eur:
393.86
usd:
368.49
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
A Planet Labs PBC által közreadott műholdfelvételen sűrű fekete füst tör a magasba a fekete-tengeri Kígyó-szigetről az orosz állásokra mért feltételezett ukrán dróntámadás után 2022. május 6-án.
Nyitókép: Füst tör a magasba a fekete-tengeri Kígyó-szigetről az orosz állásokra mért feltételezett ukrán dróntámadás után 2022. május 6-án. MTI/AP/Planet Labs PBC

Moszkva szerint a nyugati műholdak „az ellenséget segítik”

Oroszország űrügynöksége közzétette a nyugati országok védelmi központjainak, köztük az amerikai Pentagonnak és a NATO-csúcstalálkozó helyszínének a koordinátáit. Mindezt azért, mert szerinte a nyugati műholdak üzemeltetői az „ellenségének, azaz Ukrajnának dolgoznak”.

Dmitrij Rogozin, a Roszkozmosz vezetője az RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva úgy fogalmazott: "A magán- és állami műholdas vállalkozások egész konglomerátuma most kizárólag az ellenségünknek dolgozik".

Az Egyesült Államok vezette NATO-szövetség tagjai nem titkolják, hogy fegyvereket küldenek Ukrajnának, hogy segítsék az orosz invázióval szemben – jegyzi meg a Reuters.

Az amerikai Maxar műholdas cég - amelynek ügyfelei közé tartozik az amerikai védelmi minisztérium - már többször közzétett olyan képeket, amelyeket Ukrajna és Oroszország felett készített a februári invázió kezdete előtt. Sőt, már a háború előtt is figyelte az oroszokat és képeket készített az ukrán határ menti katonai erő-összevonásról. Akkoriban Moszkva tagadta, hogy bármilyen inváziót akarna indítani.

"Ma nyílik meg Madridban a NATO-csúcs, amelyen a nyugati országok Oroszországot a legnagyobb ellenségüknek fogják nyilvánítani" - írta Rogozin a Telegram közösségi médiacsatornáján, kedden.

"A Roszkozmosz műholdfelvételeket tesz közzé a csúcstalálkozó helyszínéről és éppen azokról a "döntési központokról", amelyek az ukrán nacionalistákat támogatják" – tette hozzá.

A bejegyzésben orosz műholdképek szerepeltek a madridi csúcstalálkozó helyszínéről, a Pentagonról, a washingtoni Fehér Házról, a London központjában lévő brit kormányépületekről, a berlini német kancellária és a Reichstag parlamenti épületéről, a brüsszeli NATO-székházról, valamint a francia elnöki rezidenciáról és más párizsi kormányépületekről.

"Ugyanakkor megadjuk az objektumok koordinátáit" - tette hozzá Rogozin. "Csak a biztonság kedvéért".

A szélességi és hosszúsági fokokban kifejezett koordináták szabadon hozzáférhetők.

Oroszország "különleges katonai műveletnek" nevezi az inváziót és továbbra is az az egyik érve, hogy meg kellett védenie az orosz ajkú ukrajnai lakosokat az üldöztetéstől és megakadályozni, hogy a NATO Ukrajnát használja fel Oroszország biztonságának fenyegetésére. Kijev és a NATO ezt az érvelést alaptalan háborús ürügyként utasítja el. És bár a nyelvhasználat összetett kérdés Ukrajnában, sok alapból oroszul beszélő ukrajnai lakos is gyűlölettel gondol a megszálló orosz erőkre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×