eur:
393.84
usd:
367.78
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Donald Trump amerikai elnök beszél a 46. Konzervatív Politikai Akció Konferencián (CPAC) a Maryland állambeli National Harborban 2019. március 2-án. Az évenkénti konferenciát az Amerikai Konzervatív Unió rendezi befolyásos republikánus, konzervatív politikusok és értelmiségiek részvételével.
Nyitókép: MTI/EPA/Erik S. Lesser

Trump újabb ziccert kínált fel a vádeljáráshoz

Makacskodik az amerikai elnök és úgy tűnik, nem ijedt meg attól, hogy a Kongresszusban vádeljárás alá akarják helyezni. Ukrajna után most nyilvánosan felkérte Kínát: nyomozzon a rivális politikus, Joe Biden után.

Miközben a kongresszusi demokraták lendületbe jöttek, mert úgy érzik: most lehet elkapni Donald Trump Achilles-inát, az elnök megismételte azt, aminek ürügyén meg akarják buktatni.

Ukrajna után most már Kínát is felkérte – és ezúttal ezt nem is titkolva –, hogy nyomozzon politikai ellenfele, Joe Biden potenciális demokrata elnökjelölt után.

Trump ellenfelei a lépést úgy értékelik, hogy ismét felkért egy idegen hatalmat, hogy avatkozzon be 2020-as amerikai elnökválasztásokba.

Ráadásul bizarr módon azt az országot, amellyel amúgy ő maga indított kereskedelmi háborút.

Az elnök azt mondta: Ukrajnának és Kínának is vizsgálódnia kellene Biden és fia, Hunter után, és becsmérlő szóval illette az ellene tervezett vádeljárást.

„Mellesleg, Kínának is nyomozást kéne indítania Bidenék után. Mert ami Kínában történt, az legalább olyan rossz, mint ami Ukrajnában történt” – mondta riportereknek az elnök.

Egy kérdésre válaszolva ugyanakkor közölte, hogy még nem kérte fel Hszi Csin-ping elnököt a nyomozásra, „de ezen valóban el lehetne gondolkodni” – tette hozzá.

Egyes republikánusok bírálták Bident, amiért még alelnökként az Air Force 2 alelnöki gépen magával vitte fiát Kínába, ahol Hunternek üzleti érdekeltségei voltak.

Trump és személyes ügyvédje, Rudy Giuliani – egykori New York-i főpolgármester és elnökaspiráns – nem támasztották még alá bizonyítékokkal a Joe Biden elleni korrupciós vádjaikat. Az viszont ismert, hogy az ifjabb Biden egy korábban korrupcióba keveredett ukrán energiacégnél kapott zsíros tanácsadói állást, míg apja 1 milliárd dollár segély visszatartásával fenyegetőzve érte el egy ukrán főügyész elmozdítását.

Mike Pence alelnök kiállt Trump mellett. Mint elmondta: „elődöm fia havi 50 ezer dollárt kapott, hogy legyen egy ukrán igazgatótanács tagja. Ez abban az időben történt, amikor Biden alelnök irányította az Obama-kormányzat Ukrajna politikáját. Megéri megvizsgálni a dolgot.”

Joe Biden jelenleg az elnökjelöltségre pályázó demokrata politikusok között az egyik fő esélyes, tehát akár Trump kihívója is lehet majd.

Adam Schiff, a Kongresszusi Hírszerzési Bizottság demokrata elnöke azzal vádolja Trumpot, hogy „súlyosan megsértette az elnöki hivatal esküjét”. Ő viszont előzőleg azt mondta, hogy Schiffet hazaárulás miatt le kell tartóztatni.

Az elnök helyzetét ugyanakkor komplikálhatja, hogy nyilvánosságra hozták volt ukrajnai különmegbízottja, Kurt Voker SMS-eit. Volker csütörtökön nyújtott be vallomást a Kongresszusban. A Trumppal gyakorlatilag háborúban álló CNN hírcsatorna szerint az egyik – még az elhíresült júliusi telefonhívás előtt küldött - üzenet arról szólt: hogyan valósulhatna meg az amerikai és ukrán elnök találkozója, ha Kijev nyomozást indítana Trump politikai érdekeinek megfelelően.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×