eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Forrás: Facebook/Polícia SR – Bratislavský kraj

Ismeretlenek az ukrán zászló színeivel rongálták meg Szlovákia legnagyobb katonai emlékművét

Szerdán 12 ezer ember lépte át a szlovák–ukrán határt, tájékoztatott a szlovák rendőrség. Az Ukrajnában vívott háború kirobbanása óta ez már több mint 79 ezer embert jelent, akik a felsőnémeti, az ugari és a nagyszelmenci határátkelőn keresztül menekültek el Ukrajnából. A menekülők közt sok a terhes anyuka, egyikük Dunaszerdahelyen hozta világra gyermekét.

A szlovák rendőrök az ukrán-szlovák határátkelőkön, csütörtök reggel 6 óráig, 24 óra alatt 12 130 személyt ellenőriztek, ebből 4127 főt csütörtök reggel. A háború kirobbanásától kezdve csütörtök reggel 6 óráig összesen 79 059 Ukrajnából Szlovákiába érkező személyt ellenőrzött a rendőrség a határátkelőkön.

A rendőrség úgy tájékoztatott, hogy az ellenőrzést folyamatosan végzik, a gépjárművek utasainak nem kell sokat várakozniuk.

„Egyre zavartalanabbá válik a határátlépés a szlovák–ukrán határon”

– jelentette ki kelet-szlovákiai útja során a szlovák miniszterelnök is. Eduard Heger elmondta, a menekültek megsegítése jól működik, hála az állam, az egyházak, a civil szervezetek és az önkéntesek együttműködésének. „Az Ukrajnából érkezők élethelyzete egyáltalán nem könnyű, ezért szükségük van a megértésünkre és a segítségünkre” – tette hozzá a kormányfő.

Közben sorra érkeznek a felajánlások a menekültek megsegítésére. Minden városban zajlik a segélyszervezetek, polgári társulások, egyházak által koordinált gyűjtés. Elsősorban tartós élelmiszereket, tisztálkodószereket, takarókat hoznak az emberek. A háború elől menekülők száma pedig egyre nő. A Szlovák Műszaki Egyetem által fenntartott bősi menekültszállóba eddig tíz autóbusz érkezett. 424 személyt vettek nyilvántartásba. A vízerőmű közelségében álló épületbe érkezett személyek többsége olyan külföldi egyetemista, aki ukrajnai egyetemen tanult, sok a nő és a gyermek is. Az elszállásoltak többsége a létesítményben marad. 66 egyetemista csak egy éjszakát töltött Bősön. Pozsonyba, Bécsbe és Budapestre utaztak tovább, innen pedig repülőgéppel folytatják útjukat a származási országukba. Szerdán

a keleti határról a bősi menekülttáborba tartó autóbuszon Szenc közelében beindult a szülés az egyik kismamánál.

A nőt rendőrkocsival szállították a dunaszerdahelyi kórházba. Pár perc múlva pedig világra is hozta a kisbabáját.

Ismeretlen elkövetők közben az éj leple alatt kék és sárga színre festették a pozsonyi Slavín háborús emlékmű lépcsőit, oszlopait, valamint az előtte lévő teret. A Slavín a második világháborúban Nyugat-Szlovákiában elesett szovjet katonák emlékműve. Robert Fico exkormányfő pedig épp e hét elején jelentette ki, hogy az Ukrajnában dúló háború ellenére idén is ott fog megemlékezni a második világháborúban elesett katonákról. A rendőrség rongálás vétsége miatt indított eljárást. A közösségi oldalán pedig azt írta, az ilyen primitív jelenségek csak azok malmára hajtják a vizet, akik fel akarják háborítani a társadalmat.

Boris Kollár házelnök gusztustalannak és megbocsáthatatlan vétségnek tartja az emlékhely meggyalázását. Kollár emlékeztetett, hogy Pozsonyt a Vörös Hadsereg részét képező ukrán front szabadította fel, és minden nemzetiség vállvetve harcolt a nácizmus ellen. Hozzátette: Szlovákia a világnak és a szomszédainak világosan kifejezte az állásfoglalását azzal, hogy ukrán színekkel világították meg a pozsonyi várat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×