INFORÁDIÓ
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina

csehország

koronavírus

andrej babis

oltás

vakcina

Koronavírus-vizsgálatra jelentkező páciens és egészségügyi dolgozó egy prágai mintavételi állomáson 2020. szeptember 21-én. A koronavírus-járvány első, tavaszi hullámát ellenőrzés alatt tudta tartani az egészségügy, de szeptember elejétől gyorsuló ütemben emelkedik a fertőzöttek száma Csehországban.

Szeptemberig a lakosság 60 százalékát szeretné beoltani Csehország

Csehországban legalább január 10-ig érvényben marad a járványellenes rendszer legszigorúbb, ötödik fokozata. Az országban január 22-ig hirdettek szükségállapotot.

A diákoknak hétfőn véget ért a téli szünet, az iskolapadba azonban csak az általános iskolák első és a második osztályos tanulói ülnek vissza. A többiek távoktatással folytatják, amiről eltérő a szakemberek és a pedagógusok véleménye is. Közeledik azonban a középiskolás felvételik ideje, és az Általános Iskolák Igazgatóinak Csehországi Társulása szerint jobb a távoktatás, mint az oktatás teljes hiánya. Michal Černý, a társulás vezetője azt mondta, gond a távoktatás,

„szeretnénk, ha a gyerekek az iskolában lennének.”

A normális életbe való visszatérést – és nemcsak a tanulók esetében – segítené az oltás. Andrej Babiš kormányfő szerint már január derekán elindulhat a 80 év felettiek regisztrációja az oltásra, februártól pedig valamennyi polgár számára. Elsőbbséget fognak élvezni a rizikós csoportok.

„Szeretnénk, ha legkésőbb szeptember végéig mindezt győznénk. A cél meggyőzni a felnőtt lakosság 60 százalékát, hogy oltassa be magát” – fogalmazott a miniszterelnök.

Csehországban az oltásra telefonon, interneten vagy közvetlenül a háziorvosnál lehet regisztrálni. Ján Blatný egészségügyi miniszter azt állítja, lesz elég vakcina. Elmondta,

januárban 350 ezer darab oltóanyag érkezik hozzájuk.

Ha Csehország szeptemberig szeretné beoltani lakosságának 60 százalékát, akkor februártól – a hétvégéket is beleszámítva – naponta 30 ezer embernek kellene megkapnia a védőoltást.

Csehországban január 22-ig van érvényben a szükségállapot, amelyet még tavaly október 5-én hirdettek ki, és karácsony előtt már harmadszor meghosszabbítottak. A szükségállapot lehetővé teszi a kormánynak, hogy a társadalmi és gazdasági életet korlátozó óvintézkedéseket foganatosítson a koronavírus-járvány megfékezésére. Megengedi azt is, hogy kritikus helyzetben a hadsereget is bevethessék a problémák megoldására.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek

Kapcsolódó hang

Szeptemberig a lakosság 60 százalékát oltaná be Cseho. KISSB
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018