INFORÁDIÓ 
2020. július 15. szerda
Henrik, Roland

harry herceg

meghan markle

királyi család

Harry sussexi herceg, a brit trónörökös másodszülött fia és felesége, Meghan sussexi hercegnő hintón érkezik a herceg nagyanyja, II. Erzsébet brit uralkodó hivatalos születésnapja alkalmából tartott hagyományos lovas díszszemlére Londonban 2019. június 8-án. A Trooping of the Colour elnevezésű katonai parádét 1748 óta mindig június második szombatján tartják. II. Erzsébet királynő, a világ legidősebb és leghosszabb ideje regnáló uralkodója 1926. április 21-én született.

Kemény szavak, nem is akárkitől: Meghan „eldobja minden lány álmát”

Újabb cikkünk a témában:

Szomorú, de nem volt más választásuk – ezt mondta a királyi státuszát hátrahagyó Harry angol herceg. A trónörökös második fia és felesége, Meghan feladja a „királyi fenség” címet és saját pénzéből fogja eltartani magát. Kérdés, hogy az általuk kitalált márkanév elég értékes lesz-e ehhez.

Először szólalt meg a nyilvánosság előtt Harry herceg azóta, hogy szóba került a „Mexit” – azaz, hogy ő és felesége, Meghan – hivatalos nevén Sussex hercegi párja fel akarja adni a brit monarchiában játszott szerepét. Pontosabban: a pár más alapokra akarta helyezni a szerepet, például azzal, hogy a közpénzek és királyi apanázsból való életet feladva, önálló keresővé váljon és ne csak Nagy-Britanniában töltse az idején. Mint egy királyi kommentátor azonban megjegyezte: „félig nem lehet terhes az ember”.

Harryt és Meghant így a nyilvánosság előtt kedves szavakkal, a kulisszák mögött csalódással és fájdalommal engedte el II. Erzsébet angol királynő és családja.

Harry vasárnap arról beszélt, mennyire szomorú, hogy fel kell adnia királyi feladatait a Windsorokkal kötött alku részeként, de nem volt más lehetőségük. A Buckingham-palota szombaton közölte, hogy Sussex hercegi párját többé nem illeti meg a „királyi fenség” megszólítás és nem dolgoznak majd a brit monarchia részeként. Így viszont Harry és Meghan önálló pénzügyi életet kezdhet és több időt tölthet Kanadában, ahová Meghan kötődik.

Harry egy karitatív alapítvány vasárnapi rendezvényén, láthatóan érzelmes állapotban arról beszélt, hogy

nem ilyen kimenetelt akartak.

„Azt reméltük, közpénzekből való finanszírozás nélkül tovább szolgálhatjuk a királynőt és a nemzetközösséget, katonai szervezeteimet. Sajnos ez nem volt lehetséges. Elfogadom ezt, és nem változik az, hogy ki vagyok, és mennyire elkötelezett vagyok. De remélem, megértik, hogy visszalépek attól, amit eddig ismertem az életben és átlépek egy remélhetőleg békésebb életbe” – mondta Harry.

A királyi megállapodás részeként Harry és Meghan megtarhatja a Sussex hercege és hercegnője címet. A monarchia jövőbeli ünnepi eseményein és jótékonysági útjain azonban nem vesznek majd részt. A brit királyi család az ország méretéhez képest kiemelt szerepet játszik a Nagy-Britannia érdekeit egyengető „puha diplomáciában” – a királyi család képviselőinek látogatása világszerte nagy eseménynek számít. Királyi kommentátorok szerint a „Cégből – így emlegetik gyakran a királyi családot – való visszavonulás” módja azt mutatja:

a királynő a kedves szavak ellenére kemény és határozott döntést hozott és világos szakítást akart.

A közszolgálattól visszalépő Harry arról is beszélt, hogy Nagy-Britannia az otthona, amit szeret. „Ez soha nem fog változni” – mondta.

Meghan apja – akivel megromlott a hercegnő viszonya – közben azzal vádolta meg lányát, hogy „eldobja minden lány álmát”. „Kárt okoznak a monarchiának, olcsóbbá teszik” - mondta egy hamarosan adásba kerülő dokumentumfilmben.

Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Kapcsolódó hang

Harry és Meghan: a szabadság ára
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018