eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Az új koronavírus ellen kifejlesztett orosz oltóanyag, a Szputnyik V Szlovákiába küldött első szállítmányát fogadja Igor Matovic szlovák miniszterelnök (j) és Marek Krajci egészségügyi miniszter a kassai repülőtéren 2021. március 1-jén. Szlovákia kétmillió adagot vásárol az orosz vakcinából, ennek első fele a következő két hónapban, a második fele májusban és júniusban jut el az országba.
Nyitókép: MTI/AP/TASR/Frantisek Ivan

Lemondhatnak a dubajozásról a szlovákok

További 40 nappal meghosszabbította a kormány a veszélyhelyzetet Szlovákiában, az ideiglenesen megbízott egészségügyi miniszter pedig arról tájékoztatott, hogy nem engedélyezik a külföldi utazásokat kirándulás céljából a szlovák állampolgárok számára. Egy kormánydöntés értelmében állami kártérítésre számíthatnak azoknak az egészségügyi dolgozóknak a hozzátartozói, akik munkavégzés közben fertőződtek meg az új koronavírussal, és belehaltak a Covid-19 betegségbe.

A döntés értelmében további 40 nappal meghosszabbította a szlovák kormány a világjárvány miatt elrendelt veszélyhelyzetet. Eduard Heger pénzügyminiszter, az egészségügyi tárca megbízott vezetője a járványügyi bizottság ülése után közölte, a szakértők mind egyetértettek az intézkedés meghosszabbításával. „Nagyon örülök, hogy viszonylag gyorsan lezárult ez a vita. Azt hiszem, mindenki tisztában van azzal, hogy a veszélyhelyzet fenntartása az ország lakosságának egészségét védi” – mondta Eduard Heger. A kormányhatározatot 20 napon belül még a parlamentnek is jóvá kell hagynia.

A pénzügyminiszter arról is tájékoztatott, hogy nem engedélyezik a külföldi utazásokat kirándulás céljából a szlovák állampolgárok számára. Heger szerint

ez a tiltás az utazással kapcsolatos igazságtalanságot küszöbölné ki, jelenleg ugyanis Szlovákiában egyik járásból a másikba sem lehet utazni indokolatlanul.

Az elmúlt közel negyed évben ugyanakkor olyan helyekre is eljutottak sokan, mint Dubaj, Zanzibár vagy a Maldív-szigetek.

A kormány arról is döntött, hogy a nem regisztrált védőoltás esetleges mellékhatásaiért az állam vállalná a felelősséget mindaddig, amíg az oltóanyagot nem engedélyezi hivatalosan az Európai Gyógyszerügynökség. Szlovákiában ez az intézkedés egyelőre csak az orosz Szputnyik V vakcinát érintené. Az egészségügyi minisztérium ugyanakkor emlékeztetett: továbbra is érvényes, hogy az orvos felelős a megfelelő egészségügyi ellátás biztosításáért. Nem regisztrált védőoltás beadása előtt továbbra is írásos beleegyezést fognak kérni a páciensektől.

Módosult az oltási regisztráció is, amely megszünteti az eddigi versenyhelyzetet az oltásra jogosultak közt. A szerdán délután négy órakor megnyitott úgynevezett elektronikus váróteremben egy óra alatt több mint 60 ezren jelentkeztek be oltásra. A regisztrációs rendszer legkésőbb 48 órával az oltás előtt értesítést küld az oltás helyéről és időpontjáról. Egyelőre négy meghatározott csoportba tartozók jelentkezhetnek: a 60 évnél idősebbek, továbbá az egészségügyi dolgozók, a szociális terepmunkások és a rendőrök.

Állami kártérítésre számíthatnak azoknak az egészségügyi dolgozóknak a hozzátartozói, akik munkavégzés közben fertőződtek meg az új koronavírussal és belehaltak a Covid-19 betegségbe.

A kártérítés összege 59 ezer euró, azaz megközelítőleg 21,5 millió forint lenne. Eduard Heger elmondta, a kártérítést visszamenőlegesen is ki fogják fizetni. Az egyszeri kártérítésre az elhunyt egészségügyi dolgozó házastársa, gyermekei, esetleg szülei tarthatnak igényt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×