INFORÁDIÓ 
2020. június 1. hétfő
Tünde

otp bank

szlovákia

eladás

OTP bankautomata a szlovákiai Füleken.

Elhagyhatja Szlovákiát az OTP Bank

Sajtóinformáció szerint eladják az OTP Bank szlovákiai leányvállalatát, a cég pedig kivonul az országból. A pozsonyi Trend gazdasági hetilap információi szerint a lehetséges vevők között a ČSOB, a Tatra Bank és a Penta befektetői csoport szerepel.

Banki elemzők a szlovákiai banki piac megszilárdításáról már régóta beszélnek, amelynek fontos lépése lehet a kisebb bankok kiszorítása. Az OTP Bank szlovákiai leányvállalatának esetleges eladását megszellőztető gazdasági hetilap meg nem vezetett, bankszektori tevékenységekhez közeli forrásra hivatkozik, illetve az értesülést más bankszektori forrás is megerősítette. A Trend úgy tudja,

a bank iránt már többen is érdeklődtek a szlovák piacon.

A hivatalos eladási folyamat jövő héten kezdődhet, az értesülést azonban nem erősítette meg sem az OTP, sem az esetleges vevők. „Bankunk nem kommentálja az ilyen típusú piaci információkat” – reagált az OTP marketing- és PR-menedzsere, Róbert Varšányi.

„Sosem kommentálunk lehetséges beszerzéseket és piaci spekulációkat” – nyilatkozott a Penta szóvivője, Gabriel Tóth. A Tatra Bank szóvivője hasonlóképpen azt mondta, nem akarják kommentálni az üzleti feltevéseket. A ČSOB Bank szóvivője, Anna Jamborová annyit erősített meg, hogy a bank tulajdonosa, a belga KBC Group folyamatosan kész a terjeszkedésre, ezáltal érdeklődik minden lehetőség iránt. Az OTP-vel kapcsolatos konkrétumokba azonban nem akartak bocsátkozni.

Az aktuality.sk hírportál azt írja, az OTP Bank szlovákiai leányvállalatának tavalyi piaci részesedése 1,8 százalékra csökkent, míg 15 évvel ezelőtt 2,9 százalék volt. További érv az eladás mellett, hogy az OTP a legveszteségesebb bank a szlovák piacon.

Az elmúlt öt évben csak 2015-ben nem volt veszteséges.

A szlovákiai piacot jelenleg a Szlovák Takarékpénztár vezeti 22 százalékos részesedéssel.

Az OTP 2002-ben vetette meg a lábát Szlovákiában a Beruházási és Fejlesztési Bank átvételével. Jelenleg 62 fiókja működik az országban, melyekben 660 főt foglalkoztatnak. 2008-ban egyszer már eladásra kínálták, azonban néhány hónap után a tulajdonosok leállították az eladási folyamatot a pénzügyi válság miatt, mely lenyomta a pénzintézet árát.

Ha létrejön az eladás, az a gyakorlatban annyit jelenthet, hogy az OTP szlovákiai ügyfelei automatikusan ahhoz a bankhoz kerülnek majd, amely megvásárolja a bankot.

Nyitókép: MTI/Komka Péter

Kapcsolódó hang

Elhagyhatja az OTP Bank Szlovákiát
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018