INFORÁDIÓ
2021. május 7. péntek
Gizella

oroszország

bank

nyomozás

fszb

Megcsapolták az orosz bankokat az őket védeni hivatott tisztek

Megcsapolták az orosz bankokat az őket védeni hivatott tisztek

Gyakorlatilag fosztogatta az orosz bankszektor egy részét a Szövetségi Biztonsági Szolgálat illetékes osztálya – állítják orosz tényfeltáró újságírók. A nyomozás során feltárt információ szerint FSZB-tisztek beépültek a bankokba és irányításuk alá vonták azokat.

Kirill Cserkalin ezredes, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) banki, biztosítási és nyugdíjalapokkal foglalkozó gazdaságbiztonsági K-ügyosztályának vezetője és mások éveken át zsaroltak és fogadtak el kenőpénzeket bankároktól – állítják anyagaikban a Projekt és a The Bell nevű orosz tényfeltáró csoportok.

A szövegből kiderül, hogy 38 éves Cserkalin ezredes Range Roveren furikázott és magánsofőrje is volt. 2014-ben a moszkvai Vogue Caféban a Life nevű pénzügyi csoport egyik vezetőjével találkozott, aki rábólintott egy korábban kapott visszautasíthatatlan ajánlatra. Ez arról szólt, hogy ossza meg a hozzá tartozó probizneszbankbeli részesedését FSZB-tisztekkel. Emellett beszélgetőpartnere, Cserkalin ezredes évi 120 ezer dolláros fizetést, irodát, szolgálati kocsit és titkárt kapott.

Alekszandr Zseleznyak, a Life volt társtulajdonosa erről egy amerikai bíróság előtt tett vallomást, és az iratokat a The Bell és a Projekt orosz tényfeltáró portálok elé tárták. Zseleznyak és más részvényesek már négy éve külföldön élnek. Bankjaik működési engedélyét a hatóságok bevonták és többek ellen büntetőeljárás indult. A pénzember azt mondta,

úgy zsaroltak ki belőle pénzt, hogy azt ígérték: leállítják a részvényesei ellen indított vizsgálatot.

Cserkalint és társait áprilisban tartóztatták le. A vád szerint 12 milliárd rubelt, azaz 190 millió dollárt zsaroltak ki bankárokból.

Ez abszolút rekordösszeg az orosz állami hivatalnokok körében feltárt korrupciós ügyekben – jegyezték meg a tényfeltárók.

A csoport két módszert követett.

  • A forgalom egy-két tized százalékát vették le jutalékként,
  • fix kenőpénzeket határoztak meg maguknak, amelyeket úgymond kihágásokért járó büntetésnek álcáztak.

Az ügymenetet biztosítandó saját, nyugállományú tisztjeiket ültették be a bankokba, akik az intézetek „gazdasági biztonsági vezetőiként” működtek, és így biztosították, hogy zökkenőmentesen tudják megcsapolni a forgalmat. A bizniszbe bevonták az FSZB regionális hivatalait is – különösen Oroszország déli részén voltak aktívak, ahol nagyobb a szürke gazdaság és ezért könnyebb volt készpénzhez jutni. Ezt autón szállították Moszkvába – gyakran úgy, hogy a tisztek papíron betegszabadságot kértek, a kérdéses autókat pedig úgymond „karbantartásra” vitték.

Egyes bankárok a biztonsági tisztek nyomására működtek együtt, mások viszont anyagi érdekből.

Cserkalin ezredest és két társát azzal vádolják, hogy 850 millió dollár értékű kenőpénzt kapott és 490 millió dollárt zsarolt ki.

A pénz egy részét a volt tiszt otthonában találták meg. A Jevrofinansz bank két vezetője ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki. A RBC portál szerint összesen 15 FSZB-tisztet tartóztattak le, akiknek egy része az Alfa és Vimpel elitosztagok tagja volt.

A Projekt tudósítása szerint Cserkalint a börtönben jogvédők látogatták meg. Az ex-ezredes Givenchy melegítőben fogadta őket, ikonokkal díszített cellájában, holott korábban nem tűnt vallásosnak – mondták el ismerősei.

Nyitókép: pixabay.com

Kapcsolódó hang

Megcsapolták az orosz bankokat az FSZB-tisztek
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018