eur:
393.48
usd:
364.45
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Washington, 2014. január 9.Nancy Pelosi, a kisebbségi demokrata párti képviselőcsoport elnöke sajtóértekezletet tart az amerikai törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2014. január 9-én. (MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)
Nyitókép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Nancy Pelosi lehet a kulcsa a Trump ellen indítható nyomozásoknak

Nem ad pénzt Trump elnök mexikói határfalára, de hajlandó együttműködni a republikánusokkal - ezt üzente Nancy Pelosi, a demokrata többségű új amerikai Kongresszus frissen megválasztott elnöke. A politikus korábban azt sem zárta ki, hogy vádeljárás alá vonják Donald Trumpot.

Az amerikai kongresszus elnöki posztjának elnyerésével a demokraták veterán politikusa, Nancy Pelosi az Egyesült Államok harmadik legerősebb politikusává vált, és így oda kell figyelni a szavára.

A képviselőnőt a novemberi választások után a demokraták kezébe került alsóház nyitóülésén választották meg házelnöknek.

A demokrata Pelosi kongresszusi beszédében olyan republikánus ikonokat emlegetett, mint Ronald Reagan vagy a nemrég elhunyt idősebb George Bush elnök, és úgy fogalmazott, hogy megpróbálnak együttműködni a republikánusokkal.

Beszédében azt mondta:

a demokraták olyan költségvetési javaslatot terjesztenek a Kongresszus elé, amely egyszerre ad választ "az amerikai nép igényeire és védi meg a határokat"

- ez utóbbival Donald Trump elnök követelésére utalt, hogy a törvényhozás szabadítson fel forrásokat a mexikói határfal építésére. Pelosi és a demokraták hevesen ellenzik az ötletet.

A határfal körüli vita részben oka a szövetségi költségvetés bénultságának.

A demokraták gyorsan meg is szavaztak egy olyan költségvetési javaslatot, amely felújíthatja a szövetségi ügynökségek tevékenységét, de nem hagytak jóvá pénzt a határfalra. A költségvetési javaslatból azonban nem lesz törvény, mert sem a republikánus többségű Szenátus, sem Trump nem fogadja el.

A patthelyzet pénteken már a 14. napjába lépett, és továbbra is várat magára a két nagy párt alkuja az állami intézmények finanszírozásáról és újra megnyitásáról.

Trump elnök egy interjúban arról beszélt, hogy a falat vagy valamilyen akadályt mindenképp meg kell építeni.

"Tőlem nevezhetik akadálynak is, a lényeg, hogy soha nem kapott ennyi támogatást, mint most"

- állította.

Az, hogy a demokraták átvették a kongresszusi alsóház irányítását, jelentősen megváltoztatja az elnök és a törvényhozás viszonyát. Például

a demokratáknak most már megvan a hatalmuk ahhoz, hogy nyomoztassanak Trump ügyeiben.

Pelosi korábban nem forszírozta, hogy vádeljárást indítsanak az elnök ellen, de mostani NBC-interjújában már nem zárta ki ezt. Azzal kerülte meg a választ, hogy meg kell várni az elnök orosz kapcsolatairól szóló Müller-jelentést. Nem politikai okból kell vádeljárást indítani – mondta, bár kitérően fogalmazott és azt mondta: tárgyalni kell arról, hogy vádat emeljenek-e a még hivatalban lévő Trump ellen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×