eur:
389.45
usd:
364.37
bux:
68071.14
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Injection vial with syringe needle on blue and purple background. Coronavirus vaccine ready for worldwide administration.
Nyitókép: Stefan Cristian Cioata/Getty Images

Nálunk nem alkalmazott vakcinával oltanak a szlovákok és a csehek hamarosan

Újfajta védőoltás érkezését várják Szlovákiába, amely alkalmazását tavaszra tervezik. Északi szomszédunknál néhány héten belül már elérhető lesz a Novavax amerikai gyógyszeripari vállalat Nuvaxovid nevű vakcinája is. Az Európai Gyógyszerügynökség tavaly decemberben hagyta jóvá a vállalat oltóanyagának feltételes regisztrációját.

Szlovákia 340 ezer adag vakcinát foglalt le az új oltóanyagból. Az egészségügyi minisztérium szakértőkre hivatkozva tette meg a rendelést, a szakértők pedig a harmadik, megerősítő oltásként ajánlják a Nuvaxovid vakcinákat. Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője úgy tájékoztatott, hogy az új vakcinaadagok február végén érkezhetnek meg Szlovákiába, de ennél több részletet nem közölt.

Szlovákiával ellentétben Csehországban viszont már ismertek a tervek az új oltást kérelmezők nyilvántartásba vételére. Vlastimil Válek cseh egészségügyi miniszter vasárnap arról számolt be, hogy 14 napon belül elindíthatják a regisztrációt. Február végén vagy március elején szeretnék elkezdeni az oltást a Nuvaxoviddal. A tárcavezető szerint az új vakcina

alternatívát jelenthet azok számára, akik ódzkodnak az mRNS technológiával készült oltóanyagoktól.

Az Európai Gyógyszerügynökség 2021. december 20-án engedélyezte a Nuvaxovid feltételes regisztrációját. A Novavax nevű biotechnológiai cég Covid-19 elleni oltása a fehérje alapú oltások egy speciális csoportjába tartozik. 18 évnél idősebbek esetében alkalmazható. Mindemellett a proteinvakcina beadását az autoimmun betegséggel küzdő személyeknek is tanácsolják. Az Európai Gyógyszerügynökség értékelése szerint minden biztonsági, hatékonysági és minőségi követelménynek megfelel. Az ügynökség decemberben megjegyezte, hogy továbbra is figyelemmel kíséri a vakcina hatékonyságát és biztonságosságát az egyes tagállamok jelentési rendszerein, valamint további tanulmányokon keresztül.

Szlovákiában a szakértők már az omikron hullám dominanciájáról és a negyedik hullám kezdetéről beszélnek, de

az újabb hullám egyelőre nem növelte az oltási kedvet.

A harmadik oltás beadatásával viszonylag jól áll az ország, de már megfigyelhető a csökkenő tendencia. Az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjának kedden ismertetett adatai alapján a védőoltás harmadik adagját eddig 1 420 596-an vették fel a mintegy 4,4 milliós lakosú országban. Az utóbbi hetekben viszont ismét visszaesett az érdeklődés a vakcinák első két dózisa iránt.

Az Új Szó napilap beszámolója szerint a harmadik hullám derekán az oltási kedv látványos növekedésnek indult. Az elmúlt év őszén szinte napok alatt sokszorozódott meg azoknak a száma, akik kérvényezték a vakcina első dózisának beadását.

  • November utolsó hetében több mint 53 ezren adatták be az első adagot, ami az október végi adatokhoz képest közel ötszörös növekedést jelentett.
  • Január első hetére viszont az első oltást kérvényezők száma ismét 16 ezerre esett vissza. A virológusok állandó figyelmeztetései ellenére az oltási kedv a múlt héten sem növekedett, sőt, az azt megelőző héthez képest némileg csökkent:
  • január 10. és 16. között közel 16 ezren adatták be az első dózist, viszont
  • január 17. és 23. között már csak 10 ezren.
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×