eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Kihalt a prágai Károly híd 2020. december 19-én. A koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében Csehországban az előző nap éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Szomorkás hírt jelentettek be húsvétra Csehország népének

Szlovákiához hasonlóan több korlátozással fogják megünnepelni az idei húsvétot a csehek. A kormány arra figyelmeztetett, senki se számítson arra, hogy ide-oda utazhat az ünnepek alatt. A járvány terjedését mutató reprodukciós szám továbbra is egy alatt maradt, ami a kór terjedésének lassulásáról tanúskodik. A kormány ugyanakkor a március 28-ig érvényben lévő szükségállapot újabb meghosszabbítására készül, noha ehhez nincs meg a kellő parlamenti támogatottsága.

Andrej Babiš cseh miniszterelnök figyelmeztette a lakosságot, hogy húsvétkor sem számolhatnak a jelenlegi korlátozások feloldásával.

„Szeretnénk, ha az emberek még a családjukkal lennének, a hozzájuk legközelebb állókkal, és ha még kitartanának” – üzente meg Babiš. A kormányfő hozzátette, hogy a családi találkozók miatt

az emberek ne hagyják el a saját járásuk területét.

Vít Rakušan, az ellenzéki Polgármesterek és Függetlenek pártjának elnöke szerint a kormány érzékenyebben kezelhetné a mobilitás korlátozását.

„Nem a turizmust szeretnénk most felfuttatni, de hogy valaki ne mehessen át egyik járásból a másikba, abban nincs sok logika” – mondta Vít Rakušan.

A cseh kormányfő ugyanakkor már azt is előre jelezte, hogy rögtön húsvét után sem lesz még itt az ideje a nyitásnak.

„Bízunk benne, hogy

húsvét után olyan lesz a helyzet, amikor már foglalkozhatunk a nyitási stratégiával. Elsődleges szempontunk az, hogy a gyerekek mihamarabb visszatérhessenek az iskolába”

– mondta a miniszterelnök.

Az új koronavírus-fertőzöttek száma Csehországban lassan csökken, de a kórházban kezelt betegek számában ez még egyelőre nem mutatkozik. Csütörtökön 10 576 pozitív esetet mutattak ki PCR-tesztek segítségével. Egy héttel korábban ez a szám még 11 238 volt. Százezer lakosra átszámítva mégis Csehországban a legmagasabb a növekmény az Európai Unióban az elmúlt két hétben. A Covid-19 betegségben elhunytak száma közelít a 25 ezerhez. Kórházban jelenleg 8773 személyt ápolnak. Eddig 1,2 millióan kapták meg a koronavírus elleni védőoltást, közülük 341 ezren már a második adagot is. Csehországban csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinákat használják, ezek 80 százalékát a Pfizer/BioNTech vakcinák teszik ki.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×