eur:
393.83
usd:
365.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Védőmaszkos utasok a kuangcsoui központi pályaudvarnál 2020. február 12-én. A koronavírus előidézte tüdőgyulladás halálos áldozatainak száma 1114-re emelkedett Kínában, a legtöbben a járvány gócpontjában, Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban hunytak el.
Nyitókép: MTI/EPA/Alex Plavevski

Koronavírus: hajmeresztő dolgokról számolt be egy Kínából hazatérő magyar

Lézerrel a házfalra vetített információk, utasításokat osztó repülő drónok, néptelen utcák, élelmiszerhiány, felcetlizett járókelők.

Egy Pannonhalmáról származó, évek óta Kínában élő magyar férfi számolt be a kisalfold.hu-n arról, mit okozott a járvány a mindennapjaikban.

Wuxi, ahol él, 770 kilométerre van Vuhantól, ami Kínában nem számít nagy távolságnak, repülővel másfél órás út.

Felcetlizett emberek az üres utcákon

Azon túl, hogy a gyárakban hetek óta nincs munka, az iskolákban a január végén kezdődött egyhetes szünetet március elsejéig meghosszabbították, és az általános munkakezdés időpontját is kitolták Kínában, és az utcák minden településen kihaltak, a bezártság a legrosszabb Pálfi Jenő szerint.

"Ha kilépünk a lakótömbből, ellenőrzik a hőmérsékletünket. Ha élelmiszert vásárlunk, ugyanez vár ránk az üzlet előtt. Ha kilépsz az utcára, piros cetlit kapsz, amin szerepel, mikor hagytad el az otthonod. Az időpontokat ellenőrzik a város több pontján. Ha átléped a város határát, 14 napig nem térhetsz vissza. Ennyi időt kell karanténban tölteni" - mondta a magyar férfi.

Drónokra szerelnek hangszórókat, így szólítják fel az embereket, hogy viseljenek szájvédő-maszkokat. A felhőkarcolókra fénnyel vetítik a vírusról szóló friss információkat.

A máskor népes kifőzdék elvitelre adnak csak ételt úgy, hogy az ajtóra ragasztják a munkatársak hőmérsékletét.

Peking, 2020. február 13.
Védőmaszkos nő távozik egy pekingi ABC-áruházból 2020. február 13-án, a koronavírus-járvány idején. A vírus előidézte tüdőgyulladás halálos áldozatainak száma 1367-re emelkedett Kínában, a legtöbben a járvány gócpontjában, Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban hunytak el.
MTI/EPA/Vu Hong
Védőmaszkos nő távozik egy pekingi ABC-áruházból 2020. február 13-án, a koronavírus-járvány idején. A vírus előidézte tüdőgyulladás halálos áldozatainak száma 1367-re emelkedett Kínában, a legtöbben a járvány gócpontjában, Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban hunytak el. MTI/EPA/Vu Hong

Katasztrófafilmeket idéz a helyzet – közölte a pannonhalmi származású férfi. Majd hangsúlyozta: „rengeteg orvos, ápoló, közszolga teszi kockára naponta az életét, hogy a helyzet javuljon”.

A koronavírussal kapcsolatos további híreinket ITT találja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×