eur:
393.92
usd:
368.12
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Eduard Heger volt szlovák pénzügyminiszter (b), miután Zuzana Caputova szlovák államfő megbízta az új kabinet megalakításával Pozsonyban 2021. március 30-án. A miniszterelnöki székből közel egy év kormányzás után távozó Igor Matovic március 28-án jelentette be, hogy a kormányválság rendezése érdekében lemond a kormányfői posztról, illetve kormánytisztséget cserél Eduard Heger pénzügyminiszterrel.
Nyitókép: MTI/EPA/Jakub Gavlak

Mit várnak a szlovákiai magyarok az új Heger-kormánytól?

Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök csütörtök délelőtt kinevezte az Eduard Heger miniszterelnök vezette új kormányt. Az MKP a Híd és az Összefogás alkotta Szövetség viszont már ezt megelőzően megfogalmazta követeléseit az új szlovák kabinettel szemben. Az egyesülő magyar pártok szerint a kormány átalakítása remek alkalom arra, hogy az illetékesek módosításokat végezzenek a kormányprogramban. A Szövetég összesen 15 pontban határozta meg követeléseit és elképzeléseit.

A három magyar pártból megalakuló Szövetség a szlovákiai magyar közösség régi követeléseinek teljesítését várja el a felálló Heger-kormánytól. Forró Krisztián, az MKP elnöke mindenekelőtt bízik benne, hogy az új kormányprogram kidolgozását komolyan veszi az alakuló koalíció. Forró szerint a Matovič-kabinet programjában vannak olyan pontok, amelyek pozitívak a magyar kisebbségre nézve, mint például a kisebbségi kerettörvény és a kisebbségi kormányhivatal megteremtése.

Azt azonban felrótta a leköszönő kabinetnek, hogy ezekkel kapcsolatban nem történt előrelépés az elmúlt egy évben. „Amit viszont szomorúan tapasztalunk, hogy bár benne volt a kormányprogramban a kettős állampolgárság kérdése – melynek módosítására most ugyan született egy javaslat – a Szlovákiában élő magyar közösség számára ez nem elfogadható módosítás.

Továbbra is azt szeretnénk, ha a 2010 előtti állapot állna vissza”

– hangsúlyozta az MKP elnöke.

Forró Krisztián örömmel fogadná, ha az új kormányprogramba bekerülne a felvidéki magyarság legnagyobb taglétszámú kulturális szervezete, a Csemadok törvényes finanszírozásának lehetősége. „Igor Matovič kormányfőként megígérte, hogy a Csemadok finanszírozása törvény által lesz bebiztosítva. Bízunk benne, hogy ezt komolyan gondolta, és az új kormányban pénzügyminiszterként hozzájárul ahhoz, hogy ezt be is tartsa” – mondta Forró Krisztián.

A Szövetég összesen 15 pontban határozta meg követeléseit és elképzeléseit. Ezt a javaslatcsomagot eljuttatják Eduard Heger újonnan kinevezett kormányfőnek, valamint az egyes kormánypártok elnökeinek. Az MKP elnöke kiemelte, fontosnak tartják az európai uniós források arányos elosztását, a gazdák támogatását és az egészségügy hiányosságainak orvoslását is, nemcsak a déli régiókban, hanem országos szinten.

Sólymos László, a Híd elnöke leszögezte, a Kisebbségi Kulturális Alap az egyetlen olyan törvény által garantált intézmény, amely a kisebbségi kultúrát támogatja és finanszírozza Szlovákiában, ezért a kormánynak biztosítania kell az intézmény megőrzését. Sólymos szerint folytatni kell a déli régiók infrastruktúrájának fejlesztését, akárcsak a leszakadó régiók felzárkóztatását.

Mózes Szabolcs, az Szövetség legkisebb pártjának, az Összefogásnak az elnöke elmondta,

már csak a koronavírus-járvány miatt is szükség van egy új kormányprogramra, hiszen egy évvel ezelőtt még senki sem tudhatta, hogy a válság mennyire mélyül majd el.

Mózes kiemelte a vasúti infrastruktúra fejlesztésének fontosságát, valamint azt, hogy a szlovák alkotmány preambulumát a nemzeti elv helyett polgári elven fogalmazzák meg. „Gyakran elhangzik az, hogy miért követelőznek a magyar pártok. Jussanak be a parlamentbe, és akkor teljesen legitim módon átültethetik az elképzeléseiket, mondják. Szerintünk ez téves, hamis hozzáállás, hiszen a mindenkori szlovák kormány mindenkinek a kormánya, és éppen ezért Dél- és Kelet-Szlovákia felzárkóztatását és a kisebbségi ügyeket is ugyanúgy folyamatában meg kellene oldaniuk, mintha egy magyar párt lenne a kormányban vagy a parlamentben” – jegyezte meg az Összefogás vezetője.

Mózes Szabolcs szerint egy átfogó kisebbségi törvény részeként haladéktalanul növelni kell a szlovák közszolgálati médiában a nemzetiségi nyelvű műsoridőt,

a dél-szlovákiai magyarlakta régiókban pedig hivatalos nyelvvé kéne tenni a magyart.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×