eur:
395.07
usd:
365.68
bux:
65441.16
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Donald Trump amerikai elnök a Fehér Ház vírusellenes munkacsoportjának sajtótájékoztatóján a washingtoni Fehér Ház James Brady sajtószobájában 2020. március 14-én. Trump bejelentette, hogy átesett az újkoronavírus-teszten, a lánya és tanácsadója, Ivanka Trump pedig önkéntes karanténba vonult.
Nyitókép: MTI/AP/Alex Brandon

Nem mindenki esküszik Trump csodagyógyszerére

Bírálják az amerikai elnököt, amiért egy nem megbízhatóan bevált maláriaellenes szer engedélyezését kérte az Amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Felügyelettől a koronavírus elleni harcra. Donald Trump szerint a szer „hatalmas ígéret”, szakértők óvatosak.

Túloz-e Donald Trump, amikor az mondja, hogy egyes létező és kísérleti gyógyszerek lehetnek az új típusú koronavírus terápiái?

A szerek között megtalálható a klorokin és hidroxiklorokin nevű malária-ellenes orvosság. Ezeket több országban – Kínában, Dél-Koreában és Franciaországban – is kipróbálták azt követően, hogy a Covid-19 betegség többezer ember halálát okozta világszerte.

Vannak orvosok, akik szerint hatásosak

Egyes orvosok biztató eredményekről számoltak be. Annak ellenére, hogy a gyógyszerek kipróbálása nem a tudományos bizonyítékot biztosító vagy elvető, ellenőrzött klinikai kísérletek formájában zajlott le. Az ilyen kísérletekből derül ki az is, hogy az adott gyógyszer alkalmazható-e betegek nagy tömegénél.

Donald Trump csütörtöki sajtótájékoztatóján „hatalmas ígéretnek” nevezte a malária elleni szert.

„Szerintem nagyon izgalmas lesz, ez talán mindent megváltoztat, talán nem”

– mondta.

A szerekre a Trump értékvilágához közeli Fox New tévécsatorna beszélgetős műsora irányította rá az amerikai nézők figyelmét.

„Jóváhagyták azokat” – mondta Trump, de a megjegyzés nem pontos, mert a malária és a reuma kezelésére engedélyezték a szereket, nem a koronavírus elleni fellépésre. Az orvosok azonban szabadon dönthetnek arról, hogy javasolják-e betegeiknek a kipróbálásukat, ha úgy érzik, hogy segítenének.

Szakértők óvnak a kincstári optimizmustól

Az elnöki megjegyzések után a világ más országaiban is irányadó Élelmiszer és Gyógyszerfelügyelet új vezetője, Stephen Hahn igyekezett tompítani Trump megjegyzéseit, amelyek szerint a malária ellenes gyógyszerek legyőzhetik az új típusú koronavírust.

Azt mondta: az elnök felkérte a hatóságot, hogy vizsgálja meg a klorokin koronavírus-ellenes potenciálját, és ezért klinikai kísérletet indítanak sok beteg részvételével.

Maga a fehér házi koronavírus-akciócsoport egyik tagja is visszautasította Trump véleményét. Anthony Fauci azt mondta: „egyelőre nincs varázsszer a koronavírus ellen”, és hogy eddig csak szórványos tapasztalati bizonyíték van a maláriaellenes-szerekről.

„Nem ellenőrzött kísérletek után nem lehet bizonyosan azt állítani, hogy működik” – mondta a szakértő pár órával Trump bejelentése után. Ellenőrzött kísérlettel kell bizonyítani, hogy hatásosak a szerek – tette hozzá.

A New York Times megjegyezte, hogy több amerikai kórház már beadja a Covid-19-betegeknek a szert, azzal az érveléssel, hogy ha végül nem használ, akkor sem árt. A szerek ugyanis viszonylag olcsók és ártalmatlanok. Tanulmányok úgy találták, hogy megakadályozzák, hogy a koronavírus bejusson a sejtekbe és így akadályozhatják vagy fékezhetik a fertőzést. A szívritmuszavartól és a vesebajban szenvedők nem szedhetik a szereket.

Minnesota még vár

A Minnesotai Egyetem már meg is kezdte a kísérleti alanyok felkutatását: 1500 szeretnének toborozni, de péntek reggelig csak 150-en jelentkeztek.

A klorokin ismert mellékhatásai között említik a retina károsodását, a szem megduzzadását és a felkavaró álmokat és alvászavarokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×