eur:
394.37
usd:
370.62
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla
A brit parlament által közreadott képen Boris Johnson brit miniszterelnök részt vesz a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló megállapodás egyes pontjait potenciálisan felülíró törvénytervezetről szóló vitában a londoni alsóházban 2020. szeptember 14-én. A jelenlegi Brexit-megállapodás észak-írországi protokollja alapján a Nagy-Britanniából Észak-Írországba irányuló áruforgalomban uniós vámok vethetők ki az olyan árucikkekre, amelyekről feltételezhető, hogy az EU egységes belső piacára - mindenekelőtt Írországba - kerülhetnek tovább.
Nyitókép: MTI/EPA/UK Parliament/Jessica Taylor

Brexit: érik a hatalmas brit katasztrófa

Hirtelen lemondott Boris Johnson szóvivője, Lee Cain, pedig ő lehetett volna az új kabinetfőnök.

Kapkodhatja a fejét a héten Boris Johnson brit miniszterelnök: a Downing street 10-ben a média szerint „káosz tört ki”, amikor hirtelen lemondott a kommunikációs igazgatója, Lee Cain. Előtte még úgy volt, hogy ő lesz az új kabinetfőnök, de szabályos belháború kezdődött, és még Johnson menyasszonya Carrie Symonds is a sarkára állt, közölte: nem léptethetik elő a volt bulvárújságírót – tudósított az ügyről több médium.

Johnsonnak mindezzel a háta mögött kell összpontosítania a pandémiakezelésre – és a brexit utáni időkről szóló, az unióval kötendő szabadkereskedelmi alkura.

Vészesen közeleg a hónap közepe, és úgy tűnik, London és Brüsszel nem tudja tartani a hétvégi határidőt.

A tárgyalóknak 600 oldalnyi jogi szövegen kell átrágniuk magukat.

Kiszivárgott hírek szerint az EU most újabb, egyhetes határidőt adott Johnsonnak, hogy a következő uniós csúcs – azaz jövő csütörtök – előtt hozzák tető alá a megállapodást.

Megszólalt a határforgalom miatt különösen érintett Írország: először Simon Coveney külügyminiszer mondta azt, hogy Nagy-Britanniának el kell fogadnia az igazságos versenyt biztosító, kemény szabályokat, és középutas megoldást kell találnia a halászat kérdésében.

Majd megszólalt Michael Martin ír kormányfő is, aki elővette a "Biden-kártyát".

Az amerikai elnökválasztáson magát győztesnek kihirdető Joe Biden büszke ír származására, nem szívleli a brexitet, és már többször figyelmeztette Boris Johnsont, hogy a brit kilépés nem áshatja alá az északír békét. Legutóbb kedden említette a témát, amikor telefonon beszélt Johnsonnal.

Ezzel ama brit törvénytervezetre is utalt, amely hatályon kívül helyezné az unióval kötött válási egyezménynek az Észak-Írországon áthaladó áruszállításra vonatkozó passzusait és ezzel a brit kormány saját bevallása szerint részben megsértené a nemzetközi jogot. Biden egy korábbi megfogalmazása szerint, ha Nagy-Britannia aláássa a paktumot, akkor nem tud majd kereskedelmi szerződést kötni Amerikával.

Jobb tehát, ha Johnson feltűri az ingujját, mert Biden azt akarja, hogy a britek és az európaiak kössenek szabadkereskedelmi egyezményt

– közölte az ír kormányfő.

Maga a brit miniszterelnök és kormánya is azt mondja a nyilvánosság előtt, hogy nyitottak a megállapodásra, keményen dolgoznak érte, de „az uniónak tiszteletben kell tartania Nagy-Britannia szuverenitását”.

A bizonytalan állapot miatt a befektetők az utóbbi napokban távol tartották magukat a brit részvényektől.

A megbeszélések közben – több brit lap szerint is – az utolsó lehetséges pillanatig tartanak, és a jövő héten is folytatódnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×