INFORÁDIÓ
2022. május 16. hétfő
Botond, Mózes

szlovákia

koronavírus

oltóanyag

novavax

Injection vial with syringe needle on blue and purple background. Coronavirus vaccine ready for worldwide administration.

Nálunk nem alkalmazott vakcinával oltanak a szlovákok és a csehek hamarosan

Újfajta védőoltás érkezését várják Szlovákiába, amely alkalmazását tavaszra tervezik. Északi szomszédunknál néhány héten belül már elérhető lesz a Novavax amerikai gyógyszeripari vállalat Nuvaxovid nevű vakcinája is. Az Európai Gyógyszerügynökség tavaly decemberben hagyta jóvá a vállalat oltóanyagának feltételes regisztrációját.

Szlovákia 340 ezer adag vakcinát foglalt le az új oltóanyagból. Az egészségügyi minisztérium szakértőkre hivatkozva tette meg a rendelést, a szakértők pedig a harmadik, megerősítő oltásként ajánlják a Nuvaxovid vakcinákat. Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője úgy tájékoztatott, hogy az új vakcinaadagok február végén érkezhetnek meg Szlovákiába, de ennél több részletet nem közölt.

Szlovákiával ellentétben Csehországban viszont már ismertek a tervek az új oltást kérelmezők nyilvántartásba vételére. Vlastimil Válek cseh egészségügyi miniszter vasárnap arról számolt be, hogy 14 napon belül elindíthatják a regisztrációt. Február végén vagy március elején szeretnék elkezdeni az oltást a Nuvaxoviddal. A tárcavezető szerint az új vakcina

alternatívát jelenthet azok számára, akik ódzkodnak az mRNS technológiával készült oltóanyagoktól.

Az Európai Gyógyszerügynökség 2021. december 20-án engedélyezte a Nuvaxovid feltételes regisztrációját. A Novavax nevű biotechnológiai cég Covid-19 elleni oltása a fehérje alapú oltások egy speciális csoportjába tartozik. 18 évnél idősebbek esetében alkalmazható. Mindemellett a proteinvakcina beadását az autoimmun betegséggel küzdő személyeknek is tanácsolják. Az Európai Gyógyszerügynökség értékelése szerint minden biztonsági, hatékonysági és minőségi követelménynek megfelel. Az ügynökség decemberben megjegyezte, hogy továbbra is figyelemmel kíséri a vakcina hatékonyságát és biztonságosságát az egyes tagállamok jelentési rendszerein, valamint további tanulmányokon keresztül.

Szlovákiában a szakértők már az omikron hullám dominanciájáról és a negyedik hullám kezdetéről beszélnek, de

az újabb hullám egyelőre nem növelte az oltási kedvet.

A harmadik oltás beadatásával viszonylag jól áll az ország, de már megfigyelhető a csökkenő tendencia. Az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjának kedden ismertetett adatai alapján a védőoltás harmadik adagját eddig 1 420 596-an vették fel a mintegy 4,4 milliós lakosú országban. Az utóbbi hetekben viszont ismét visszaesett az érdeklődés a vakcinák első két dózisa iránt.

Az Új Szó napilap beszámolója szerint a harmadik hullám derekán az oltási kedv látványos növekedésnek indult. Az elmúlt év őszén szinte napok alatt sokszorozódott meg azoknak a száma, akik kérvényezték a vakcina első dózisának beadását.

  • November utolsó hetében több mint 53 ezren adatták be az első adagot, ami az október végi adatokhoz képest közel ötszörös növekedést jelentett.
  • Január első hetére viszont az első oltást kérvényezők száma ismét 16 ezerre esett vissza. A virológusok állandó figyelmeztetései ellenére az oltási kedv a múlt héten sem növekedett, sőt, az azt megelőző héthez képest némileg csökkent:
  • január 10. és 16. között közel 16 ezren adatták be az első dózist, viszont
  • január 17. és 23. között már csak 10 ezren.

Nyitókép: Stefan Cristian Cioata/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018