INFORÁDIÓ
2023. február 8. szerda
Aranka

szlovákia

robert fico

szilveszter

karantén

Brüsszel, 2017. december 14. Robert Fico szlovák miniszterelnök az uniós országok állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóját megelőző, kibővített V4-es egyeztetésre érkezik Brüsszelben 2017. december 14-én.  (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

A járványszabályok betartásának kérdése tartja lázban a szlovákokat

Robert Fico korábbi háromszoros szlovák miniszterelnök, az ellenzéki Smer vezetője nem volt hajlandó válaszolni arra az újságírói kérdésre, hogy Jordániából hazatérve – ahol a szilvesztert töltötte – betartotta-e a kötelező karanténra vonatkozó intézkedéseket, és azt sem árulta el, pontosan mikor tért vissza a közel-keleti országból. Egy újonnan ismertetett felmérés eredménye közben arról számol be, hogy Szlovákiában 2021 utolsó két hónapjában az emberek 84 százaléka betartotta az óvintézkedéseket.

A korábbi szlovák miniszterelnök aktuálpolitikai témában tartott sajtótájékoztatót szerdán, melynek végén szilveszteri kirándulásáról is faggatták őt az újságírók. Arról kérdezték, hogy pontosan mikor tért haza Jordániából, regisztrált-e az eHranicába, vagyis abba az elektronikus rendszerbe, melybe a Szlovákiába külföldről hazatérőknek kötelezően be kell jelentkezniük, és, hogy betartotta-e a kötelező karantént. Robert Fico azonban ingerülten elutasította a válaszadást.

„Nevetséges és kínos, amit kérdeznek. Hogy jártam-e valahol vagy sem, mi közük hozzá? Mindig tiszteletben tartom a játékszabályokat, amelyeket felállítottak” – mondta Robert Fico. A Smer elnöke Jordániában köszöntötte az újévet, a jelenlegi szlovákiai szabályok szerint ebből az országból hazatérve az oltatlanoknak karanténba kell vonulniuk, ezt öt nap után negatív PCR-teszttel kiválthatják. A Smer elnöke korábban már megszegte az intézkedéseket, mikor tavaly nyáron Görögországból hazatérve kijátszotta a karanténkötelezettséget, és hamisított PCR-teszttel tért vissza Szlovákiába.

Robert Fico valószínűleg azon a felmérésen sem vett részt, amely épp azt kutatta, hogy mennyire tartották be az emberek az óvintézkedéseket 2021 novemberében és decemberében. Az Ako sa máte, Slovensko? – magyarul Hogy vagy, Szlovákia? – névre keresztelt közvélemény-kutatás adatai szerint az óév utolsó két hónapjában a megkérdezettek 84 százaléka tartotta be a vírus megfékezésének érdekében hozott szabályokat.

Személyes találkozót vagy látogatást a lezárás miatt a megkérdezettek 42 százaléka utasított el egyszer vagy többször.

A válaszadók közül csaknem mindenki közeli kapcsolatban maradt a barátaival és a rokonaival. Amikor találkoztak, a felmérésben résztvevők egyharmada sosem tett fel maszkot. Egyharmaduk néha, egyharmaduk pedig legtöbbször vagy mindig maszkot viselt, ha a hozzátartozóival találkozott. A felmérés szerint a találkozókat a legnagyobb arányban azok mondták le, akik még nem oltatták be magukat, de terveznek oltakozni.

Szlovákiában január 10-én, hétfőn ér véget az este nyolc órától hajnali ötig tartó kijárási tilalom. A hírt a héten jelentette be a kormány, s voltak, akik minden bizonnyal dátumot tévesztettek, mert már aznap megszegték a még érvényben lévő korlátozást. A szlovák rendőrök kedden este megbüntettek négy személyt, amiért a kijárási tilalom ellenére alkoholt fogyasztottak egy vendéglátóhelyen Pozsony központjában. Azt mondták a rendőröknek, hogy alkoholfogyasztás céljából tértek be a vendéglőbe a magszabott idő után, és ott-tartózkodásuk nem tartozik a kijárási tilalom alóli kivételek egyik kategóriájába sem. A rendőrség válsághelyzet alatti kötelességszegés bűncselekménye ügyében indított eljárást.

Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018