INFORÁDIÓ
2023. március 27. hétfő
Hajnalka

donald trump

ukrajna

volodimir zelenszkij

támogatás

Charlevoix, 2018. június 9.Donald Trump amerikai elnök megosztja gondolatát egy fotóriporterrel, amint sajtótájékoztatóra érkezik a világ hét iparilag legfejlettebb államát tömörítő csoport, a G7 kanadai csúcstalálkozóján Charlevoix-ban 2018. június 9-én, a kétnapos tanácskozás második napján. (MTI/EPA/Clamens Bilan)

Egyre erőteljesebb a Trump elleni közjogi támadás

Ismét szorongatják ellenfelei Donald Trumpot: az amerikai elnök ügyvédjét kötelezték, hogy mutassa be a dokumentumokat, amik alátámaszthatják, hogy az ukrán vezetést zsarolva próbálhatott információt szerezni a rivális demokratákról.

Donald Trump és a demokraták sakkjátszmájának újabb lépéseként az elnök elleni vádeljárást mérlegelő kongresszusi bizottságok kötelezték Rudy Giulianit, Trump ügyvédjét, hogy tárjon eléjük az elnökre potenciálisan terhelő bizalmas anyagokat. Ezek megerősíthetik a gyanút, hogy Trump megpróbálta rákényszeríteni az ukrán vezetést: folytasson nyomozást a rivális demokrata elnökaspiráns, Joe Biden fia ellen, aki egy korábban korrupciós ügybe keveredett ukrán energiacég tanácsadója volt Kijevben.

Hétfőn a Kongresszus Hírszerzési, Külügyi és Felügyeleti Bizottsága felszólította az elnöki ügyvédet: október 15-ig szolgáltassa be a dokumentumokat.

A demokraták és a Trump-ellenes sajtó így sikeresen abba a mederbe terelte a narratívát, hogy Joe Biden egykori alelnök nem tett semmi rosszat és erkölcstelent sem, amikor annak idején megfenyegette Kijevet: vagy meneszti a fiát alkalmazó cég ügyében nyomozó Viktor Sokin akkori ukrán főügyészt, vagy nem kap meg egymilliárd dollár amerikai támogatást.

„Ezt mondtam nekik: figyeljenek ide! Nem kapják az egymilliárd dollárt. Rájuk néztem, és azt mondtam: hat órán belül elutazom. Ha nem rúgják ki a főügyészt, nem kapják meg a pénzt. Hát, a francba, kirúgták. És olyat raktak a helyére, aki annak idején kemény volt” – emlékezett vissza az esetre egy tavalyi beszédében Joe Biden.

Legalábbis ez jóval enyhébb dolog, mint amit Trump kért Zelenszkijtől.

Ez az a banánhéj, amelynek nyomán a demokraták végre úgy érezhetik, sikeresen vádeljárás alá vonhatják és eltávolíthatják a hatalomból Donald Trumpot.

Hivatalban lévő amerikai elnököt így szinte lehetetlen leváltani, annak idején elbukott a republikánusok hasonló támadása is az afférjáról való hazugsággal vádolt, demokrata Bill Clinton ellen.

A demokraták mostani érvelése az, hogy Trump "veszélybe sodorta az Egyesült Államok biztonságát", mert gyakorlatilag arra kérte Ukrajnát, hogy avatkozzon be a 2020-as amerikai elnökválasztásba.

A Trump elleni támadás további lendületet kapott, miután a New York Times arról tudósított, hogy az elnök megkérte Scott Morrison ausztrál miniszterelnököt, segítsen aláásni Robert Müller különleges ügyésznek a Trump-kampány és Moszkva állítólagos összejátszását vizsgáló nyomozását.

A Fehér Ház ebben az esetben is korlátozta a hozzáférést a telefonhívás leiratához, bár az ukrajnai hívás némileg szerkesztett leiratát végül a nyilvánosság elé tárták.

Tudósítók megjegyzik: arra nincs bizonyíték, hogy Joe Biden vagy fia, Hunter bármilyen korrupt gyakorlatban részt vett volna Ukrajnában.

Közben az ügy központjában álló ukrán energiacégre, Mikola Zlocsevszkij Burisma nevű vállalatára újra ráterelődött a figyelem. Zlocsevszkij vagyona után 2014-ben nyomozást indítottak a brit hatóságok és sokak szerint egy ügyes húzással, Hunter Biden és Aleksander Kwaśniewski volt lengyel elnök alkalmazásával tette ismét szalonképessé magát nyugaton.

Biden fia havi 50 ezer dolláros fizetést kapott a WallStreetJournal szerint.

Zlocsevszkijjel kapcsolatban azzal vádolták Sokin főügyészt, hogy az ő kezére játszva akadályozta a britek korrupcióellenes vizsgálatát. Az üzletembernek azonban az új, már nyugaton sem korruptnak tartott főügyész alatt is sikerült erősítenie pozícióit, bár kétes híre miatt az Amerikai Kereskedelmi Kamara ukrajnai szervezete elutasította felvételi kérelmét.

Közben Zelenszkij ukrán elnök közölte: nem készül arra, hogy nyilvánosságra hozza a Trumppal folytatott beszélgetésről készült hivatalos ukrán feljegyzéseket.

Nyitókép: CLEMENS BILAN

Kapcsolódó hang

Trump és Ukrajna
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018