eur:
392.86
usd:
366.22
bux:
66858.01
2024. április 25. csütörtök Márk
Vlagyimir Putyin orosz elnök év végi sajtóértekezlete Moszkvában 2019. december 19-én.
Nyitókép: Jurij Kocsetkov

Tárt karokkal várja a külföldi munkásokat Oroszország

Migránsokra van szükség – erről beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője, aki szerint a külföldi dolgozók hiánya akadályozza a Kreml nagyszabású gazdaság-fejlesztési terveinek megvalósítását. Egy elnöki illetékes szerint pedig integrálni kell a külföldi fiatalokat.

Van a világnak olyan országa, ahol a vezetés nyíltan kimondja: kellenek a migránsok. És nem is kevés. Meglepő módon, az egyik hely a nem épp idegenbarát hírében álló Oroszország.

Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin elnök szóvivője a héten arról beszélt, hogy főnöke nagyszabású gazdaság-fejlesztési céljainak megvalósításához külföldi dolgozókra van szükség, például az építőiparban és a mezőgazdaságban.

Peszkovnak nekiszegezték a kérdést: jó, de érzékeli-e, hogy az oroszok egyre negatívabban viszonyulnának a migránsokhoz és fenyegetnék-e a nemzetbiztonságot? Erre az állam csúcsán álló vezető szóvivője kitérő választ adott: „Őszintén, nem ismerem az oroszoknak a migránsokhoz való hozzáállásáról szóló szociológiai kutatásokat, ezért ezt nem is tudom és nem is fogom kommentálni... A valóságot viszont látom. Ez pedig az, hogy

az elmúlt évben nagyon kevés lett a migráns és nincs elég belőlük az ambiciózus építési tervek megvalósításához.”

Peszkov hozzátette, hogy „most még többet kell építkezni és ehhez munkáskezekre van szükség. Ugyanezekre a kezek van szükség a mezőgazdaságban. Ezért kétségkívül migránsdeficit van.”

Oroszország számára a migráns munkaerőt normális időkben Közép-Ázsia államai szolgáltatják, de a koronavírus-pandémiát követő határlezárás miatt a külföldi dolgozók most otthoni kényszerpihenőn vannak.

Viszont a légi közlekedés április 1-i felújítása nyomán már a közeljövőben 1 millió migráns dolgozó térhet vissza Oroszországba – mondta az Oroszországi Migránsok Szövetsége elnöke, Vagyim Kozsenov.

„Ez a szokásos mennyiségű külföldi dolgozó Oroszországban. Ők a pandémia előtt itt voltak, így Oroszország visszaengedi őket. A kérdés: nekik van-e elég pénzük, hogy ideutazzanak?” – mondta a Kreml-közelinek tartott Szputnyik Rádióban Andrej Gelerman, a „Migránsok megsegítése” nevű cég szakértője.

A Newsru híroldal szerint ami fékezheti a migránsok visszatérését, az az a tény, hogy drágák a repülőjegyek és egyelőre kevés járat indul Moszkvába. Közben, a világjárvány miatt az orosz munkaerőpiac kevésbé csábító. „Kevesebb a munka, alacsonyabbak a bérek. A legtöbb migráns illegálisan dolgozik, így a minimálbérnél is kevesebbet kap. Az jön majd vissza, akinek családja van” – vélekedett Gelerman.

A Newsru közben megjegyzi, hogy a felmérések szerint az oroszok körében nőtt a migránsellenesség. Putyin elnök kabinetfőnökhelyettese például azt állította, hogy minden negyedik orosz negatív véleménnyel van a migránsokról és a táboruk tavaly 7,5 százalékkal bővült.

Magomedszalam Magomedov megjegyezte:

800 ezer külföldi kiskorúból csak 140 ezer jár iskolába Oroszországban.

„Ez feszültséget okoz – mondta. – Más kultúrában nőttek fel, de nagyon fontos foglalkozni velük, mert ők a jövőbeli állampolgáraink. Látjuk, hogy milyen nyomást okoz a migráció a nyugati államok őslakosságára. Mi nem engedhetjük meg magunknak ugyanezt.”

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×