és szólították fel vallomásra. A vizsgálat a családi vállalkozásában esetleg elkövetett csalás miatt folyik. Az eset azért példátlan, mert az FBI eddig soha nem razziázott egy volt amerikai elnök otthonában.

A szerdai FBI-akcióval az amerikai Igazságügyminisztérium szintet lépett a Trump-dokumentumok ügyében folyó vizsgálatban. A gyanú szerint a volt elnök titkosított anyagokat is magával vihetett a Fehér Házból, amikor annak ellenére leköszönt hivataláról, hogy nem ismerte el kihívója, Joe Biden győzelmét. A dokumentumok között szerepelhetnek Barack Obama volt elnöktől, Kim Dzsong Un észak-koreai diktátortól és más nemzetközi vezetőktől származó levelek.

Egy forrás azt állította, hogy Trump otthonának minden szobáját átkutatták, így a hálószobát és felesége, Melania szekrényét is. FBI-ügynökök közben egy széfet is feltörtek.

Donald Trump közölte: a nyomozás arra bátorítja, hogy ismét ringbe szálljon az elnökségért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×