eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
PRAGUE, CZECH REPUBLIC - 2021/12/13: (from left to right) Marian Jurecka, chairman of KDU-CSL party, Marketa Pekarova Adamova chairman of TOP09 party, Petr Fiala new Czech Prime minister, Vit Rakusan chairman of STAN party and Ivan Bartos chairman of Pirati Czech Pirate Party (from left to right) are seen during a press conference.  New Czech Prime minister Petr Fiala, leader of coalition SPOLU and chairman of ODS party, meets with Czech president Milos Zeman. Petr Fiala announced at a press conference that members of new government will be appointed this Friday by the president. (Photo by Tomas Tkacik/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Nyitókép: Tomas Tkacik/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

A cseh államfő csak tesztelte az új ötpárti koalíciót?

Miloš Zeman cseh köztársasági elnök beadta a derekát, és pénteken kinevezi az új cseh kormányt olyan összetételben, ahogyan azt Petr Fiala kinevezett kormányfő javasolta. Az államfő pár napja még úgy nyilatkozott, nem hajlandó kinevezni külügyminiszternek Ján Lipavskýt, a Kalózpárt jelöltjét, de végül meggondolta magát. Az új kormány megalakulásáig még a leköszönő Babiš-kabinet kormányoz, amely úgy döntött, Csehország a korábban jelzettel ellentétben mégsem küld 150 katonát a fehérorosz–lengyel határra.

A hét végére új kormánya lesz Csehországnak. A Miloš Zeman köztársasági elnökkel való találkozó után ezt maga a kinevezett kormányfő, Petr Fiala erősítette meg. „Ezen a héten pénteken ki lesz nevezve a kormány, beleértve a külügyminisztert, Ján Lipavskýt is, aki a Kalóz párt jelöltje” – tájékoztatott Fiala, aki több mint egy órán keresztül tárgyalt az államfővel az új kormány megalakításáról. A kinevezett kormányfő elmondta, Miloš Zeman kinevezi a külügyminisztert is, annak ellenére, hogy múlt héten még kifogással élt ellene.

Az elnök azt kifogásolta, hogy a külügyminiszter-jelölt csak alapfokú egyetemi végzettséggel rendelkezik, és szerinte tartózkodóan viszonyul Csehország együttműködéséhez Izraellel, Oroszországgal és Kínával, illetve a visegrádi négyekkel. A 36 éves Lipavský az államfő kifogásait alaptalannak minősítette.

Fiala pedig kiállt a külügyminiszter-jelölt mellett, és attól sem riadt vissza, hogy nyílt szembenállásba kerül az államfővel. „Amennyiben az elnök úr kitartana az egyik jelölttel szembeni kifogásai mellett, kénytelen lennék hatásköri normakontrollt kérni, mégpedig azért, hogy egyszer s mindenkorra tisztázódjék, milyen jogkörei vannak ezen a téren az államfőnek és milyenek a kormányfőnek” – fogalmazott egy múlt szerdai televíziós interjúban Fiala. A témában megkérdezett alkotmányjogászok döntő többsége egyetért abban, hogy

amennyiben Fiala pert indított volna, Zeman azt elvesztette volna.

Erre végül nem került sor, mert Miloš Zeman meggondolta magát, és noha fenntartásokkal, de hétfőn már beleegyezett abba, hogy Lipavský legyen Csehország új külügyminisztere. „Ebben a nehéz helyzetben nem akarja terhelni a kormányt még ezzel a problémával is, ezért Lipavský kinevezése mellett döntött” – jelentette ki Fiala, aki méltányolta és nagyon felelősnek minősítette Zeman döntését. Politikai elemzők egy része pedig úgy látja, hogy Zeman igazából nem is Lipavskýn volt kiakadva, csupán szerette volna kipróbálni, mennyire erős az új ötpárti koalíció.

Az új cseh kormánynak a miniszterelnökkel együtt 18 tagja lesz. Petr Fiala szerint kormánya január 12-e körül kér majd bizalmat a képviselőháztól. A hatályos szabályok szerint az új cseh kormánynak a kinevezésétől számított harminc napon belül kell a képviselőház elé terjesztenie programját. A kormánynak a bizalom megszerzéséhez a képviselőház tagjai felének a támogatására van szüksége.

Az új kormány megalakulásáig viszont még Andrej Babiš kabinetje kormányoz, amely úgy döntött, Csehország a korábban jelzettel ellentétben mégsem küld 150 katonát a fehérorosz–lengyel határra. A cseh katonák karácsonytól három hónapig segítették volna a lengyel katonák határvédelmi munkáját, de a migránsokkal közvetlenül összefüggő feladatokba nem kapcsolódtak volna be. A cseh védelmi minisztérium közölte, hogy a cseh katonák tervezett lengyelországi kiküldésére egyelőre nincs szükség, mert a helyzet a lengyel–fehérorosz határon stabilizálódott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×