INFORÁDIÓ
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika

szlovákia

koronavírus

zuzana caputová

mutáció

Már a spájzban van a dél-afrikai mutáns

Már "a spájzban" van a dél-afrikai mutáns

Szlovákiában rendkívül súlyos a járványhelyzet, jelentette ki Zuzana Čaputová államfő, miután találkozott a kormány mellett működő szakmai konzílium és „A tudomány segít” kezdeményezés szakértőivel. Az egyeztetésen elhangzott, hogy az új koronavírus dél-afrikai változata már elterjedhetett Szlovákiában.

Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök a jelenlegi helyzet okát a szigorú lockdown kései bevezetésében látja. Szerinte a fáradságos munkával járó, de már bevált óvintézkedéseket kell előnyben részesíteni a kísérletezéssel szemben. Az államfő úgy véli, a tudósok egyetértenek abban, hogy a jelen helyzetben pontosabb nyomkövetésre, valamint az intézkedések betartásának hatékonyabb ellenőrzésére van szükség, legyen szó akár a karanténintézkedésekről, akár az országba érkezők ellenőrzéséről.

Boris Klempa, a Szlovák Tudományos Akadémia munkatársa szerint az új koronavírus dél-afrikai változata már elterjedhetett Szlovákiában. A virológus arról tájékoztatott, hogy jelenleg

a brit mutáció dominál

az országban. Azt azonban cáfolta, hogy a napokban egy új cseh vagy csehszlovák változat kezdett volna el terjedni a világban. A szakértő felhívta a figyelmet, hogy a dél-afrikai és a brazil változat nem csak fertőzőbb, hanem ellenállóbb is az immunválasszal és a védőoltással szemben. E két mutáció esetében magasabb az ismételt megfertőződés veszélye is. Emiatt szerinte szigorúbban kell ellenőrizni a külföldről Szlovákiába érkezőket, és gondot kell fordítani az új vírustörzsek azonosítására.

Richard Kollár matematikus kifejtette, hogy

nincsenek információik a kórházba érkező és onnan távozó páciensek számáról.

„Nem ül a mesterséges lélegeztetésre szoruló betegek száma sem, nincsenek információk a nyomkövetésről, és nem tudni azt sem, hol fertőződnek meg az emberek” – tette hozzá.

Megjegyezte, hogy Európán belül Szlovákiában vannak a legjobb tesztek a brit mutáció kimutatására, de így sem tudni semmit annak terjedéséről.

Az államfő és a szakemberek is az oltást tekintik a lehető legjobb megoldásnak a jelenlegi helyzetben. Tisztában vannak ugyanakkor a beszállítás körüli problémákkal. Zuzana Čaputová úgy véli, hogy bármelyik ország védőoltása jó, amely megbízható, ellenőrzött és megoldást nyújt a kialakult helyzetre. A járványügyi bizottság azt javasolta a kormánynak, hogy kezdeményezzen tárgyalásokat az orosz féllel, és – tekintettel a súlyos járványügyi helyzetre, valamint az oltóanyaghiányra – gondoskodjon a szükséges mennyiségű Szputnyik vakcina beszerzéséről. A kormány csütörtöki ülésén foglalkozik a kérdéssel.

Az elmúlt egy hét halálozási adatai alapján

a lakosságszámhoz viszonyítva Szlovákiában hal meg a legtöbb koronavírus-fertőzött.

A halálozás már nagyon hosszú ideje a csúcson van, januártól kezdődően az elhunytak napi száma 80 és 100 közöttire tehető. Marek Krjačí egészségügyi miniszter 23 százalékos halálozási arányról beszélt, a tárca alá tartozó Egészségügyi Elemzőintézet vezetője, Matej Mišík szerint ez egy hosszabb távú adat, és ha csak az utóbbi időszakot vesszük figyelembe, akkor ez már 30 százalékot tesz ki. Figyelmeztetett, hogy az észak-olaszországi Lombardia tartományban tavaly tavasszal, az első hullám csúcsát legnagyobb mértékben elszenvedő Bergamóban 33 százalékos volt a kórházban ápolt koronavírusos páciensek halálozási aránya. Szlovákiában most 30 százalék.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pexels.com

Kapcsolódó hang

Szlovákia: már "a spájzban" van a dél-afrikai mutáns
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018