eur:
396.48
usd:
369.72
bux:
70413.17
2024. június 25. kedd Vilmos
Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus Instagram-oldalán 2020. szeptember 22-én közzétett dátum nélküli kép Navalnijról a berlini Charité kórházban. Navalnij állapota orvosai szerint kellően javult ahhoz, hogy járóbeteg-ellátás keretében folytassák kezelését. Az orvosok szerint jelenlegi állapota és egészsége javulásának üteme a teljes felépülés reményével kecsegtet.
Nyitókép: MTI/AP/navalny instagram

Zár alatt a lakása - ismét lecsap az állam Navalnijra

Befagyasztották Alekszej Navalnij szervezetének számláit és megtiltották lakása eladását. Az orosz ellenzéki vezető több mint egy hónapot töltött el egy német kórházban, miután a gyanú szerint novicsok idegméreggel próbálták megölni.

Miközben a nyugati vezetők, valamint hívei vádja szerint novicsok katonai idegméreggel fertőzött Alekszej Navalnij a berlini Charité kórházban lábadozott, Oroszországban korlátozták saját ingatlanjához való jogát.

Erről az orosz ellenzéki vezető szóvivője, Kira Jarmis írt a Twitteren. A Kreml határozottan tagadja, hogy köze lenne a mérgezéshez, Navalnij azonban most ismét állami fellépéssel találja szemben magát.

Nem adhatja el a lakását

Szóvivője közleménye szerint egy bíróság megtiltotta a „regisztrációval összefüggő tevékenységet” Navalnij tulajdoni hányadára a feleségével közösen birtokolt háromszobás lakásban. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az ingatlant nem lehet eladni, elajándékozni vagy hitelt felvenni rá.

Korábban zárolták a Navalnij által alapított Korrupcióellenes Alap nevű szervezet és egy másik ellenzéki, Ljubov Szobol számláit.

A Kreml „szakácsát” dühítette fel

A lépés összefügg a Moszkovszkij skolnyik – Moszkvai iskolás – nevű cég peres ügyével, mely Navalnij szerint Jevgenyij Prigozsin milliárdos érdekszférájába tartozik, akit „Putyin elnök szakácsaként” is szeretnek emlegetni.

Amíg a berlini kórházban Navalnij életéért küzdöttek, Prigozsin kivásárolta Navalnij, Szobol és a Korrupció Ellenes Alapnak a menzacéggel szembeni tartozását és így ők már a Konkord nevű céget birtokló milliárdos adósai.

Korábban egy bíróság több mint 1 millió dollárnyi kártérítés megfizetésére kötelezte Navalnijékat a Skolnyikkal szemben, mert az aktivisták a moszkvai iskolákban történt ételmérgezések után kétségbe vonták a cég által szállított étel minőségét.

„Ha meghal, nem kell visszafizetnie a pénzt”

A Kremlhez közel álló Prigozsin a kártérítési tartozás kivásárlása után arról kezdett beszélni, hogy „az orosz törvények teljes szigorával” lép majd fel.

„Ha Navalnij találkozik a Teremtővel, akkor abba a világba már nem fogom követni”

– utalt arra, hogy mikor adná fel a tartozás behajtását.

A „séfet” Washington szankciókkal sújtotta

Prigozsin profi síelőként kezdte, majd hot dog kereskedő lett. Beszállt az étterembizniszbe és 2009-ben az orosz kormányrezidencián nyitott éttermet.

Megvásárolta Moszkvában a századelőről ismert ikonikus Jeliszejevszkij delikát üzletet és 2018-ban az ország 69. leggazdagabb milliárdosának számított.

Hozzá kötik a Szíriában, Ukrajnában és Líbiában is bevetett, Wagner néven ismert fegyveres biztonsági szervezetet,

amelyet nyugaton az orosz fegyveres erőkhöz kötődő zsoldoshadseregnek tartanak, továbbá az Internet Research Agencyt, amely a nyugati vádak szerint az interneten feszültséget keltő „trollgyár”.

A „séf” ellen az Egyesült Államok már 2017-ban szankciókat vezetett be. Pénteken a Trump-kormányzat további, hozzá kötődő nyolc embert és hét céget tett fel a szankciós listára.

Sorozatos perek akadályozzák Navalnij tevékenységét

Navalnij hívei Prigozsin és a hatóságok lépését az ellehetlenítésére tett újabb kísérletként értékelik. A korrupcióellenes ellenzéki vezető júliusban közölte, hogy a nagyszámú per miatt feloszlatja szervezetét.

„Beperelt bennünket az Orosz Gárda nevű félkatonai szervezet, a rendőrség, a közúti hatóság, az éttermek, amelyeknek gondot jelentettek a tüntetéseink és még a moszkvai metró is”

– mondta akkor Navalnij. „Az eredmény az lett, hogy az Alap független képviselői és dolgozói, akik szervezték a tüntetéseket, több millió rubellel lettek adósok” – tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
Csoboth Róbert fiáról, Kevinről: erre a gólra vártam tőle 18 éven keresztül
"Kötelesség"

Csoboth Róbert fiáról, Kevinről: erre a gólra vártam tőle 18 éven keresztül

Csoboth Kevin soha nem fogja tudni azt mondani, hogy én mint szülő nem tettem érte meg mindent – mondta az InfoRádióban az édesapa. Csoboth Róbert beszélt fia pályafutásának kezdetéről, a nehézségekről és arról is, hogy a skótok elleni gól milyen kapukat nyithat meg előtte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×