INFORÁDIÓ 
2020. július 6. hétfő
Csaba

brexit

munkáspárt

jeremy corbyn

Britains Prime Minister Boris Johnson addresses his supporters prior to boarding his General Election campaign trail bus in Manchester, England, Friday, Nov. 15, 2019. Britain goes to the polls on Dec. 12. (AP Photo/Frank Augstein, Pool)

Baloldali témával vág a Labour alá Boris Johnson

Mi lesz a sorsa az európai uniós dolgozóknak egy munkáspárti brit kormány alatt? Annak ellenére, hogy a párt korábban kiállt az uniós polgárok jogai mellett, a mostani választási kampányban ködös üzeneteket fogalmaz meg. Egyik befolyásos támogatójuk pedig bezárná a kapukat.

Nagy ígéretet tett a brit Munkáspárt a polgároknak a decemberi választások előtt: hatalomra jutása esetén ingyenes széles sávú internetet biztosít mindenkinek. A Labour a brit szóhasználatban „munkásosztályba” sorolt szavazókért csatázik, akik közül sokan azokon az északi és közép-angliai vidékeken élnek, amelyek nagy arányban szavaztak a brexitre.

Ezek a szavazók most azt fontolgathatják, hogy a brexit végigvitelét zászlajukra tűző toryk mellé állnak, miközben a Munkáspárt második népszavazást ígér, amely végleg eldönti a kérdést.

Így most olyat is kell ígérnie, ami szerinte ezeknek a választóknak továbbra is a szívügye: a migráció és ezen belül is az uniós országokból érkező migráció megállítása. Annak ellenére, hogy több brit ágazatban, főleg az egészségügyben, a szociális ellátásban és a vendéglátásban kezd munkaerőhiány kialakulni az EU-polgárok hazavándorlása miatt, vannak olyan brit városok, ahol a lakosok úgy látják:

a „kelet-európai migránsok” nyomás alá helyezték a közszolgáltatásokat, gyerekeik elárasztották az iskolákat.

Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezére így nem volt hajlandó nyíltan állást foglalni, hogy pontosan mit szeretne.

A BBC-nek adott interjúban azt mondta: az embereknek „realista módon” kell tekinteniük a munkaerőpiac és a gazdaság igényeire, de „önkényesen meghatározott számokkal” nem lehet elérni semmit. 40 ezer nővéri állás betöltetlen, ahogy sok más is, mert nem képzünk elég embert, tehát a jövőben is lesz bevándorlás – tette hozzá.

Amikor rákérdeztek, hogy több vagy kevesebb bevándorlót akar-e, úgy válaszolt, hogy „igazságos rendszert akar, ami biztosítja, hogy jól működjenek a közszolgáltatások”. Azt jelenti ez, hogy a Labour fenntartaná az EU-dolgozók szabad mozgását? Bár az őszi munkáspárti konferencia erről szóló határozatot fogadott el, Corbyn azt válaszolta, az

„nem képezi feltétlenül a munkáspárti program részét”, a kötelezettségvállalás pedig „a már letelepedett uniós polgárokra vonatkozik”.

A BBC szerint a migráció kérdése látványosan hátra sorolódott a brit választók prioritási listáján. Skóciában azonban nyíltan több dolgozót szeretnének látni és az odalátogató Corbyn meg is ígérte, hogy segít a családok egyesítésében és egyben tartásában.

A Labour migrációs politikájának másik arcát Len McCluskey, a pártot támogató legnagyobb szakszervezet, a Unite vezére és Corbyn egyik legfontosabb szövetségese képviseli. Ő tagadta azt a sajtóhírt, hogy kemény fellépést kért Corbyntól a szabad mozgás korlátozására. Bár egy interjúban azt mondta, hogy „minden dolgozót, külföldit és britet is védenének”, azt is hozzátette: a Munkáspárt nem az EU-ban maradók pártja. Ebből az következik, hogy ő nem a szabad mozgás fenntartásáért kampányol – szemben a párt 130 jelöltjével.

Közben a konzervatívok ígéretet tettek, hogy 2021-től megszüntetik a szabad mozgást, és csökkentik bevándorlást ha megnyerik a választásokat. Amikor azonban egy interjúban megszorongatták Priti Patel belügyminisztert, több kérdés után azt válaszolta: „keresni fogják a módját a bevándorlás csökkentésének”.

Nyitókép: MTI/AP POOL/Frank Augstein
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018