eur:
393.75
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Csaknem teljesen néptelen a prágai Károly híd 2020. október 5-én. Az új koronavírus-járvány miatt Csehországban újra szükségállapot lépett érvénybe, amelyet a kormány harminc napra hirdetett ki. A járvány által leginkább veszélyeztetett régiókban bezártak a középiskolák, és áttértek a távoktatásra. Korlátozzák az istentiszteleteken való résztvevők számát, a vendéglőket este tízkor be kell zárni, egy asztalnál legfeljebb hat ember ülhet. A sportrendezvényeket nézők nélkül lehet csak megtartani.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Javulnak a cseh számok, de karácsonyig nem sok enyhítésre lehet számítani

A cseh kormány jóváhagyhatja a szükségállapot további 30 nappal, azaz majdnem karácsonyig történő meghosszabbítását. Tenné ezt annak ellenére, hogy a koronavírussal fertőzöttek száma már egy hete csökken, és a kórházi betegek számának növekedése is lelassult. A politikusok azt ígérik, hogy a fokozatos enyhítés már karácsony előtt megkezdődik, de az emberek ne számítsanak jelentős könnyítésre.

Andrej Babiš cseh kormányfő és Ján Hamáček belügyminiszter is úgy nyilatkozott: a kabinet várhatóan kérni fogja a szükségállapot 30 nappal történő meghosszabbítását.

A miniszterelnök azonban jelezte, nem biztos, hogy az egész időtartamot igénybe veszik. Azt mondta,

ha a dolgok jó irányba fordulnak, nem lesz erre szükség, de karácsonyig valamilyen intézkedéseknek lenniük kell.

Várható azonban, hogy a cseh ellenzéknél és a kommunistáknál nem talál megértésre a kormány. A Kalóz párt közölte, mérlegelni fogja, hogy aláírja-e a határozatot.

A csaknem egy hónapos részleges lezárás után olyan hangokat hallani Csehországban, melyek enyhítéseket sürgetnek. Jan Blatný egészségügyi miniszter szerint erről két hét múlva már lehetne gondolkodni. Elődje, Roman Prymula azonban óv attól, hogy hízelgő döntések szülessenek, amelyek visszalépést eredményezhetnek.

Csehországban a járvány terjedési mutatója a legfrissebb adatok szerint 0,7-re csökkent, ami szintén a helyzet javulásáról tanúskodik. Ladislav Dušek, az Egészségügyi Információk és Statisztikák Intézetének igazgatója ennek ellenére továbbra is szükségesnek tartja az óvintézkedések fenntartását, mert szerinte a számok még mindig veszélyesen magasak. Milan Kubek, a cseh orvosi kamara elnöke hasonlóképp úgy véli,

a számok nem valósak, a reprodukciós szám nem annyira alacsony,

a fertőzések alacsonyabbnak tűnő száma abból adódik, hogy kevesebbet tesztelnek, mint hetekkel ezelőtt. A múlt héten átlagban 30-33 ezer tesztet végeztek naponta, ami mintegy tízezerrel kevesebb, mint az előző hetekben.

Csehországban vasárnap 1887 új igazolt koronavírus-fertőzést regisztráltak, ami október eleje óta a legalacsonyabb napi szám – derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján hozott kimutatásokból. Heti összehasonlításban az új fertőzések száma a felére esett vissza. Az új igazolt fertőzöttek napi számának csökkenése már több mint egy hete töretlen. A kórházban kezelt betegek száma is mérsékelten csökken, illetve stagnál.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×