INFORÁDIÓ
2022. június 27. hétfő
László

klímaváltozás

anglia

angol központi bank

Résztvevő transzparenssel a Fridays For Future Magyarország és az Extinction Rebellion Magyarország „Klímahétnyitó behalás” elnevezésű demonstrációján Budapesten, a Széll Kálmán téren 2019. szeptember 20-án. A felirat jelentése: A klíma változik, mi miért nem?.

Klímaválság: összeomlással fenyeget az angol jegybank

Csőd fenyegeti azokat a cégeket, amelyek nem vesznek tudomást az állítólagos klímaválságról – mondta az Angol Központi Bank elnöke. Mark Carney szerint a cégeknek és iparágaknak a nulla szén-dioxid-kibocsátás felé kell haladniuk, ha életben akarnak maradni.

Az elmúlt héten ismét hallatták hangjukat a klímakatasztrófát kiáltó radikális tüntetők, az Extinction Rebellion, avagy a Kihalás Lázadás nevű brit eredetű, de immár európai mozgalom tagjai.

Az aktivisták megpróbáltak megbénítani egy londoni repteret. Míg

egyesek a terminál padlójához pillanatragasztózták magukat,

két társuk eljutott egy repülőhöz. Az egyiket az utastérből vezették ki, a másik felmászott egy repülő tetejére.

Londonban a rendőrség több, mint 1300 embert tartóztatott le, köztük Esmeralda belga hercegnőt, akinek a hazájában a tüntetők azt követelték az uralkodótól, hogy hirdessen klíma-szükségállapotot.

Ebben a közhangulatban adott interjút a The Guardian című brit lapnak Mark Carney, az Angol Központi Bank kanadai elnöke, aki szerint csőd és összeomlás fenyegeti azokat a cégeket, amelyek figyelmen kívül hagyják a klímahelyzetet és nem kezdik meg az átállást a nulla szén-dioxid-kibocsájtású gazdaságra.

Carney arra is figyelmeztetett, hogy

az éghajlatváltozás megfékezéséhez szükséges nemzetközi átalakulás sokkoló pénzügyi összeomláshoz vezethet.

A bankvezér már korábban figyelmeztetett, hogy a pénzügyi szektorra is kihathat a klímaváltozás: egyaránt elképzelhetők a szélsőséges időjárás okozta károk, az eszközállomány értékvesztése és a fosszilis fűtőanyagra épülő iparágak leértékelődése a kormányzati intézkedések nyomán.

Az Angol Központi Bank értékelése szerint 20 billió dollárra becsült eszközállomány értéktelenedhet el, ha nem foglalkoznak hatékonyan az éghajlati válsággal.

Carney szerint emellett azonban hatalmas vagyonokra tehetnek szert azok, akik az üvegházi gázkibocsájtás megfékezését célzó technológiákon dolgoznak, különösen Nagy-Britanniában.

„Azok a cégek, amelyek nem alkalmazkodnak, csődbe mennek, semmi kétség” – mondta interjújában Carney.

A The Guardian például olyan statisztikát idéz, amely szerint az amerikai szénipari vállalatok értéke 90 százalékkal csökkent. Kockázattal néznek szembe a bankok is, tette hozzá a pénzügyi vezető.

Carney nem tudott egyértelmű választ adni, hogy a piac megjutalmazza-e a klímatudatos cégeket. „Kérdés, hogy a váltás sima vagy nagyon hirtelen lesz-e. Minél jobban késik a reálgazdaságban, annál nagyobb a kockázata a hirtelen váltásnak” – mondta –, amivel a cégek hirtelen értékvesztésére is utalt.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kapcsolódó hang

Becsődölhetnek a klímára nem figyelő cégek
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018