eur:
394.93
usd:
370.73
bux:
65394.97
2024. április 19. péntek Emma

Így színezte újra az Európa-térképet Szlovákia

Szeptember 1-jétől a koronavírus-járvány elleni újabb szigorítások lépnek érvénybe Szlovákiában. Ezek egyike, hogy hat állammal bővül a vörös besorolású országok listája. Azoknak, akik szeptember 1-je után kockázatosnak ítélt országból térnek haza, tíz napra karanténba kell vonulniuk. A további szigorítások egyike, hogy ismét nehezebb lesz rendezvényeket szervezni. A beltéri és a szabadtéri rendezvényeken pedig ismét kötelező lesz a maszkviselés.

A szakértői konzílium csütörtökön este ismertette az újabb óvintézkedéseket, melyeket Ján Mikas tisztifőorvos négy kategóriába sorolt.

„Az intézkedések egyike a rizikós országok listájának bővítése, következő a munkaadók kötelességeinek megállapítása. Betiltjuk továbbá azokat a tömegrendezvényeket, amelyek létszáma meghaladja az ezer főt, beleértve a sportrendezvényeket is. A beltéri rendezvények esetében 500 fő lesz a létszámkorlát. Az aquaparkok befogadóképességét ugyancsak 1000 főben korlátozzuk” – tájékoztatott a tisztifőorvos.

Szeptember 1-től tehát hat állammal bővül a koronavírus-világjárvány szempontjából kockázatosnak ítélt, vörös besorolású országok listája.

  • Horvátországról, Franciaországról, Spanyolországról, Hollandiáról, Belgiumról és Máltáról

van szó. Azoknak, akik szeptember 1-je után ezekből az országokból, vagy más, kockázatosnak ítélt országból térnek haza Szlovákiába, tíz napra kötelező karanténba kell vonulniuk.

Marek Krajčí egészségügyi miniszter elmondta, a Szlovák Közegészségügyi Hivatal közzéteszi a kockázatos országokkal és a munkáltatók kötelezettségeivel kapcsolatos rendelkezéseket.

„Szeptember 1-jétől

a munkáltatónak kell leellenőriznie, hogy a rizikós országból hazatérő alkalmazottja karanténba vonult-e.

Akik az Európai Unión kívüli rizikós országból érkeznek Szlovákiába, kötelesek lesznek felmutatni egy negatív koronavírus-tesztet” – közölte a miniszter. Krajčí arra is figyelmeztetett, hogy hamarosan bővülhet a rizikós országok köre.

„Valószínűsíthető, hogy Görögországban rosszabbra fordul a helyzet. Ez eseteben szintén felkerülhet a kockázatos osztályok listájára. Egy-két hét múlva meglátjuk, hogy alakul az ottani helyzet” – mondta Marek Krajčí, hozzátéve, hogy a kockázatos országból hazatérőket leghamarabb a megérkezésük utáni ötödik napon fogják letesztelni.

A teszteléssel kapcsolatban az egészségügyi miniszter arról tájékoztatott, hogy ismét létesítenek nagy kapacitású mintavételi-tesztelési pontokat. Az első ilyen központ jövő héten Pozsonyban jöhet létre egy magánlaboratóriummal kötött megegyezés alapján.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×