eur:
393.7
usd:
364.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Boris Johnson brit miniszterelnök távozik a londoni kormányfői rezidenciáról, a Downing Street 10-ből, hogy részt vegyen a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok alsóházi órájában a brit parlament alsóházában, Londonban 2021. május 26-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Omikron: most már igen nagy a nyomás Boris Johnsonon

A hétvégén új szigorításokat vezettek be Nagy-Britannia egy részén a növekvő számú omikronos fertőzés miatt. A legnépesebb országrész – Anglia – azonban egyelőre nem rendelt el további védőintézkedéseket, a héten változhat a helyzet.

A briteknél a részben autonóm államalkotó nemzetek saját hatáskörben dönthetnek a pandémiapolitikáról. Így a rendkívül gyorsan fertőző omikron koronavírus-variáns miatt Skócia, Észak-Írország és Wales további szigorításokat vezetett be, amelyek főként a szórakozóhelyeket érintik – például három hétre bezárták a nightclubokat, sok szilveszteri bulira készülő bánatára. Emellett ismét bevezették a biztonságos távolságról szóló rendelkezéseket és korlátozták, hogy egyszerre hány ember találkozhat.

A legnépesebb országrész, Anglia azonban nem követte a példájukat. Boris Johnson miniszterelnök – aki a többségi nemzet nevében dönthet – az utóbbi hetekben hatalmas nyomás alá került a lezárásellenes képviselők és a közvélemény részéről. Mivel egyéb politikai ügyek miatt rengetegen kétségbevonják a szavahihetőségét,

a Covid-politika számára a politikai túlélés kérdése is.

Ezért Anglia egyelőre nem vezetett be további korlátozást, holott kormányszakértők szerint ezt már karácsony előtt meg kellett volna tenni.

A brit fertőzési adat a hétvégén rekordot döntve napi 122 ezer fölé ugrott.

A szigetország statisztikai hivatalának becslése szerint 1 millió 740 ezer ember, azaz minden 35. Nagy-Britanniai lakos koronavírus-fertőzött volt egy héttel ezelőtt – de az arány a mostani hétvége rekordja után még magasabb lehet.

Annak ellenére, hogy Anglia az egyedüli brit nemzet, amely nem szigorított, náluk a legmagasabb a fertőzések aránya. Londonban a múlt hétvégén minden 20. ember volt feltételezések szerint fertőzött.

Johnson hétfőn kapja meg a karácsonyi szünet után frissített adatokat – például azt, hogy tetőzött-e a hullám Londonban és várakozások szerint kedden jelentheti be, hogy szigorítás mellett döntött-e. Az egyik opció az, hogy minden marad, mint most, egy másik pedig az, hogy az újabb parlamenti rebellió elkerülésére csak ajánlásokat fogalmaz meg arról, hogy az emberek ne látogassák egymást. Ez lenne a

„puha C-terv”.

A kemény változatot már törvényi úton hajtatnák végre.

Ebbe beletartozna, hogy az éttermek és a pubok csak a kerthelyiségeket tarthatnák nyitva és akár márciusig is tarthatna – mindez azonban olyan, újbóli gazdasági sokkot okozna, amit a társadalom már nehezen fogadna el. A legkevésbé valószínű a „totális lezárás”, amely februárig tarthatna, de úgy, hogy a kormány igyekezne nyitva tartani az iskolákat – ami nagy vitára okot adó téma.

A kemény szigort arra az eshetőségre tartják fent, ha a kórházak nem bírnának a betegözönnel – mivel azonban tanulmányok szerint az omikron esetében kisebb a kórházba kerülés kockázata, nem sokan gondolják hogy jöhetne a briteknél egy „full lockdown”.

A visszahozott szigorítások azt jelentik, hogy Skóciában, nyilvános eseményeken egy méterre kell állni egymástól. Maximum 100 ember állhat és 200 ülhet zárt terű tömegrendezvényeken, a szabadban maximum 500 fő lehet egy rendezvényen és összesen három háztartás ülhet össze. Alkoholt fogyasztani csak ülve lehet.

A walesieknél maximum hatfős társaság szórakozhat pubokban, moziban vagy éttermekben. Szabadtéri rendezvények esetében maximum 50 vendéget, zárt térben maximum 30-at engedélyeznek és minimum két méterre kell állni egymástól.

Észak-Íroszágban is csak hatfős társaságok ülhetnek – és szigorúan – csak ülhetnek be a pubokba, éttermekbe és kávézókba. Egy wales kocsmáros elmondta a BBC-nek, hogy az utóbbi hetekben 65%-kal esett a bevétele, az újabb korlátozások további csapást jelentenek.

A skótoknál a helyi Premier League vasárnapi meccseit 500 néző előtt játszották, míg az Angliában megtartott mérkőzések még teltházasak voltak. De a Premier League-re is lecsapott az omikron és több meccset, például a Liverpool és a Leeds összecsapását is törölték.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×