INFORÁDIÓ 
2020. április 6. hétfő
Bíborka, Vilmos

koronavírus

szlovákia

csehország

recesszió

autógyár

bezárás

munkanélküliség

A VW Slovakia által közreadott felvételen egy készülő jármű látható a német Volkswagen autógyár pozsonyi összeszerelő üzemének festőkamrájában 2010. november 5-én.

Recessziót várnak a szlovák és a cseh gazdaságban is

Közgazdászok szerint a koronavírus terjedése miatt recesszióba süllyedhet a szlovák és a cseh gazdaság is, azonban minden a következő hónapoktól és a német, illetve olasz helyzettől függ. Az még vitatott, hogy egész évben tart-e majd a recesszió. A Költségvetési Tanács úgy véli, a szlovák gazdaság a GDP 1 százalékával csökkenhet, a számok azonban még változhatnak, hiszen több autógyár is bezárta kapuit.

A koronavírus terjedése miatt a szlovák autógyárak gyártósorairól sem gurul le új autó az elkövetkező két hétben. Az autóeladások számának csökkenése várható, nehézkes az alapanyag beszerzés és szállítás. A pozsonyi Volkswagen és a nagyszombati PSA Peugeot-Citroën felfüggesztette a gyártást és a Nyitra melletti Jaguar Land Rover is tartalék üzemmódban működik. A megelőző lépéseket maguk az alkalmazottak kérték. Szombattól a KIA Motors Slovakia is szünetelteti a gépkocsigyártást.

Ján Žgravčák, a Kia Motors Slovakia szóvivője közölte, hogy a zsolnai autógyár munkatársai és családtagjai egészségének védelme és a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében március 23-tól, hétfőtől ideiglenesen két hétre felfüggeszti a gyártást. Ez az intézkedés valamennyi alkalmazottat érint azok kivételével, akiknek a jelenléte elengedhetetlen.

Már nem kérdés: a koronavírus terjedése a szlovák gazdaságra is hatással lesz. Ami mindenkit érdekel, hogy mennyire? A Költségvetési Tanács úgy számol, az idén nem nő a gazdaság teljesítménye, tehát recesszió következik. Ivan Šramko, a tanács elnöke szerint a GDP 1 százalékos csökkenése várható. A következő előrejelzést néhány nap múlva tervezik nyilvánosságra hozni, a helyzet ugyanis napról-napra változik. Ivan Šramko szerint az is fontos tényező, hogy a koronavírus járvány hetekig vagy hónapokig tart-e.

Csehország masszív költségvetési hiánnyal számol

A csehek már előbbre járnak a számolásban. „A cseh költségvetés idei hiánya a koronavírus-járvány következményei miatt meghaladja majd a százmilliárd koronát” – közölte Alena Schillerová cseh pénzügyminiszter. A parlament által jóváhagyott idei hiány 40 milliárd korona. A Cseh-morva Szakszervezetek Konföderációja pedig azzal számol, amennyiben a koronavírus-járvány miatti válság legalább három hónapig elhúzódik, az mintegy 400-450 ezer munkahely megszűnését jelentheti.

Elemzők szerint ahhoz, hogy a cseh gazdaságot működőképes állapotban lehessen tartani, olyan masszív állami támogatásokra van szükség, mint amilyeneket Dánia, Németország, Ausztria vagy az Egyesült Államok jelentett be.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/VW Slovakia
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018