eur:
390.7
usd:
366.11
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Burning candle on black background, space for text
Nyitókép: Boris Ipatov/Getty Images

Életét vesztette az első cseh önkéntes katona a háborúban

Az információt Jan Lipavský cseh külügyminiszter is megerősítette, ismertetve néhány részletet.

A Novinky.cz hírportál számolt be elsőként a cseh önkéntes katona múlt pénteki haláláról. Az értesülést a hétvégén Jan Lipavský cseh külügyminiszter is megerősítette. A Donbász régióban elesett személy holttestét a harkivi területre szállították. A diplomáciai vezető elmondta, kapcsolatban állnak az ukrán hatóságokkal, és megpróbálják felvenni a kapcsolatot az elhunyt katona családjával. A hírszerzés információi szerint az oroszok ellen vívott harcban életét vesztett Michal J. a háború kezdete óta Ukrajnában tartózkodott, és egy spanyol állampolgár által irányított önkéntes egységben teljesített szolgálatot. A rendelkezésre álló információk szerint abban a pillanatban, amikor támadás érte az egységét, a lövészárokban kellett volna tartózkodnia, ő viszont járőrözni ment, és egy orosz gránáttámadás áldozata lett.

Korábban már volt egy cseh áldozata az ukrán-orosz háborúnak, de abban a májusi esetben nem önkéntes halt meg. Az illető holttestét egy tömegsírban találták meg pár héttel ezelőtt Kijev mellett.

A cseh belügyminisztérium nem vezet nyilvántartást a fronton harcoló cseh önkéntesekről. A Novinky.cz portál szerint

Miloš Zeman köztársasági elnök eddig 103 kérésnek tett eleget, ami azt jelenti, hogy ennyi cseh állampolgárnak adott külön elnöki engedélyt arra, hogy fegyvert fogjon az oroszok ellen.

Csehországban jelenleg hatályos törvény tiltja a külföldi hadseregekben történő szolgálatot, erre csak az államfő, mint a hadsereg főparancsnoka adhat külön és személyre szóló engedélyt. Miloš Zeman eleinte ellenezte, hogy egyenként vizsgálja meg a kérelmeket, időközben viszont megváltoztatta a véleményét. Március eleje óta több száz ilyen irányú kérvényt tartanak nyilván a cseh hivatalok, ezek közül eddig 103-at véglegesített és hagyott jóvá az elnöki hivatal.

Jiří Ovčáček elnöki szóvivő szerint Miloš Zeman minden formában támogatni akarja az orosz agresszió ellen harcoló Ukrajnát.

A cseh államfő meglátása szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy döntött az Ukrajna elleni támadásról, hogy tudatában volt annak, döntése politikai és gazdasági szankciókat von maga után Oroszország ellen. Zeman egy rádióinterjúban azt mondta, hogy Putyin „gyakorlatilag elszigeteltségbe küldte Oroszországot és az oroszokat, visszavetette országa fejlődését és ez nagyon szomorú”. Elismerte, hogy bár a múltban nem volt híve a gazdasági büntetőintézkedéseknek, ezek olyan eszközök, amelyek Európa rendelkezésére állnak, s valóban negatív hatással vannak az orosz gazdaságra. A cseh elnök azonban úgy véli, hogy Oroszországnak továbbra is megfelelő tartalékai vannak a háború folytatására. Szerinte az orosz-ukrán konfliktus elhúzódására kell számítani, amelyet később valószínűleg diplomáciai tárgyalások válthatnak fel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×