eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
2020. december 27-én közreadott kép a koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő síelő emberekről a svájci Verbier sípályáján november 28-án. Bagnes település szóvivőjének december 27-i tájékoztatása szerint több száz brit turista távozott az üdülőhelyről annak ellenére, hogy a koronavírus nemrégen megjelent új törzse miatt karanténnak kellett volna alávetniük magukat.
Nyitókép: MTI/Keystone/EPA

Pályán maradni: európai és hazai síkörkép

Olaszországban, Franciaországban és Szlovákiában még nem, de a legtöbb európai országban már üzemelnek a sípályák – mondta az InfoRádiónak a Sielők.hu alapító-főszerkesztője. Wesselényi Andrea hozzátette: Magyarországon jelenleg hat síkomplexum várja a téli sportok kedvelőit.

Február közepén megnyitottak a pályák Szlovéniában és Lengyelországban is. Franciaországban február végéig biztosan nem lehet síelni, az olaszok pedig hétfőre tervezték a nyitást, de az egészségügyi miniszter az utolsó napon úgy döntött, hogy nem engedi, március 5-re tolták a nyitást. Svájcban síelni és a hütték teraszán fogyasztani is lehet, igaz, térben és a magyar átlagsíelőknek árkategóriát tekintve is messze van.

A szomszédos országokkal kapcsolatban Wesselényi Andrea elmondta, hogy Szlovákiában nem lehet síelni, Ausztriában december 24. óta működnek a síliftek, de mivel a turisztikai célú utazás nem megengedett, a szálláshelyek nincsenek nyitva, jószerivel csak helyi lakosok tudnak élni a lehetőséggel. Romániában jók a hóviszonyok, a Hargitán új pályák is megnyitottak, folyamatosan lehet síelni, de az utazási korlátozásokat érdemes figyelembe venni: a Romániából visszatérőkre kötelező tíznapos karantén vár, amit két PCR-teszttel ki lehet váltani (ráadásul hétfőtől Románia újra szigorított, negatív PCR-teszttel is csak azok léphetnek be Magyarországról, akik 72 órán belül elhagyják az országot). Ukrajnában lehet síelni.

Magyarországon jelenleg a hóágyúzható pályák mennek, mondta Wesselényi Andrea. Mátraszentistvánon, Eplényben, Visegrádon, Kékestetőn, Bánkúton és Sátoraljaújhelyen működnek a sípályák. A Galyatetőn természetes hó is nagy mennyiségben van. A Kékes pályájának alsóbb részén szánkózni is lehet.

A szakértő arról számolt be, hogy népszerűek a hazai síterepek, sokan keresik fel őket, olykor hosszú sorokról is hallani.

Érdemes korán, nyitásra odaérni a pályákhoz, így az első órák pörgősebben tudnak telni, nap közben már sokan vannak.

A szakértő felhívta arra is a figyelmet, hogy hüttézni itthon nem lehet, tehát azzal számolni kell, hogy melegedési lehetőség nincs, így a gyerekek tűrőképessége és lelkesedése határt szabhat a síelésnek. Az a tapasztalatuk, hogy kisebb gyerekek többnyire három óra körüli időtartamot bírnak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×