INFORÁDIÓ
2022. augusztus 15. hétfő
Mária

covid-19

járvány

szlovákia

COVID‑19 virus destruction on a black background.

Még stabil a járványhelyzet Szlovákiában

A szlovák egészségügyi miniszter szerint egyelőre nincs szükség szigorításokra, bár Vladimír Lengvarský elismerte, hogy egyre nő a kórházban fekvő Covid-betegek száma.

Egyre több koronavírussal fertőzött fekszik a szlovákiai kórházakban, de a helyzet egyelőre stabil. Többnyire olyan páciensekről van szó, akikről a kórházi felvétel előtti tesztelés során derült ki, hogy fertőzöttek. Vladimír Lengvarský szlovák egészségügyi miniszter szerint

egyelőre semmi nem utal arra, hogy szigorításokra lenne szükség.

„Stabil a helyzet, semmi sem mutatja, hogy jelentősen romlana a járványgörbe, az egészségügyi ellátás a megszokott rendben folyik” – tájékoztatott a tárcavezető.

A minisztérium szerint a helyzet nyugodt a szociális intézményekben is, és csak megelőző intézkedések vannak érvényben. A tárca jelezte, hogy jelentős romlás esetén kész azonnal szigorítani a szabályokon. A minisztérium folyamatos összeköttetésben van az intézményeket fenntartó megyei önkormányzatokkal, és szükség esetén azonnal tud szállítani védőfelszerelést és fertőtlenítőszereket. A járvány korábbi hullámainak tapasztalatai alapján

folyamatban van a járványelleni védekezési terv módosítása is.

További lépés lesz a szociális intézményekben végzett új tesztelési és oltási stratégia elkészítése.

Az Új Szó napilap úgy értesült, hogy Szlovákiába a következő napokban több mint 2500 Lagevrio nevű gyógyszer érkezik, amely a veszélyeztetett csoportok esetében hatékony lehet a koronavírus-fertőzés kezelésében. Az egészségügyi tárca emellett további készítmények beszerzéséről is megállapodott. A lap szerint

a 2510 csomag gyógyszer Németországból érkezik Szlovákiába.

A két ország között hosszútávú együttműködés van a vírus elleni harcban, és mivel az utóbbi hetekben Szlovákiában ismét felgyorsult a járvány terjedése, ezért a német fél igyekszik kisegíteni a szlovák egészségügyi tárcát.

Az egészségügyi minisztérium döntése értelmében csak pozitív PCR-teszt után írhatják fel az orvosok a Lagevriót a betegség enyhe vagy közepesen súlyos lefolyásánál. A rendelet szerint ugyanez fog vonatkozni a Paxlovid gyógyszerre is. A Szlovákiai Háziorvosok Szövetsége kifogásolja, hogy az antigénteszt már nem lesz elegendő, és állapotuktól, valamint a kockázatoktól függetlenül még egy, drágább tesztet kell elvégeztetniük a pácienseknek. Emiatt tovább kell várniuk a gyógyszerre, miközben nem egy esetben minden óra számíthat.

A tárca azt is közölte, hogy július 31-én megszűnik az egészségügyi minisztérium koronavírussal kapcsolatos lakossági tájékoztató vonala, a továbbiakban a Nemzeti Egészségügyi Információs Központtól lehet tájékoztatást kérni. A központ felkészült a változásra, és bővítette kapacitásait. A minisztérium 2020 októberétől működtette a koronavírussal kapcsolatos tájékoztató központot.

Nyitókép: Yuichiro Chino/Getty Images

Kapcsolódó hang

Még stabil a járványhelyzet Szovákiában
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018