eur:
395.31
usd:
371.18
bux:
65093.91
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Super Express Sport/YouTube

Sí, bulizás, verekedés: így lazítottak a lengyelek – videó

A nagyobb szabadságot kihasználva a lakosok megrohamozták a síparadicsomot, Zakopanét.

A többi európai irigykedve figyeli, amit most Lengyelországban megy. A pandémia ellenére egy sor korlátozáson lazítottak a hatóságok.

Ennek nyomán tömegek lepték el a kedvelt üdülőhelyet, Zakopanét, és az emberek úgy táncoltak és sétáltak az utcákon, mint a „boldog békeidőkben” – azaz a járvány előtt. Sokan nem viseltek maszkot.

A sípályákat kéthetes próbaüzemben nyitják ki. Kinyitottak a szállodák, mozik és a színházak is, de csak a szokásos közönség felét engedik be. A nézőtéren pedig nem lehet enni vagy inni. A nagyobb moziláncok úgy döntöttek, hogy kivárnak, de művészmozik kihasználták a lehetőséget.

Zakopane hegyi üdülőhelyen több ezren élvezték, hogy síelhetnek. Mások a városban rendezett síugró világkupára sereglettek össze, és törtek ki ünneplésben, miután a lengyel Andrzej Stekala ezüstérmet nyert a versenyen.

Ennek nyomán még inkább tetőfokára hágott a hangulat:

„verekedések, dulakodások, viták, anyagi kár és egy felgyújtott autó

– vonta meg a mérleget Roman Wieczorek, a helyi rendőrség szóvivője. – Nem először látok ilyet, de ennyire agresszív jelenetekre nem emlékszem.”

A lengyel hatóságok figyelmeztettek: ha az emberek nem tartják be a biztonságos távolságot és ennek nyomán ismét emelkedni kezd a fertőzések száma, akkor újra megszigorítják a szabályokat.

Nagy-Britanniához hasonlóan a lengyel éttermek is üzemelhetnek – de csak elvitelre adhatnak ki ételt. A lengyeleknél emellett kötelező a maszkviselés.

Az üdülőkörzetek vállalkozásai örömmel fogadták a nyitást és a turistákat, még ha a rendbontás kellemetlenségeket is okozott.

„Ezzel a jövő télig túlélünk” – mondta az egyik síparadicsom képviselője.

Bár egy időre engedélyezték a szabadtéri sport és a kinyithatnak a szórakozóhelyek, a lengyel kormány emlékeztetett: marad a lezárás. Az iskolákban például március 1-ig kizárólag online folytatódhat az oktatás.

A pénteki járványadatok szerint Lengyelországban 6379 új fertőzést és 247 Covid-19 okozta halálesetet regisztráltak. Január közepén még 9000 felett járt a napi fertőzések száma.

A pandémia kezdete óta másfél millió lengyelnél mutatták ki az új típusú koronavírust, az összes halott száma pedig meghaladja a 38 ezret. Eddig 1,6 millió lengyel lakos kapta meg a védőoltást. Közben Lengyelországban is feltűnt egy gyorsabban fertőző vírustörzs, a B117. Mateusz Morawiecki miniszterelnök nem zárta ki, hogy Lengyelországot is eléri egy járvány harmadik hullám, de arra utalt, hogy nem szenvedhetnek el akkora csapást, mint Portugália.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×