INFORÁDIÓ 
2020. október 27. kedd
Szabina

covid-19

who

pandémia

Genf, 2020. június 11.Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) etióp főigazgatója védőmaszkot vesz fel a Genfi-tó ikonikus szökőkútjának újranyitási ünnepségén Genfben 2020. június 11-én. Az éjszakánként kivilágított szökőkutat a koronavírus-járvány miatt több mint két hónapja lezárták.MTI/EPA-KEYSTONE/Martial Trezzini

WHO: a pandémia egyre súlyosabb, mert sok ország rossz irányba megy

Egyre rosszabb és rosszabb lesz a világjárvány – erre figyelmeztetett a WHO főnöke, aki szerint sok ország “rossz irányba tart”, a politikusok pedig egymásnak ellentmondó üzenetekkel aláássák a bizalmat.

Sötét képet fest a koronavírus árnyékában a várható közeljövőről az Egészségügyi Világszervezet. Szerda hajnalban már 13 millió felett járt a világon az igazolt betegek száma, miközben több, mint 575 ezren haltak meg eddig az új típusú koronavírus-fertőzésben.

Eme adatok ismeretében figyelmeztetett az WHO főigazgatója, hogy “a közeljövőben nem fogunk visszatérni a megszokott, normális élethez. Reméljük, lesz hatásos vakcina, de addig a jelenlegi eszközeinkkel kell fékezni a fertőzéseket.”

“A pandémia egyre rosszabb lesz, ha az országok nem tartják be a fertőzés visszaszorítását célzó alapvető lépéseket”

– mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz.

“Egyenes leszek, túl sok ország halad rossz irányban. A vírus továbbra is az első számú közellenség, de sok kormány és sok ember lépései nem ezt tükrözik” – fejtegette a WHO vezetője. Gebrejeszusz szerint egyes politikai vezetők "félreérthető üzenetei aláássák a közvélemény bizalmát”, és így csak korlátozott mértékben tudnak hatásos lépéseket tenni a világjárvány megfékezésére.

10 országban az új esetek 80 százaléka

Nagy-Britanniában a közegészségügyi szakértők a kormánytagokat vádolták meg azzal, hogy egymásnak ellenmondó üzeneteket küldenek a maszkviselésről. Donald Trump amerikai elnököt pedig azért bírálták, mert megpróbálta lejáratni Anthony Fauci járványügyi főtanácsadót.

Az utóbbi napok fertőzési rekordjait az Egyesült Államok, Brazília, India és Dél-Afrika döntötte meg. A floridai Miamit egyfajta epicentrumként kezdik nyilvántartani. A WHO-főigazgató szerint az új esetek 80 százaléka 10 országban jelent meg.

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője szerint még nem késő megváltoztatni a pandémia kimenetelét. “Van egy olyan forgatókönyv, amely szerint kordában tarthatjuk a betegséget és folytathatjuk az életünket.”

Megismételte azt is, amit már hónapok óta hangsúlyoz: a bizonyosfajta normalitáshoz való visszatérésnek három feltétele van: célzott intézkedésekkel szorítsák le a halálozásokat, nyomják le a fertőzések számát valamint hogy legyenek informált polgárok és erős vezetők.

“Meg tudjuk csinálni, meg kell csinálni. Nem számít hogy egy ország számára épp hogy alakul éppen a járvány görbéje, soha nem késő határozott lépéseket tenni" – magyarázta a WHO első embere.

Nyitókép: MTI/EPA-KEYSTONE/Martial Trezzini – A képen: Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) etióp főigazgatója
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018