eur:
392.94
usd:
366.85
bux:
66164.92
2024. április 25. csütörtök Márk
A VW Slovakia által közreadott felvételen egy készülő jármű látható a német Volkswagen autógyár pozsonyi összeszerelő üzemének festőkamrájában 2010. november 5-én.
Nyitókép: MTI/VW Slovakia

Recessziót várnak a szlovák és a cseh gazdaságban is

Közgazdászok szerint a koronavírus terjedése miatt recesszióba süllyedhet a szlovák és a cseh gazdaság is, azonban minden a következő hónapoktól és a német, illetve olasz helyzettől függ. Az még vitatott, hogy egész évben tart-e majd a recesszió. A Költségvetési Tanács úgy véli, a szlovák gazdaság a GDP 1 százalékával csökkenhet, a számok azonban még változhatnak, hiszen több autógyár is bezárta kapuit.

A koronavírus terjedése miatt a szlovák autógyárak gyártósorairól sem gurul le új autó az elkövetkező két hétben. Az autóeladások számának csökkenése várható, nehézkes az alapanyag beszerzés és szállítás. A pozsonyi Volkswagen és a nagyszombati PSA Peugeot-Citroën felfüggesztette a gyártást és a Nyitra melletti Jaguar Land Rover is tartalék üzemmódban működik. A megelőző lépéseket maguk az alkalmazottak kérték. Szombattól a KIA Motors Slovakia is szünetelteti a gépkocsigyártást.

Ján Žgravčák, a Kia Motors Slovakia szóvivője közölte, hogy a zsolnai autógyár munkatársai és családtagjai egészségének védelme és a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében március 23-tól, hétfőtől ideiglenesen két hétre felfüggeszti a gyártást. Ez az intézkedés valamennyi alkalmazottat érint azok kivételével, akiknek a jelenléte elengedhetetlen.

Már nem kérdés: a koronavírus terjedése a szlovák gazdaságra is hatással lesz. Ami mindenkit érdekel, hogy mennyire? A Költségvetési Tanács úgy számol, az idén nem nő a gazdaság teljesítménye, tehát recesszió következik. Ivan Šramko, a tanács elnöke szerint a GDP 1 százalékos csökkenése várható. A következő előrejelzést néhány nap múlva tervezik nyilvánosságra hozni, a helyzet ugyanis napról-napra változik. Ivan Šramko szerint az is fontos tényező, hogy a koronavírus járvány hetekig vagy hónapokig tart-e.

Csehország masszív költségvetési hiánnyal számol

A csehek már előbbre járnak a számolásban. „A cseh költségvetés idei hiánya a koronavírus-járvány következményei miatt meghaladja majd a százmilliárd koronát” – közölte Alena Schillerová cseh pénzügyminiszter. A parlament által jóváhagyott idei hiány 40 milliárd korona. A Cseh-morva Szakszervezetek Konföderációja pedig azzal számol, amennyiben a koronavírus-járvány miatti válság legalább három hónapig elhúzódik, az mintegy 400-450 ezer munkahely megszűnését jelentheti.

Elemzők szerint ahhoz, hogy a cseh gazdaságot működőképes állapotban lehessen tartani, olyan masszív állami támogatásokra van szükség, mint amilyeneket Dánia, Németország, Ausztria vagy az Egyesült Államok jelentett be.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Nagy ígéretekkel indult, de súlyos kudarcot vallott Oroszország békemisszója – Mi lesz így a két ősellenség konfliktusából?

Nagy ígéretekkel indult, de súlyos kudarcot vallott Oroszország békemisszója – Mi lesz így a két ősellenség konfliktusából?

Heves tüntetésekhez vezetett Örményországban, hogy az ország vezetése úgy döntött, négy falut visszaad a szomszédos Azerbajdzsánnak, melyeket még a két ország között a Szovjetunió felbomlása idején kitört első hegyi-karabahi háborúban szállt meg. Jereván békeszerződésre törekszik a nála katonailag sokkal erősebb Azerbajdzsánnal, ennek érdekében megkezdték a határok pontos kijelölését. A béketörekvések ellenére a retorika sokszor még mindig háborús, az örmény lakosság pedig egyre jobban tart attól, hogy a szomszédos ország támadást indíthat ellenük. Az orosz békefenntartók eközben kivonultak Hegyi-Karabahból, így most már csak Azerbajdzsánon és Örményországon múlik, mihez kezdenek egymással.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×