eur:
389.81
usd:
361.99
bux:
68449.69
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Eduard Heger szlovák miniszterelnök az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozójára érkezik Brüsszelben 2021. június 24-én.
Nyitókép: MTI/EPA pool/John Thys

Szlovákia: jöhetnek a NATO-csapatok!

Az ország szuverenitása szempontjából Pozsony nem tartja veszélyesnek az állásfoglalást az Egyesült Államok mellett.

Eduard Heger szlovák kormányfő szerint ha Szlovákia és Európa biztonsága érdekében meg kell erősíteni a NATO hadi kapacitását Szlovákia keleti határvonalán, akkor ezt fogják tenni. Szlovákia védelmi és külügyminisztere csütörtökön utazik Washingtonba, hogy aláírják a Szlovák Köztársaság és az Amerikai Egyesült Államok közötti, védelmi együttműködésről szóló megállapodást. A védelmi miniszter elutasította, hogy a tárgyalásokat és az egyezmény jóváhagyását összekössék az orosz-ukrán határon kialakult aktuális helyzettel.

„A NATO-n belül érvényes: egy mindenkiért, mindenki egyért. Ez az európai béke garanciája” – írta a közösségi hálón Eduard Heger szlovák miniszterelnök, hozzátéve: a biztonsági és védelmi stratégiával összhangban fognak eljárni, amennyiben Szlovákia és Európa biztonsága érdekében meg kell erősíteni a NATO hadi kapacitását Szlovákia keleti határvonalán. A kormányfő éppen abban látja ezeknek a dokumentumoknak a lényegét, hogy – mint mondta –

eligazítsanak nemzetközi fenyegetések esetén,

és így megfelelően tudjunk reagálni a veszélyre.

Egy másik védelmi dokumentum aljára is aláírás kerül e héten. Egy olyan megállapodásról van szó, amelynek előkészítése több mint négy évig tartott. Várhatóan február 3-án, csütörtökön írják alá ugyanis a Szlovákia és az Amerikai Egyesült Államok közötti, védelmi együttműködésről szóló megállapodást. Az Egyesült Államokba egy küldöttség utazik, az élén Jaroslav Naď védelmi miniszterrel és Ivan Korčok külügyminiszterrel. A védelmi miniszter elutasította, hogy a tárgyalásokat és az egyezmény jóváhagyását összekössék az orosz-ukrán határon kialakult aktuális helyzettel.

Mindkét miniszter leszögezte, hogy a megállapodás teljes mértékben tiszteletben tartja Szlovákia szuverenitását, alkotmányát és jogrendjét. Elutasítják, hogy megteremtené az állandó amerikai jelenlét feltételeit, vagy lehetővé tenné nukleáris fegyverek elhelyezését Szlovákia területén. A kormány képviselői tehát Szlovákia szuverenitása szempontjából nem tartják veszélyesnek a megállapodást. Az ellenzék azonban erősen bírálja az egyezményt, amerikai katonai bázisok létrehozását emlegeti, valamint az amerikai csapatok az orosz határhoz történő közelítéséről, továbbá a szlovák állami hatóságok hatáskörének megnyirbálásáról beszél. A védelmi miniszter azonban ismételten megnyugtatott mindenkit, hogy a megállapodás teljes mértékben tiszteletben tartja Szlovákia függetlenségét. „A megállapodás ellen intenzív dezinformációs kampány indult, kihasználva a legerősebb emberi érzelmeket. Teljesen felesleges ez a félelemkeltés” – hangsúlyozta Jaroslav Naď.

A Szlovákia és az Egyesült Államok közötti védelmi együttműködési megállapodás aláírását korábban már jóváhagyta a kormány és a Szlovák Köztársaság Biztonsági Tanácsa is. A megállapodás lehetővé tenné az Egyesült Államok fegyveres erői számára a malackai-konyhai és szliácsi katonai repülőterek, illetve egyéb a megállapodásban szereplő létesítmények használatát. A megállapodás tíz évig lenne érvényben. Ezután egyéves felmondási idővel megszüntethető.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×