eur:
392.82
usd:
366.14
bux:
66803.65
2024. április 26. péntek Ervin

Rend- és karanténkerítés-bontás Angliában, több mint száz tüntetőt őrizetbe vettek – videó

Londonban több mint száz a koronavírus-járvány miatti karantén ellen tüntető embert tartóztatott le a rendőrség. Brit tiltakozók az ország más részein is megszegték az új szabályokat.

“Nem a további karanténokra, nem a további hazugságokra, nem a további maszkokra” - ez állt az ellenállás jelképévé vált Guy Fawkes-maszkot viselő tüntető tábláján.

A londoni Trafalgar téren kisebb tömeg gyűlt össze csütörtök este, az angliai karantén első napján, hogy a szigorítások ellen tiltakozzon.

A nagy erőkkel kivonuló rendőrök 104 embert letartóztattak az új szabályok megsértése miatt, többtucatnyi további tiltakozót pedig a távolabb fekvő Oxford streeten tartottak beszorítva, egészen késő estig.

A szakállas-bajuszos Guy Fawkes-maszkot viselő tüntetők nemcsak kifejezetten a lezárás miatt vonultak az utcákra. A Millió Maszkos Megmozdulás egy évente tartott, az Anonymus hekkercsoporthoz kötődő esemény.

Ironikus módon az Anonymus és hívei által adoptált álarc azt a katolikus összeesküvőt, Guy Fawkest idézi, aki fel akarta robbantani az angol parlamentet és akinek halálát hagyományos módon november 5-én tűzijátékokkal és máglyákkal ünneplik az országban.

Nem biztos, hogy elvbarátok, de csatlakoztak a karanténellenesek

A menethez az idén csatlakoztak a Covid-19 pandémia létét vagy a karanténok értelmét elutasító tiltakozók is. A legtöbb felvonulón nem volt maszk és “szabadság!”, “elég volt a karanténokból” jelmondatokat skandálva vonultak fel.

Köztük volt Andrew Walker, a népszerű, beszélgetős Talk Radio műsorvezetője, aki szerint “a kormány elnyomó módon válaszolt és életformánkat fenyegeti”.

A rádiós egy videót tett közzé, amin azt mondja: “örömmel viselem a Guy Fawkes-maszkot és örülök, hogy az emberek kiállnak a szabadságért, tisztességért és a valódi brit értékekért”.

Corbyn testvére is feltűnt a felvonulók között

Megjelent a tüntetők között Piers Corbyn, a Munkáspárt volt vezére és a tagságában nemrég felfüggesztett Jeremy Corbyn testvére is. Őt augusztusban egy korábbi karantén-ellenes tüntetésen játszott szerepe miatt masszív, 10 ezer fontos bírsággal sújtották.

A felvonulókat már várták a rendőrök, aki azt kiabálták nekik, hogy menjenek haza, mert megsértik a törvényt.

Egy idő után viszont mozgásba lendültek: egy közzétett videón azt lehetett látni, hogy hat gumibottal csapkodó rendfenntartó fogott le egy tüntetőt, az egyik tiszt pedig bele is rúgott egy tiltakozóba.

A korábbi, első brit karantén idején az otthon elhagyására legitim indok volt a tüntetésen való részvétel, ám a mostani rendelkezések ezt már nem teszik lehetővé.

Kéretlen karanténkerítést bontottak az egyetemisták

Az északi Manchesterben közben az egyetemi diákok ledöntötték az egyik kollégiumot körbevevő kerítéseket. Ezeket azért emelték a hatóságok, hogy fékezzék a vírus terjedését.

A diákok elmondták, hogy csütörtök reggel arra ébredtek, hogy felhúzták a kerítést és csak egy őrök által felügyelt kijáraton át tudtak távozni a kollégiumból. Az egyetem közben deaktiválta a campus épületeibe való bejutást biztosító mágneses kártyáikat is. Az indoklás az volt, hogy akadályozzák illetéktelenek bejutását.

Csütörtök estére a egyetemi vezetés meggondolta magát, bocsánatot kért és azt mondta: lebontják a kerítést.

Korábban a brit egyetemek arra kérték a diákokat, hogy ne utazzanak haza, maradjanak a kollégiumokban és járjanak be az előadásokra. A diákok szerint azonban olyan érzésük van, mintha börtönben lennének, és a kerítések és egyéb intézkedések feszült hangulatot váltottak ki a kollégiumokban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×