eur:
394.77
usd:
370.68
bux:
65478.26
2024. április 19. péntek Emma
Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök részt vesz a náci Németország Szovjetunió elleni hadművelete kezdetének 80. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a Fehéroroszország dél-nyugati részén fekvő breszti erődnél 2021. június 22-én.
Nyitókép: MTI/AP/BelTa pool/Pavel Orlovsky

Ijesztő szintre lépett a fehérorosz KGB

Fehéroroszországban már azért is elvihetik az embert, ha nem tetszik neki a rendszer. Mármint a Lukasenka-rendszer, amely ellen tavaly nyáron indultak masszív tüntetések, miután sokak szerint az évtizedek óta regnáló elnök egy elcsalt választással maradt hatalmon.

A fehérorosz hatóságok az elmúlt hónapokban gyakran különösen brutális módon törték le a sokak szerint elcsalt elnökválasztások után szervezett utcai tüntetéseket. A páncélba öltözött OMON-rohamrendőrök vagy az utcán bántalmazták a tüntetőket, vagy a fogdában verték őket össze.

A helyi nemzetbiztonsági szervezet, a fehérorosz KGB az utóbbi napokban szintet lépett. Teljesen nyíltan bejelentette, hogy az országban

„tisztogatás” indult az Aljakszandr Lukasenka elnök politikájával elégedetlen „radikálisokkal” szemben.

A Rosbalt nevű orosz oldal szerint a rendszerelleneseket – vagy azokat, akiket ilyesmivel gyanúsítanak –, már otthonukban is letartóztathatják.

„Az ország egész biztonsági gépezete olyan embereket keres, akik jelen vannak a destruktív chatcsatornákon. Már megállapítottuk a személyazonosságukat. Jelenleg széles körű tisztogatóakció folyik a radikális érzelmű személyek ellen” – mondta még július 8-án Konsztantyin Bicsok, a KGB nyomozóigazgatóságának vezetőhelyettese.

A hatóságok a múlt hétvége előtt tömeges házkutatásokat tartottak újságírók otthonában és nem kormánypárti médiaszervezetek irodáiban. A Rosbalt szerint

„likvidálták” az egyik legrégebbi újságot, a „Nasa Nyivát”, leállították a weboldalát és letartóztatták a könyvelőit.

Néhány nappal később, kedden, a KGB-re hivatkozó állami média már úgy fogalmazott, hogy „elfogták a külföldről irányított összes terrorsejt tagjait” és hogy a gyanúsítottak beismerő vallomásokat tesznek.

A biztonságiak azt állították, hogy egyes gyanúsítottak erdőgazdálkodási gépeket akartak felgyújtani és tervbe vették egy orosz katonai egység kommunikációs objektumának felrobbantását. Egy olyan állítás is elhangzott, hogy ismeretlenek rátámadtak egy kormánypárti újságíróra, „ki akarták vágni a nyelvét és talán likvidálni is akarták”. A fehérorosz KGB szerint emellett egy német állampolgár a Telegram csevegőalkalmazás csatornáján keresztül „gyújtogatásokra, robbantásokra és gyilkosságokra adott utasításokat a határon túlról”.

A tisztogató akció következő lépéseként szerdán több, mint 40 házkutatást tartottak jogvédő szervezeteknél és újságíróknál, azután, hogy Lukasenka elnök közölte: fellép „a külföldről pénzelt civilszervezetek és újságírók ellen”, amelyek „a demokrácia helyett a terrort terjesztik”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×