eur:
394.07
usd:
365.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Szlovákia: az autókat nem lehet megenni – mondják az autógyár ellenzői

A tiltakozók a Volvo gyár építését akarják megakadályozni. Pedig a svéd autós cég 2026-ig több, mint egymilliárd eurót fektetne be Szlovákiában.

Kassa mellett megépülő új autógyárnak azonban nem mindenki örül. Egyes helyi lakosok kezdettől fogva ellenezik az ipari park megépítését, azzal érvelve, hogy az autókat nem lehet megenni. A Volvo ugyanis az egyik lejobb termőterületet nézte ki a gyártócsarnok helyszínéül.

Elemzők szerint viszont Szlovákia többet nyerhet a beruházáson, mint amennyit elveszít a termőföldek beépítésével.

Kiváló termőtalaj vagy egy újabb autógyár?

Ez a kérdés foglalkoztatja most leginkább a Kassa melletti Kassamindszent község lakosait, akik féltik a település melletti kiváló minőségű termőföldeket. A területen most főként gabonát és kukoricát termesztenek, de ha minden a tervezett megaberuházás szerint halad, akkor jövőre munkagépektől lesz hangos a vidék. A svéd Volvo Cars autógyár ugyanis a kassamindszenti ipari parkban 1,2 milliárd euróból épít elektromosautó-gyárat. Néhány helyi lakos azonban ellenzi az üzemcsarnok építését. „Ipari parkot egy kiváló termőföldre? Pont egy termőföldre?” – méltatlankodott egy helyi gazda egy lakossági fórumon.

A település területrendezési terve már régóta számol az ottani ipari parkkal, amely mintegy 400 hektárnyi területen épül meg. Matej Korpáš, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara kassai képviselője arra panaszkodott, hogy a családi házak és más lakóingatlanok, illetve ipari parkok építése miatt így is évről-évre kevesebb területen tudnak gazdálkodni. Korpáš szerint

az ideális az lenne, ha a hasonló beruházások az alacsonyabb minőségű termőföldeken valósulnának meg.

Matej Horňák gazdasági elemző arra figyelmeztet, hogy az államnak ugyan gondolnia kell az élelmiszer-önellátásra, de egy ilyen megaberuházás esetében ez a jövedelmezőbb Szlovákia számára. „Gazdasági szempontból a Volvo-beruházás jövedelmezőbb, mintha csak ott hagytuk volna pusztán a földeket” – mondta Horňák.

A szlovák pénzügyminisztérium politikai intézete szerint

a Volvo 1,3 százalékkal fogja növelni a GDP-t Szlovákiában.

Ha minden az előzetes tervek szerint alakul, akkor a svéd villanyautó-gyártó révén 12 ezer új munkahely létesülhet az országban. Ha a termelés beindul, a létesítmény évente több mint félmilliárd euró hozzáadott értékkel járulhat hozzá a gazdaság fejlődéséhez, és közvetlenül 3300 munkahelyet teremthet. Az új autógyárnak a szlovák gazdaságra gyakorolt általános hatása attól függ, hogy az újonnan létrehozott munkahelyeket milyen mértékben töltik majd be külföldi munkavállalók és a régió más vállalatainál jelenleg dolgozó alkalmazottak.

Milan Krajniak, Szlovákia munkaügyi minisztere is óriási előrelépésnek nevezte a Volvo autógyár érkezését, és hasonló projektekben látja az ország jövőjét. A múlt hétvégén megrendezett Gombaszögi Nyári Tábor vendégeként a tárcavezető azt mondta, a Kelet-Szlovákiából származó, ám Pozsonyban dolgozó lakosok új motivációt kapnak, hogy ne hagyják el otthonukat a jobb fizetés reményében.

A kiválasztott Kassa-környéki járásban májusban is 11,2 százalékos volt munkanélküliség,

és az állástalanok aránya a Kassai kerület öt másik járásában is meghaladta a 10 százalékot. Ilyen munkanélküliségi mutatók mellett munkaerőhiány valószínűleg nem fenyegeti az üzemet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×