INFORÁDIÓ
2021. augusztus 1. vasárnap
Boglárka

dominic cummings

boris johnson

brexit-tárgyalások

eu

Dominic Cummings, Boris Johnson brit miniszterelnök politikai főtanácsadója elindul londoni otthonából 2020. november 13-án. Cummings bejelentette, hogy tervei szerint a Nagy-Britannia Európai Unióból való kiválására kijelölt átmeneti időszak vége, vagyis 2020. december 31-e előtt távozik posztjáról.

Beadja a derekát az EU-nak Johnson a "géniusz" távozása után?

Fordulat a brexitben? Az EU így értékelte, hogy távozik a brit miniszterelnöki hivatalból a gonosz géniusznak tartott szürke eminenciás, Dominic Cummings. A befolyásos tanácsadó volt a brexitkampány egyik motorja.

Karácsonyra már nem lesz Boris Johnson brit miniszterelnök oldalán befolyásos tanácsadója, a baloldal, de sok konzervatív képviselő számára is megosztó személyiségnek tartott Dominic Cummings.

A 48 éves tanácsadóról korábban megjegyezték, hogy olyan volt Johnsonnak, mint Donald Trump amerikai elnöknek az egy idő után szintén menesztett jobboldali ideológus, Steve Bannon.

Péntek délután a brit miniszterelnöki hivatal sietett visszautasítani azokat a brüsszeli véleményeket, hogy

Cummings távozása kardinális változást hoz a brexit utáni viszonyról szóló tárgyalásokban, és Johnson elfogadja az Unió feltételeit.

Erről először Philippe Lambert európai parlamenti képviselő, a Európai Zöld Párt elnöke beszélt.

Manfred Weber, az Európai Néppárt vezére és Angela Merkel német kancellár szövetségese pedig felszólította Johnsont:

„legyen úrrá a káoszon, mert ez felelőtlen viselkedés a brit oldal részéről”.

London tagadja, hogy Cummings távozása puhítaná a brexitet

Amikor Johnson szóvivőjét megkérdezték Lambert megjegyzéséről, akkor azt mondta „abszolút nem ez a helyzet, egyszerűen hamis állítás”, hogy a brit kormányfő most hirtelen irányt váltana a brexit utáni kétoldalú kereskedelemről szóló tárgyalásokon.

A megbeszéléseken továbbra sincs áttörés, és kiszivárgott információk szerint a felek belenyugodtak abba, hogy nem tudják tartani a hétvégi határidőt, ezért a jövő héten is folytatják az alkudozást.

Ő volt a népszavazást sikerre vivő "géniusz"

Cummings távozása - a brit belpolitikában és előfordulhat, hogy a brexit folyamatában is – sokkoló hír, ami nem sokkal azután érkezett, hogy lemondott posztjáról Cummings egyik szövetségese, Lee Cain a miniszterelnöki hivatal kommunikációs igazgatója.

A Cainnel együtt dolgozó Cummings volt a 2016-os brexit népszavazási kampányt sikeresen megtervező géniusz, diktatórikus módszerei miatt azonban saját, konzervatív pártjában sem szerette mindenki.

Sok mindent megengedett magának

Rendőrrel vezettette ki például a pénzügyminiszter egyik tanácsadóját, akinek saját jogkörét igencsak tágan értelmezve, személyesen ő mondott fel.

A pandémia első hulláma idején emlékezetes módon – a karanténszabályokat megszegve – nyáron egy vidéki házba vonult vissza, majd autós kirándulásra ment a családjával, hogy úgymond „tesztelje a látását”. A közfelháborodás ellenére sikerült kimagyaráznia magát, Boris Johnson pedig ellenállt a felhívásoknak, hogy menessze.

Cummings most úgy fogalmazott, hogy „pletyka, hogy lemondással fenyegetőzött volna, hiszem már januárban megírta a blogján, hogy az év végére szeretne jobbára funkció nélkül maradni." Egy magasrangú forrás a Downing Street 10-ben ezzel kapcsolatban azt mondta a BBC politikai tudósítójának, hogy „karácsonyra már nem lesz bent a kormányban és hogy távozását felgyorsította a miniszterelnöki hivatalban a napokban kialakult felfordulás”.

Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018