INFORÁDIÓ 
2020. november 24. kedd
Emma

szlovákia

utazás

szájmaszk

koronavírus

Három hónapot kisatírozott a naptárból a szlovákiaiak kétharmada

Három hónapot kisatírozott a naptárból a szlovákiaiak kétharmada

Csupán minden harmadik ember pihent bárhol is a nyáron. Aki utazott, az sem messzire, és igen skót volt. A szájmaszk hasznosságáról igen megoszlik az emberek véleménye, a férfiaknak majdnem a fele ellenzi.

Idén a szlovák lakosság csupán 38 százaléka volt nyaralni, 22 százalékkal kevesebben, mint tavaly. Ugyanakkor 2019-ben a nyaralók fele külföldre ment, idén viszont 85 százalékuk belföldön nyaralt, derült ki a Home Credit társaság felméréséből. Tízből hárman mentek külföldre, és a többség kevesebbet költött a nyaralásra, mint tavaly.

Egy másik felmérés eredményéből pedig az derül ki, hogy a megkérdezettek 63 százaléka hasznosnak tartja a maszkviselést.

Azok közül, akik külföldön üdültek,

a legtöbben Csehország és Horvátország felé vették az irányt,

a legnagyobb visszaesést az olaszországi utaknál tapasztalták.

„Az emberek 61 százaléka kevesebbet fizetett a nyaralásért, mint tavaly, 40 százalékuk pedig azt válaszolta, lényegesen kevesebbet” – mondta Jaroslav Ondrušek, a Home Credit elemzője.

A nyaralók 90 százaléka 1200 eurónál kevesebbet fizetett, de 40 százalékuk 400 eurónál is kevesebbet. A többség a megtakarításaiból fizette az idei nyaralást, tízből ketten igénybe vették a munkáltatói hozzájárulást is. A szlovákiai nyaralók csupán 7 százaléka vett fel kölcsönt, hogy elmenjen pihenni.

Egy másik felmérés eredményét is közzétették a hétvégén, amely arra mutat rá, hogy Szlovákia lakosságának 63 százaléka továbbra is hajlandó betartani a maszkviselésre vonatkozó intézkedéseket, míg

a megkérdezettek 37 százaléka ellenzi a szájmaszk használatát

– derült ki a Focus közvélemény-kutató ügynökség legfrissebb közvélemény-kutatásából. Az ügynökség felmérése azt is közli, hogy áprilisban még az emberek 87,1 százaléka támogatta ugyanezt, és csupán 11 százalékuk ellenezte.

A kormány és a járványügyi szakemberek már a vírus megjelenése óta hangsúlyozzák, hogy a maszkviselés azon kulcsfontosságú intézkedések egyike, amely segítségével hatékonyan csökkenthető a koronavírus terjedése Szlovákiában.

A kérdésben nagy a különbség a nemek között, a nők sokkal kötelességtudóbbak, 69 százalékuk ugyanis úgy válaszolt a kérdésre, hogy a maszkviselés hasznos dolog. A férfiak csak 56 százaléka vélekedik hasonlóan, 42 százalékuk pedig kimondottan ellenzi.

A felmérésből kiderül, hogy a szájmaszkok viselését leginkább ellenzők a 18 és 24 év közöttiek. Esetükben csak kicsivel több mint 50 százalék hajlandó arra, hogy maszkkal, sállal vagy egyéb eszközzel takarja el az orrát és a száját. A náluk idősebbek közül több mint 60 százalék hajlandó ugyanerre.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

A szlovákiaiak csupán 38 százaléka volt idény nyaralni
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018