eur:
394.89
usd:
363.21
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Vlagyimir Putyin orosz elnök év végi sajtóértekezlete Moszkvában 2019. december 19-én.
Nyitókép: Jurij Kocsetkov

Tárt karokkal várja a külföldi munkásokat Oroszország

Migránsokra van szükség – erről beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője, aki szerint a külföldi dolgozók hiánya akadályozza a Kreml nagyszabású gazdaság-fejlesztési terveinek megvalósítását. Egy elnöki illetékes szerint pedig integrálni kell a külföldi fiatalokat.

Van a világnak olyan országa, ahol a vezetés nyíltan kimondja: kellenek a migránsok. És nem is kevés. Meglepő módon, az egyik hely a nem épp idegenbarát hírében álló Oroszország.

Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin elnök szóvivője a héten arról beszélt, hogy főnöke nagyszabású gazdaság-fejlesztési céljainak megvalósításához külföldi dolgozókra van szükség, például az építőiparban és a mezőgazdaságban.

Peszkovnak nekiszegezték a kérdést: jó, de érzékeli-e, hogy az oroszok egyre negatívabban viszonyulnának a migránsokhoz és fenyegetnék-e a nemzetbiztonságot? Erre az állam csúcsán álló vezető szóvivője kitérő választ adott: „Őszintén, nem ismerem az oroszoknak a migránsokhoz való hozzáállásáról szóló szociológiai kutatásokat, ezért ezt nem is tudom és nem is fogom kommentálni... A valóságot viszont látom. Ez pedig az, hogy

az elmúlt évben nagyon kevés lett a migráns és nincs elég belőlük az ambiciózus építési tervek megvalósításához.”

Peszkov hozzátette, hogy „most még többet kell építkezni és ehhez munkáskezekre van szükség. Ugyanezekre a kezek van szükség a mezőgazdaságban. Ezért kétségkívül migránsdeficit van.”

Oroszország számára a migráns munkaerőt normális időkben Közép-Ázsia államai szolgáltatják, de a koronavírus-pandémiát követő határlezárás miatt a külföldi dolgozók most otthoni kényszerpihenőn vannak.

Viszont a légi közlekedés április 1-i felújítása nyomán már a közeljövőben 1 millió migráns dolgozó térhet vissza Oroszországba – mondta az Oroszországi Migránsok Szövetsége elnöke, Vagyim Kozsenov.

„Ez a szokásos mennyiségű külföldi dolgozó Oroszországban. Ők a pandémia előtt itt voltak, így Oroszország visszaengedi őket. A kérdés: nekik van-e elég pénzük, hogy ideutazzanak?” – mondta a Kreml-közelinek tartott Szputnyik Rádióban Andrej Gelerman, a „Migránsok megsegítése” nevű cég szakértője.

A Newsru híroldal szerint ami fékezheti a migránsok visszatérését, az az a tény, hogy drágák a repülőjegyek és egyelőre kevés járat indul Moszkvába. Közben, a világjárvány miatt az orosz munkaerőpiac kevésbé csábító. „Kevesebb a munka, alacsonyabbak a bérek. A legtöbb migráns illegálisan dolgozik, így a minimálbérnél is kevesebbet kap. Az jön majd vissza, akinek családja van” – vélekedett Gelerman.

A Newsru közben megjegyzi, hogy a felmérések szerint az oroszok körében nőtt a migránsellenesség. Putyin elnök kabinetfőnökhelyettese például azt állította, hogy minden negyedik orosz negatív véleménnyel van a migránsokról és a táboruk tavaly 7,5 százalékkal bővült.

Magomedszalam Magomedov megjegyezte:

800 ezer külföldi kiskorúból csak 140 ezer jár iskolába Oroszországban.

„Ez feszültséget okoz – mondta. – Más kultúrában nőttek fel, de nagyon fontos foglalkozni velük, mert ők a jövőbeli állampolgáraink. Látjuk, hogy milyen nyomást okoz a migráció a nyugati államok őslakosságára. Mi nem engedhetjük meg magunknak ugyanezt.”

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×