eur:
393.77
usd:
364.94
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: pixabay.com

Megcsapolták az orosz bankokat az őket védeni hivatott tisztek

Gyakorlatilag fosztogatta az orosz bankszektor egy részét a Szövetségi Biztonsági Szolgálat illetékes osztálya – állítják orosz tényfeltáró újságírók. A nyomozás során feltárt információ szerint FSZB-tisztek beépültek a bankokba és irányításuk alá vonták azokat.

Kirill Cserkalin ezredes, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) banki, biztosítási és nyugdíjalapokkal foglalkozó gazdaságbiztonsági K-ügyosztályának vezetője és mások éveken át zsaroltak és fogadtak el kenőpénzeket bankároktól – állítják anyagaikban a Projekt és a The Bell nevű orosz tényfeltáró csoportok.

A szövegből kiderül, hogy 38 éves Cserkalin ezredes Range Roveren furikázott és magánsofőrje is volt. 2014-ben a moszkvai Vogue Caféban a Life nevű pénzügyi csoport egyik vezetőjével találkozott, aki rábólintott egy korábban kapott visszautasíthatatlan ajánlatra. Ez arról szólt, hogy ossza meg a hozzá tartozó probizneszbankbeli részesedését FSZB-tisztekkel. Emellett beszélgetőpartnere, Cserkalin ezredes évi 120 ezer dolláros fizetést, irodát, szolgálati kocsit és titkárt kapott.

Alekszandr Zseleznyak, a Life volt társtulajdonosa erről egy amerikai bíróság előtt tett vallomást, és az iratokat a The Bell és a Projekt orosz tényfeltáró portálok elé tárták. Zseleznyak és más részvényesek már négy éve külföldön élnek. Bankjaik működési engedélyét a hatóságok bevonták és többek ellen büntetőeljárás indult. A pénzember azt mondta,

úgy zsaroltak ki belőle pénzt, hogy azt ígérték: leállítják a részvényesei ellen indított vizsgálatot.

Cserkalint és társait áprilisban tartóztatták le. A vád szerint 12 milliárd rubelt, azaz 190 millió dollárt zsaroltak ki bankárokból.

Ez abszolút rekordösszeg az orosz állami hivatalnokok körében feltárt korrupciós ügyekben – jegyezték meg a tényfeltárók.

A csoport két módszert követett.

  • A forgalom egy-két tized százalékát vették le jutalékként,
  • fix kenőpénzeket határoztak meg maguknak, amelyeket úgymond kihágásokért járó büntetésnek álcáztak.

Az ügymenetet biztosítandó saját, nyugállományú tisztjeiket ültették be a bankokba, akik az intézetek „gazdasági biztonsági vezetőiként” működtek, és így biztosították, hogy zökkenőmentesen tudják megcsapolni a forgalmat. A bizniszbe bevonták az FSZB regionális hivatalait is – különösen Oroszország déli részén voltak aktívak, ahol nagyobb a szürke gazdaság és ezért könnyebb volt készpénzhez jutni. Ezt autón szállították Moszkvába – gyakran úgy, hogy a tisztek papíron betegszabadságot kértek, a kérdéses autókat pedig úgymond „karbantartásra” vitték.

Egyes bankárok a biztonsági tisztek nyomására működtek együtt, mások viszont anyagi érdekből.

Cserkalin ezredest és két társát azzal vádolják, hogy 850 millió dollár értékű kenőpénzt kapott és 490 millió dollárt zsarolt ki.

A pénz egy részét a volt tiszt otthonában találták meg. A Jevrofinansz bank két vezetője ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki. A RBC portál szerint összesen 15 FSZB-tisztet tartóztattak le, akiknek egy része az Alfa és Vimpel elitosztagok tagja volt.

A Projekt tudósítása szerint Cserkalint a börtönben jogvédők látogatták meg. Az ex-ezredes Givenchy melegítőben fogadta őket, ikonokkal díszített cellájában, holott korábban nem tűnt vallásosnak – mondták el ismerősei.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×