eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Ég a gázláng egy gáztűzhelyen Chisinauban 2022. január 27-én. Moldovában válságos a helyzet a földgáz árának emelkedése miatt, a parlament január 20-án szükségállapotot vezetett be az országban. Amíg novemberben ezer köbméter földgáz beszerzési ára 450 dollár volt, januárban már 647 dollár. A moldovai gázipari vállalat, a Moldovagaz január 21-én azt javasolta az országos energiaszabályozási ügynökségnek (ANRE), hogy több mint 40 százalékkal emeljék a fogyasztók gázdíját.
Nyitókép: MTI/EPA/Dumitru Doru

Szlovákia és Csehország már felkészül a télre

A Szlovák Gázművek tározóiban már az egész fűtési szezonra elegendő földgáz van – tájékoztatott sajtótájékoztatóján a szlovák gazdasági miniszter és a Szlovák Gázművek vezérigazgatója. Csehország megállapodást írt alá Németországgal arról, hogy a földgázszállítások kiesése esetén kisegítik egymást.

„A Szlovák Gázművek tározóiban már az egész fűtési szezonra elegendő földgáz van. Más szolgáltatók tartalékaival együtt biztosított minden fogyasztó ellátása, beleértve a cégeket is” – mondta Richard Sulík, Szlovákia gazdasági minisztere.

„Az egész évre szükséges gázmennyiség 49 százaléka van a tartályokban” – jelentette ki a tárcavezető.

A tározók további feltöltése már nem lenne gazdaságos, mivel akkor is elég tartalék van, ha Oroszországból nem érkeznének szállítmányok. A Szlovák Gázművek, vagyis az SPP

már csak akkor fog további készleteket vásárolni, ha kedvező áron jut hozzájuk.

Az SPP-nek annak ellenére sikerült megfelelő gáztartalékokat bebiztosítania, hogy az orosz Gazprom június közepén a felére csökkentette a szállítást. A Szlovákiába érkező mennyiség ezután is folyamatosan csökkent, egészen az Északi Áramlat-1 gázvezeték tervezett karbantartásának e hét eleji kezdetéig. Az SPP cseppfolyósított földgáz vásárlására kötött szerződéseket, a cseppfolyósított földgázt tartályhajók szállítják az északi-tengeri kikötőkig.

Richard Prokypčák, a gázművek vezérigazgatója elmondta, az SPP egy újabb, olaszországi útvonalon is képes lesz gázt importálni, ezt októbertől lehetne használni. „Egyéves fogyasztásnak megfelelő mennyiség biztosítható ezen az útvonalon. Ennek köszönhetően már három stratégiai útvonalon érkezhet földgáz Szlovákiába” – hangsúlyozta Prokypčák. A másik két útvonal a horvátországi, illetve az északi-tengeri szállítás.

Richard Sulík gazdasági miniszter elmondta, a most előrelátható fogyasztási mennyiség alapján nem kell semmiféle korlátozásra készülni az ipari termelésben sem. „Az viszont megtörténhet, hogy a nagy vállalatok elkezdik tömegesen áthelyezni Szlovákiába a gyártást” – figyelmeztetett. Ebben az esetben nem biztos, hogy elegendőek lennének az ipar számára a jelenlegi tartalékok.

A szlovákiai gyártási kapacitások növelését a szlovák gazdasági miniszter szerint az válthatja ki, hogy az Európai Unió más országaiban nem lesz elegendő gáztartalék.

Ettől tart Prága is, mert Csehország hétfőn megállapodást írt alá Németországgal arról, hogy a földgázszállítások kiesése esetén kisegítik egymást. Az egyezményt Jozef Síkela cseh ipari és kereskedelmi miniszter, illetve Robert Habeck német ipari és klímavédelmi miniszter látta el kézjegyével a cseh fővárosban. Robert Habeck az aláírás után azt mondta, hogy hasonló kétoldalú megállapodásokat kellene kötnie az Európai Unió többi tagállamának is. Jozef Síkela közölte, hogy a jelenlegi energiaválságban kulcsfontosságú az európai uniós államok egységes fellépése az orosz agresszió ellen és szolidaritása Ukrajnával.

A cseh tárcavezető elmondta, hogy a cseh és a német fél már megegyezett a konkrét lépésekben, intézkedésekben, amelyek válság esetén szükségessé válhatnak. Ezeket azonban, az újságírói érdeklődés ellenére sem kívánta részletezni egyik miniszter sem. Síkela ugyanakkor úgy tájékoztatott, hogy Csehország állami gáztárolói 75 százalékos töltöttségűek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×