INFORÁDIÓ 
2020. április 6. hétfő
Bíborka, Vilmos

trump

covid-19

koronavírus

malária

gyógyszer

Donald Trump amerikai elnök a Fehér Ház vírusellenes munkacsoportjának sajtótájékoztatóján a washingtoni Fehér Ház James Brady sajtószobájában 2020. március 14-én. Trump bejelentette, hogy átesett az újkoronavírus-teszten, a lánya és tanácsadója, Ivanka Trump pedig önkéntes karanténba vonult.

Nem mindenki esküszik Trump csodagyógyszerére

Bírálják az amerikai elnököt, amiért egy nem megbízhatóan bevált maláriaellenes szer engedélyezését kérte az Amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Felügyelettől a koronavírus elleni harcra. Donald Trump szerint a szer „hatalmas ígéret”, szakértők óvatosak.

Túloz-e Donald Trump, amikor az mondja, hogy egyes létező és kísérleti gyógyszerek lehetnek az új típusú koronavírus terápiái?

A szerek között megtalálható a klorokin és hidroxiklorokin nevű malária-ellenes orvosság. Ezeket több országban – Kínában, Dél-Koreában és Franciaországban – is kipróbálták azt követően, hogy a Covid-19 betegség többezer ember halálát okozta világszerte.

Vannak orvosok, akik szerint hatásosak

Egyes orvosok biztató eredményekről számoltak be. Annak ellenére, hogy a gyógyszerek kipróbálása nem a tudományos bizonyítékot biztosító vagy elvető, ellenőrzött klinikai kísérletek formájában zajlott le. Az ilyen kísérletekből derül ki az is, hogy az adott gyógyszer alkalmazható-e betegek nagy tömegénél.

Donald Trump csütörtöki sajtótájékoztatóján „hatalmas ígéretnek” nevezte a malária elleni szert.

„Szerintem nagyon izgalmas lesz, ez talán mindent megváltoztat, talán nem”

– mondta.

A szerekre a Trump értékvilágához közeli Fox New tévécsatorna beszélgetős műsora irányította rá az amerikai nézők figyelmét.

„Jóváhagyták azokat” – mondta Trump, de a megjegyzés nem pontos, mert a malária és a reuma kezelésére engedélyezték a szereket, nem a koronavírus elleni fellépésre. Az orvosok azonban szabadon dönthetnek arról, hogy javasolják-e betegeiknek a kipróbálásukat, ha úgy érzik, hogy segítenének.

Szakértők óvnak a kincstári optimizmustól

Az elnöki megjegyzések után a világ más országaiban is irányadó Élelmiszer és Gyógyszerfelügyelet új vezetője, Stephen Hahn igyekezett tompítani Trump megjegyzéseit, amelyek szerint a malária ellenes gyógyszerek legyőzhetik az új típusú koronavírust.

Azt mondta: az elnök felkérte a hatóságot, hogy vizsgálja meg a klorokin koronavírus-ellenes potenciálját, és ezért klinikai kísérletet indítanak sok beteg részvételével.

Maga a fehér házi koronavírus-akciócsoport egyik tagja is visszautasította Trump véleményét. Anthony Fauci azt mondta: „egyelőre nincs varázsszer a koronavírus ellen”, és hogy eddig csak szórványos tapasztalati bizonyíték van a maláriaellenes-szerekről.

„Nem ellenőrzött kísérletek után nem lehet bizonyosan azt állítani, hogy működik” – mondta a szakértő pár órával Trump bejelentése után. Ellenőrzött kísérlettel kell bizonyítani, hogy hatásosak a szerek – tette hozzá.

A New York Times megjegyezte, hogy több amerikai kórház már beadja a Covid-19-betegeknek a szert, azzal az érveléssel, hogy ha végül nem használ, akkor sem árt. A szerek ugyanis viszonylag olcsók és ártalmatlanok. Tanulmányok úgy találták, hogy megakadályozzák, hogy a koronavírus bejusson a sejtekbe és így akadályozhatják vagy fékezhetik a fertőzést. A szívritmuszavartól és a vesebajban szenvedők nem szedhetik a szereket.

Minnesota még vár

A Minnesotai Egyetem már meg is kezdte a kísérleti alanyok felkutatását: 1500 szeretnének toborozni, de péntek reggelig csak 150-en jelentkeztek.

A klorokin ismert mellékhatásai között említik a retina károsodását, a szem megduzzadását és a felkavaró álmokat és alvászavarokat.

Nyitókép: MTI/AP/Alex Brandon

Kapcsolódó hang

Covid-19-ellenes maláriaszer?
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018