eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus Instagram-oldalán 2020. szeptember 22-én közzétett dátum nélküli kép Navalnijról a berlini Charité kórházban. Navalnij állapota orvosai szerint kellően javult ahhoz, hogy járóbeteg-ellátás keretében folytassák kezelését. Az orvosok szerint jelenlegi állapota és egészsége javulásának üteme a teljes felépülés reményével kecsegtet.
Nyitókép: MTI/AP/navalny instagram

Zár alatt a lakása - ismét lecsap az állam Navalnijra

Befagyasztották Alekszej Navalnij szervezetének számláit és megtiltották lakása eladását. Az orosz ellenzéki vezető több mint egy hónapot töltött el egy német kórházban, miután a gyanú szerint novicsok idegméreggel próbálták megölni.

Miközben a nyugati vezetők, valamint hívei vádja szerint novicsok katonai idegméreggel fertőzött Alekszej Navalnij a berlini Charité kórházban lábadozott, Oroszországban korlátozták saját ingatlanjához való jogát.

Erről az orosz ellenzéki vezető szóvivője, Kira Jarmis írt a Twitteren. A Kreml határozottan tagadja, hogy köze lenne a mérgezéshez, Navalnij azonban most ismét állami fellépéssel találja szemben magát.

Nem adhatja el a lakását

Szóvivője közleménye szerint egy bíróság megtiltotta a „regisztrációval összefüggő tevékenységet” Navalnij tulajdoni hányadára a feleségével közösen birtokolt háromszobás lakásban. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az ingatlant nem lehet eladni, elajándékozni vagy hitelt felvenni rá.

Korábban zárolták a Navalnij által alapított Korrupcióellenes Alap nevű szervezet és egy másik ellenzéki, Ljubov Szobol számláit.

A Kreml „szakácsát” dühítette fel

A lépés összefügg a Moszkovszkij skolnyik – Moszkvai iskolás – nevű cég peres ügyével, mely Navalnij szerint Jevgenyij Prigozsin milliárdos érdekszférájába tartozik, akit „Putyin elnök szakácsaként” is szeretnek emlegetni.

Amíg a berlini kórházban Navalnij életéért küzdöttek, Prigozsin kivásárolta Navalnij, Szobol és a Korrupció Ellenes Alapnak a menzacéggel szembeni tartozását és így ők már a Konkord nevű céget birtokló milliárdos adósai.

Korábban egy bíróság több mint 1 millió dollárnyi kártérítés megfizetésére kötelezte Navalnijékat a Skolnyikkal szemben, mert az aktivisták a moszkvai iskolákban történt ételmérgezések után kétségbe vonták a cég által szállított étel minőségét.

„Ha meghal, nem kell visszafizetnie a pénzt”

A Kremlhez közel álló Prigozsin a kártérítési tartozás kivásárlása után arról kezdett beszélni, hogy „az orosz törvények teljes szigorával” lép majd fel.

„Ha Navalnij találkozik a Teremtővel, akkor abba a világba már nem fogom követni”

– utalt arra, hogy mikor adná fel a tartozás behajtását.

A „séfet” Washington szankciókkal sújtotta

Prigozsin profi síelőként kezdte, majd hot dog kereskedő lett. Beszállt az étterembizniszbe és 2009-ben az orosz kormányrezidencián nyitott éttermet.

Megvásárolta Moszkvában a századelőről ismert ikonikus Jeliszejevszkij delikát üzletet és 2018-ban az ország 69. leggazdagabb milliárdosának számított.

Hozzá kötik a Szíriában, Ukrajnában és Líbiában is bevetett, Wagner néven ismert fegyveres biztonsági szervezetet,

amelyet nyugaton az orosz fegyveres erőkhöz kötődő zsoldoshadseregnek tartanak, továbbá az Internet Research Agencyt, amely a nyugati vádak szerint az interneten feszültséget keltő „trollgyár”.

A „séf” ellen az Egyesült Államok már 2017-ban szankciókat vezetett be. Pénteken a Trump-kormányzat további, hozzá kötődő nyolc embert és hét céget tett fel a szankciós listára.

Sorozatos perek akadályozzák Navalnij tevékenységét

Navalnij hívei Prigozsin és a hatóságok lépését az ellehetlenítésére tett újabb kísérletként értékelik. A korrupcióellenes ellenzéki vezető júliusban közölte, hogy a nagyszámú per miatt feloszlatja szervezetét.

„Beperelt bennünket az Orosz Gárda nevű félkatonai szervezet, a rendőrség, a közúti hatóság, az éttermek, amelyeknek gondot jelentettek a tüntetéseink és még a moszkvai metró is”

– mondta akkor Navalnij. „Az eredmény az lett, hogy az Alap független képviselői és dolgozói, akik szervezték a tüntetéseket, több millió rubellel lettek adósok” – tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×